Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FON KLEMENT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

22-08-1972 - heden

Genre

folk, gitaar, Nederlandstalig, singer-songwriter, zang

Fon Klement

Fon Klement is een klassiek geschoolde singer/songwriter die in de jaren zeventig bekendheid verwerft met Engelstalige en later Nederlandstalige luisterpop.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1950   Heddy Lester

Biografie Fon Klement

Fon Klement is een klassiek geschoolde singer/songwriter die in de jaren zeventig bekendheid verwerft met Engelstalige en later Nederlandstalige luisterpop.

1950 - 1970

Singer/songwriter Alfons 'Fon' Klement (Amsterdam, 22 augustus 1950) is zoon van muzikale ouders die als troubadours gereisd hebben door Frankrijk. Zijn vader (1930-2000) is een bekend graficus en zijn moeder danspedagoge. Klement verhuist van Amsterdam naar Bergen in Noord-Holland en studeert klassiek gitaar aan het Conservatorium Haarlem.

1971 - 1974

Fon Klement behaalt in 1971 de tweede plaats in het programma Nieuwe Oogst. In 1972 wordt zijn luisterpop door de jury tijdens een andere talentjacht nog niet commercieel genoeg bevonden. Zijn somber klinkende, Engelstalige debuutalbum I Feel Lonely In My Town (1973) is opgenomen in de Belgische studio van producer/arrangeur Jack Say. De plaat levert gemengde reacties op in de muziekpers. Het album wordt op popzender Hilversum III (de voorloper van 3FM) uitgeroepen tot lp van de week. Klement is een graag geziene gast op radio en televisie in programma's van Rob Klaasman, Skip Voogd, Herman Stok en Willem Duys (zowel in diens MuziekmozaĆÆek als in De Vuist). Ondanks de aandacht is I Feel Lonely In My Town geen verkoopsucces. Klement krijgt in het voorjaar van 1974 een Zilveren Harp, de aanmoedigingsprijs voor jonge musici van stichting Conamus. De muzikant maakt in hetzelfde jaar deel uit van de Nederlandse ploeg tijdens het Belgische Jong Euro Songfestival (kortweg Jes-festival) voor jong zangtalent dat begin augustus wordt gehouden in Oostende. Met ploegleider Frans van Klingeren en de zangeressen Heddy Lester en Saskia Martijn behaalt Fon Klement de eerste plaats. Van de drie vocalisten behaalt hij met 29 punten de hoogste score die tijdens deze editie van het festival wordt toegekend.

Heddy Lester Willem Duys

1976 - 1977

Op aandringen van producer Gerrit den Braber is het album Dichter Bij Huis geheel Nederlandstalig. De plaat bevat onder meer het liedje Nozembeer dat Klement al op zestienjarige leeftijd heeft geschreven. 'Ik vind Nederlands een rottaal,' geeft hij toe in een interview, 'Je hebt zoveel woorden nodig om een bepaalde sfeer te omschrijven'. Klement voelt zich dan ook meer gitarist dan zanger. Op Dichter Bij Huis wordt hij begeleid door onder meer zijn vaste begeleidingsgroep bestaand uit bassist Fred Snel, drummer/percussionist Kees van Lent en gitarist Peter Broerse. Fon Klement is vanaf eind jaren zeventig vooral actief als docent. Hij geeft gitaarlessen aan zijn eigen school en geeft later ook een gitaarcursus in Frankrijk.

Gerrit den Braber

Discografie Fon Klement

In de discografie worden officiƫle opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Fon Klement

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer