Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FLEMMING (1997-2004)

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1997 - 2004

Genre

alternative, Britpop, indie, pop

Flemming (1997-2004)

Amsterdamse groep die zich van een Britpopband ontwikkelt tot een alternatieve popband die het experiment in de arrangementen niet schuwt.
Volledige biografie...

Bezetting

Pepijn   basgitaar
Eddy Steeneken   toetsinstrumenten
Jiggle   gitaar
Mark (1)   drums
Rutger Van Mourik   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

2003   Bingo Trappers
2003   Birgit
2005   Moke

Biografie Flemming (1997-2004)

Amsterdamse groep die zich van een Britpopband ontwikkelt tot een alternatieve popband die het experiment in de arrangementen niet schuwt.

1997

Flemming wordt opgericht door de Amsterdamse studenten Rutger van Mourik en Jiggle. De bandnaam die de muzikanten in eerste instantie gebruiken is Lemming. Pas in de bezetting met drummer Mark komt er vaart in de carrière van de band.

1998

Onder de naam Lemming verschijnt in april de Search EP met daarop vijf nummers waarop invloeden uit de Britse popmuziek zijn te horen. De reacties op de cd zijn positief en de groep wordt als eerste Nederlandse band gevraagd te spelen tijdens London Calling, het festival in Paradiso voor Britse bands.

1999

Lemming speelt in januari op Noorderslag en tekent niet lang daarna een contract bij Warner. Als blijkt dat de glamrockband Lemming uit Rockanje weer actief is en bezwaar maakt over de bandnaam, gaat de Amsterdamse Lemming verder als Flemming. De muzikanten gaan samen met de Belgische producer Tom Pintens (Zita Swoon) de studio in voor opnamen van het eerste album.

Lemming

2000

Dankzij producer Pintens zijn de Belgische invloeden goed te horen op het titelloze debuutalbum dat in juli uitkomt. De poppy liedjes zitten vol verrassende wendingen. De band heeft flink aan de structuur van de liedjes gesleuteld en instrumenten toegevoegd als synthesizer, sampler, strijkinstrumenten, klokkenspel en klarinet. De single Name? gaat in september vergezeld van een spraakmakende videoclip die zich afspeelt op de gefingeerde set van een pornofilm.

2001

Flemming staat voor de tweede keer op Noorderslag. De band speelt regelmatig in het clubcircuit, doet radio-optredens voor Leidsekade Live, BNN Live, Stenders Vroeg en Isabelle en is te zien in tv-programma's als Na Elven, TMF-Café, 2 Meter Sessies en VPRO's De Plantage. In mei verschijnt een speciale versie op single van het nummer Starry Night, opgenomen samen met het Concertgebouworkest en met bijdragen van Robert Kirby, de vaste strijkarrangeur van de Britse singer-songwriter Nick Drake (1948-1974). Op de B-kant van de single staat de Beatle-cover I'm So Tired, opgenomen voor de 2 Meter Sessies.

2002

Het contract met Warner wordt niet verlengd. Het staat de voorbereidingen voor een tweede album niet in de weg.

2003

Mark Edelman vormt samen met Marijn Slager (Nuff Said) en Freek Musbach (ex-Bingo Trappers) het trio Ninginkata. De single Old Boys komt uit bij Idol Media. Het liedje is een duet tussen Rutger van Mourik en zangeres Birgit Schuurman. Wederom zorgt Robert Kirby voor de strijkersarrangementen. Old Boys is de eerste single van het tweede album.

Bingo Trappers Birgit Ninginkata Nuff Said

2004

We Love the Industry is door de band zelf geproduceerd. Het album wordt op 2 februari in Paradiso gepresenteerd. Tegelijkertijd verschijnt de tweede single Wouldn't It Be Nice. Het zijn de laatste levenstekens van Flemming.

2005

Eddy Steeneken gaat verder in de band Moke, bassist Pup neemt deel aan band Gram van voormalige Seedling Marg van Eenbergen, Mark speelt in Ninginkata, Rutger van Mourik is gitarist en songschrijver van de band Bronco en Jiggle rondt zijn afstudeerscriptie af.

GRAM Moke Ninginkata

Discografie Flemming (1997-2004)

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Flemming (1997-2004)

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer