Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FOCUS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Promotiefoto 1970 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties)

Periode

1969 - heden

Genre

symfonische rock

Online

Officiële website

Focus

Symfonische rockgroep rond gitarist Jan Akkerman en toetsenman/fluitist Thijs van Leer, die in de eerste helft van de jaren zeventig grote internationale successen boekt met virtuoze, instrumentale muziek. Vanaf eind jaren negentig tourtThijs van Leer in verschillende bezettingen met Focus de wereld rond.
Volledige biografie...

Bezetting

Bert Ruiter   basgitaar
Thijs van Leer   fluit, toetsinstrumenten, zang
Jan Akkerman   gitaar, luit
Pierre van der Linden   drums

Overige muzikanten

Bert Smaak   drums
Bobby Jacobs   basgitaar
Jan Dumée   achtergrondzang, gitaar
Ruben van Roon   drums
Colin Allen   drums
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1946   Bert Ruiter
1968   After Tea
1969   Bojoura
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Focus

Symfonische rockgroep rond gitarist Jan Akkerman en toetsenman/fluitist Thijs van Leer, die in de eerste helft van de jaren zeventig grote internationale successen boekt met virtuoze, instrumentale muziek. Vanaf eind jaren negentig tourtThijs van Leer in verschillende bezettingen met Focus de wereld rond.

1969

Promotiefoto 1969 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) Thijs van Leer is een klassiek geschoold pianist en fluitist. Hij formeert het Thijs van Leer Trio, dat naast hemzelf uit Hans Cleuver (drums) en Martin Dresden (bas) bestaat. Het trio treedt vooral als begeleidingsgroep op, zo werkt men met Ramses Shaffy, Liesbeth List en ook mee bij de musical Hair. Eind '69 komt Jan Akkerman (ex-Brainbox) bij het trio en wordt de naam veranderd in Focus. De groep speelt enkele weken in de orkestbak tijdens de uitvoering van de musical Hair.

Brainbox Hans Cleuver Liesbeth List Martin Dresden Ramses Shaffy Thijs van Leer Trio

1970

Promotiefoto 1970 (Bron: Collectie Popinstituut, UvA Bijzondere Collecties) In het najaar komt de debuutelpee In And Out Of Focus uit. Als eerste single wordt Why Dream uitgebracht. De muziek van Focus hinkt dan nog iets teveel op twee gedachten: enerzijds het keurige brave klassiek getinte werk van het voormalige Thijs van Leer Trio, anderzijds het wat ruigere gitaarwerk van Akkerman. Desalniettemin wordt de elpee tamelijk enthousiast ontvangen. Akkerman wil niet langer met Dresden en Cleuver werken en stelt Van Leer voor de keuze, zij eruit of ik eruit. Omdat Thijs inziet dat Focus zonder de inbreng van Jan toch Focus niet is, gaat hij overstag. Jan haalt zijn drummende ex-Brainbox maat Pierre van der Linden erbij en een bassist wordt gevonden in de persoon van Cyril Havermans. Voordat Havermans toetreedt speelt Peter van der Sande (Serpentine) even mee met Focus.

Serpentine

1971

De groep ontvangt een Edison voor de eerste plaat. De tweede single House Of The King wordt een hit en nationaal begint de groep aardig door te breken. In Londen wordt de tweede elpee Focus 2 opgenomen. De groep begint zijn definitieve richting te vinden. Klassiek wordt moeiteloos vermengd met jazz en rock. Akkerman krijgt veel ruimte om te soleren (bijvoorbeeld op het één plaatkant in beslag nemende Eruption). Van Leer zingt niet echt veel, maar 'jodelt' onverstaanbare woorden, iets wat mede tot handelsmerk van Focus zal uitgroeien. Focus staat voor de eerste maal op Pinkpop. Als Hocus Pocus als single verschijnt wordt dat een grote hit in Nederland en Duitsland. Cyril Havermans verlaat de groep, om een eigen band te beginnen, hij wordt vervangen door Bert Ruiter. De formatie staat avond aan avond op de planken en speelt lange sets van soms wel drie uur. Van Leer en Akkerman leveren bijdragen aan het album Scarecrow's Journey van Robin Lent.

Robin Lent

1972

Met producer Mike Vernon, die bekend is van Fleetwood Mac wordt, wederom in Engeland, Focus 3 opgenomen. Sylvia wordt een grote hit. Met weer Mike Vernon achter de knoppen worden een aantal nummers van In And Out Of Focus en Focus 2 opnieuw opgenomen voor de dubbele verzamelaar Moving Waves. Dit produkt zorgt voor de internationale doorbraak, zowel Sylvia als Hocus Pocus worden hits in Engeland en Amerika. In Nederland wint Focus glorieus de in die tijd populaire polls. Ze winnen de categorie beste band, Jan Akkerman is de instrumentalist (Van Leer wordt derde), Focus 2 is elpee van het jaar en ook wordt het viertal uitgeroepen tot trendsetter van 1971. Voor de tweede achtereenvolgende maal staat het kwartet op Pinkpop. De formatie heeft dan ook net de eerste toernee door Engeland achter de rug, die erg succesvol is verlopen. Ook de nieuwe single Tommy doet het goed. Eind van het jaar komt Focus 3 uit. De band is nu op het toppunt van de roem in Nederland, wat bewezen wordt door het feit dat Focus 3 maar liefst 23 weken in de albumlijst blijft staan. In Engeland blijft het succes eveneens aanhouden, zo roept de Melody Maker Focus uit tot meest beloftevolle groep voor 1973. Het viertal gaat regelmatig naar de overkant van het Kanaal om op te treden. Zowel Akkerman als Van Leer maken solo-elpees die goed aanslaan. Zo staat Introspection van Thijs anderhalf jaar in de albumlijst.

1973

De groep heeft het druk met toeren. De tussentijd wordt opgevuld door Hocus Pocus en Sylvia samen opnieuw op single uit te brengen, wederom wordt het een dikke hit. Tijdens een optreden in het Londense Rainbow theater worden opnamen gemaakt die later het jaar als de lp Focus At The Rainbow verschijnt. De eerst toernee door de verenigde Staten vindt plaats, met behoorlijk succes. In Nederland krijgt Focus een gouden plaat voor Moving Waves en de Exportprijs voor het gehele oeuvre. Als de Rainbow lp verschijnt is de band ook in Engeland razend poulair. Focus staat 10 februari op de voorkant van het Britse muziekweekblad Melody Maker. De lezers van het blad verkiezen Jan Akkerman tot beste gitarist ter wereld. De band en de afzonderlijke leden nemen nog meer prijzen mee, zoals de tweede plaats bij groep en Sylvia als de op één na beste single. De langspeler Focus 3 haalt de derde plaats bij lp's en staat Jan Akkerman tiende bij beste instrumentalisten, waar het dan om zijn luitspel gaat. Jan maakt Tabernakel als solo-elpee waarop hij laat horen dat niet alleen Thijs van Leer thuis is in de klassieke muziek. In het najaar gaat het viertal voor de tweede keer naar Amerika, deze keer is de groep hoofdact samen met onder andere Chick Corea's Return To Forever en Joe Walsh. Pierre van der Linden begint in deze tijd aan zijn positie bij de band te twijfelen, maar besluit voor de opnamen van Hamburger Concerto toch maar te blijven. In de studio voor Hamburger Concerto (die op dat moment voor het buitenland als 'Kloten' en voor Nederland als 'Balls' geplanned staat) beslist Pierre toch de groep te verlaten. Hij vormt met Rick van der Linden (ex-Ekseption) en Jaap van Eik (ex-Cuby & The Blizzards) Trace. Voor het eerst(!) wordt op de tv aandacht aan Focus besteed. Er is een Popzien-special over het viertal bij de VARA en de Tros zendt een registratie van het concert in de Rainbow uit. Cyril Havermans (ex-Heralds, ex-Spatial Concept, ex-Big Wheel) richt, nadat hij uit Focus is gestapt, zijn eigen groep Cyril op.

Cuby + Blizzards Cyril Ekseption Jaap van Eik Rick van der Linden Trace

1974

De nieuw gevonden Engelse drummer Colin Allen (ex-John Mayall en Stone The Crows) wordt ingewerkt en de opnamen voor Hamburger Concerto kunnen afgemaakt worden. Jan Akkerman heeft een hit met zijn versie van House Of The King afkomstig van het album Tabernakel. Als Hamburger Concerto verschijnt veroorzaakt dat teleurstelling, want de plaat haalt niet het niveau van voorgaande elpees en ook het commercieel succes is minder aansprekend. De bescheiden hit Harem Scarem kan daar niets aan veranderen. In het buitenland kan de formatie nog wel op de opgebouwde roem teren en men toert dan uitgebreid. In eigen land zorgt de platenmaatschappij door het uitbrengen van de verzamelaar Masters Of Rock voor continuïteit in de aandacht van pers en publiek.

1975

Focus is de enige Nederlandse band tijdens het Deense festival Roskilde. Colin Allen heeft het slechts een jaar bij Focus uitgehouden, hij verlaat de band, er wordt niet direct een opvolger gevonden. De verhouding tussen Thijs van Leer en Jan Akkerman wordt er al met al niet beter op. Tijdens het gehele bestaan hebben de karakters regelmatig gebotst, maar de muzikale overeenkomsten en het respect wat dat betreft over en weer, heeft hen altijd gebonden, nu lijken er ook in de muziektechnische éénsgezindheid barsten te komen. Als Mother Focus is opgenomen (met op drums de Amerikaan David Kemper) neemt Jan Akkerman daar publiekelijk afstand van. Hij verklaart dat de vlakke plaat voor de Amerikaanse markt is gemaakt en zegt sommige partijen niet in te hebben willen spelen. Als Mother Focus uitkomt blijkt hij het goed gezien te hebben. De plaat is inderdaad vlak en heeft weinig meer van de fusie die eerder de magie van Focus betekende. De plaat verkoopt op grond van de naam nog aardig, maar de consumenten zijn het erover eens dat het een miskoop is.

1976

De problemen tussen Jan en Thijs lopen nu zo hoog op dat Van Leer, Jan de groep uitzet. De single P's March doet helemaal niets. Zowel Philip Catherine (een Belg) als Eef Albers moeten Akkerman doen vergeten. Ook met het vinden van een vaste drummer wil het niet erg vlotten, zo bezetten in korte tijd Richard James (American Gypsy) Joe Vitale (Joe Walsh band) en verrassenderwijs Pierre van der Linden de drumkruk. De in dat jaar verschijnende Ship Of Memories is een verzameling restmateriaal wat opnieuw gemixt is door Mike Vernon. De plaat doet niets, Nederland lijkt Focus te hebben afgeschreven.

American Gypsy

1977

Van Leer probeert Focus opnieuw op de rails te krijgen met nog steeds Bert Ruiter op bas, zowel Catherine als Albers op gitaar en Steve Smith (ex-Jean Luc Ponty, later Journey) op drums. Het meest opvallend is echter de aanwezigheid van de legendarische Engelse zanger P.J. Proby. Met deze mensen wordt Focus Con Proby opgenomen. De prestaties van Proby stellen door een te overmatig drankgebruik tijdens de opnamen ernstig teleur en als band is Focus verworden tot een haast anoniem orkestje. Gitarist Eef Albers en drummer David Kemper zijn te horen op het album Garden Of Pleasure van de symfonische rockgroep Otger Dice.

Otger Dice

1978

De band wordt in stilte ontbonden.

1984 - 1985

Onverwacht gaan Jan Akkerman en Thijs van Leer weer als Focus de studio in voor sessies die, met enige onderbrekingen, 14 maanden in beslag nemen. Beide muzikanten laten zich begeleiden door drumcomputers, sequencers en andere elektronica en produceren een mengeling van jazzrock en de op dat moment populaire Flairck variant van licht klassiek. Het nummer Who's Calling is de enige gezamenlijke compositie. Volgens de bij de LP geleverde bio zijn de nummers opgenomen bij volle maan. Het titelloze resultaat verschijnt in maart 1985. De serieuze rockpers schrijft de plaat de grond in. De schijf verkoopt niet onaardig maar lijkt door een andere doelgroep gekocht te worden dan de vroegere Focus fans.

Flairck

1998

Thijs van Leer formeert een nieuwe bezetting van Focus met naast veteranen Hans Cleuver (drums) en Bert Ruiter (bas) ook de jonge gitarist Menno Gootjes.

2001

In februari worden vrijwel alle albums van Focus op cd uitgegeven door het label Red Bullet.

2002

Vanwege een virale ontsteking raakt de rechterhelft van het gezicht van Thijs van Leer verlamd en is hij voor lange tijd niet in staat de fluit te bespelen. Tijdens de nieuwe optredens van Focus beperkt Van Leer zich tot toetsen en zang. In zijn band zitten Jan Dumée (gitaar/zang), Ruben van Roon (drums) en Van Leer's stiefzoon Bobby Jacobs (basgitaar). In april wordt Van Roon vervangen door drummer Bert Smaak (ex-Bots). Een internationale tournee brengt de groep in Engeland (Whitchurch Progrock festival in augustus en Astoria Theatre te London samen met Caravan in november), Amerika (Classic Rock Festival in Trenton, New Jersey samen met Uriah Heep, Asia en Nektar in oktober) Chili, Brazilië, Mexico, Venezuela, Argentinië en Peru. De nieuwe cd Focus 8 verschijnt in het najaar wereldwijd.

Bots

2003

Op 26 januari presenteert Focus het nieuwe album Focus 8 in Theater De Maagd te Bergen Op Zoom. De band start in maart een omvangrijke tournee door Zuid-Amerika, Japan en Engeland. Jan Dumée speelt op 17 maart in Mistura Fina, een beroemde club in Rio de Janeiro. De opbrengst van dit concert komt ten goede aan een ziekenhuis met jonge kankerpatiëntjes.

2004

Op 21 februari is Focus de hoofdact tijdens een festival in het Mexicaanse Chihuahua. Het album Live At The BBC bevat opnamen van het concert van Focus in het Londense New Victoria Theatre op 21 maart 1976. Jan Akkerman had indertijd de band al verlaten. In zijn plaats is de Belgische gitarist Philip Catherine te horen. David Kemper uit Los Angeles speelt drums. In augustus wordt Focus op het Belgische Aarschot Festival terzijde gestaan door Pierre van der Linden. Na een concert tijdens het Progday Festival in de Verenigde Staten tourt Focus in september en oktober door Engeland.

2005

In het voorjaar doen Thijs van Leer, Pierre van der Linden, Bobby Jacobs en Jan Dumée een Braziliaanse tournee. De groep opent de shows met het nummer Sylvia's Stepson, geschreven door Bobby Jacobs. Met het liedje Jippijippieayo is de band te zien in het televisieprogramma Jô Soares. The Girl From Bangu is geschreven door Jan Dumée en opgedragen aan zijn Braziliaanse vriendin. In het najaar speelt Focus onder meer in Groot-Brittannië en Ierland.

2006

De titel van het nieuwe album is New Skin. Naast optredens in Nederland staan shows gepland in Noorwegen (het Classic Rock Festival te Lillehammer op 26 mei) en het Minnuendö Festival in Spanje (22 juli). Gitarist Jan Dumée vormt samen met John Lawton de band On The Rocks. Zijn vervanger in Focus is Niels van der Steenhoven.

On The Rocks

2007

In maart doet de band een tournee van tien concerten door Groot-Brittannië. Aan het eind van die maand is Focus hoofdact op het Baja Prog Festival, het grootste progrockfestival in Mexico. Het album Focus 9/New Skin komt ook uit in Japan. Focus wordt uitgenodigd voor het Sweden Rock Festival dat begin juni wordt gehouden in Sölvesborg. Focus deelt daar het podium met bands als Aerosmith, Scorpions, Motörhead en Meatloaf. Na Zweden staan optredens in Noorwegen en Polen op de agenda.

2009

In de zomer tourt Thijs van Leer met de band Auratones. In september gaat hij met de Thomas Blugband op tournee door Zwitserland en Duitsland. Het optreden van Focus tijdens het Cambridge Rockfestival in augustus wordt voor later gebruik opgenomen in HD 5.01. Vanaf eind september gaat Focus enkele maanden op tournee door Groot-Brittannië met Wishbone Ash en The Strawbs als onderdeel van het programma Classic Legends Of Rock.

2010

Een van de Nederlandse optredens in het voorjaar is tijdens het iO Pages Festival 2010 dat op 26 en 27 februari plaatsvindt in Zoetermeer. De Focus-klassieker Hocus Pocus wordt gebruikt tijdens televisiereclame van Nike voor het WK voetbal 2010 dat in juni plaatsvindt in Zuid-Afrika. De commercial is te zien in 88 landen. De hernieuwde belangstelling levert hitnoteringen op in Nederland en Engeland. De huidige bezetting werkt aan het album Focus 10.

2011

Op de extra cd bij de speciale uitgave van het album Beyond the Shrouded Horizon (2011) van de Britse gitarist Steve Hackett (ex-Genesis) staat het nummer Eruption: Tommy, afkomstig van het album Moving Waves van Focus uit 1971.

2012

In maart tourt de band door Brazilië. Het album Focus X verschijnt bij het Britse label 4Worlds. De cd is geproduceerd door bassist Bobby Jacobs en gestoken in een hoes van Roger Dean, de beroemde ontwerper van hoezen voor bijvoorbeeld Earth And Fire, Osibisa, Yes, Uriah Heep, Gentle Giant en Asia. Het nummer Birds Come Fly Over bevat teksten van Van Leers eerste vrouw Roselie en wordt gezongen door de Braziliaanse singer-songwriter Ivan Lins.

Earth And Fire

2013

Focus X wordt in januari in Engeland gepromoot met een tournee van 2,5 week. Dit jaar verschijnen twee boeken over Focus. Hocus Pocus: The Life & Journey Of Rock’s Dutch Master is een geautoriseerde biografie van Peet Johnson samengesteld uit 180 exclusieve interviews met huidige en vroegere leden van de band. Bassist Jaap van Eik schrijft in de serie Nederrockklassiekers bij uitgeverij Verbum de 150 pagina’s tellende biografie Focus: Wereldsucces, Ego’s En Machtstrijd.

Discografie Focus

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Focus

Audio/Video Focus

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer