Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANCIEN VAN TUINEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Francien van Tuinen

Periode

29-03-1971 - heden

Genre

jazz, vocalen

Online

Officiële website

Francien van Tuinen

Francien van Tuinen (Oosterwolde, 29 maart 1971) studeert in Groningen zowel communicatiekunde aan de universiteit als jazz-zang aan het conservatorium. Nadat ze in 1997 het Nederlands Jazz Vocalisten Concours wint, wordt ze een veel gevraagde zangeres, die ook gestaag werkt aan een eigen discografie. Ze bewerkt zowel klassieke composities als ...
Volledige biografie...

Instrumenten

vocalen

Biografie Francien van Tuinen

Francien van Tuinen (Oosterwolde, 29 maart 1971) studeert in Groningen zowel communicatiekunde aan de universiteit als jazz-zang aan het conservatorium. Nadat ze in 1997 het Nederlands Jazz Vocalisten Concours wint, wordt ze een veel gevraagde zangeres, die ook gestaag werkt aan een eigen discografie. Ze bewerkt zowel klassieke composities als jazzstukken en componeert ook eigen songs.

1994 - 1998

Francien van Tuinen zingt sinds al haar zestiende standards uit het repetoire van Ella Fitzgerald en Billie Holiday voor publiek. Een logisch gevolg is dat ze naar het Conservatorium in Groningen gaat, waar ze in 1998 afstudeert. In 1997 wint ze het Nederlands Jazz Vocalisten Concours in Zwolle. 'Een natuurtalent, een geboren jazz-zangeres', luidt het oordeel van de jury. 'Francien beschikt over een stem met een bijzondere natuurlijke ritmische souplesse, ze heeft lef, een uitstekende dictie en een perfecte timing.'

1998

Ze brengt haar debuut-CD Tuindance uit, geproduceerd door pianist Michiel Borstlap. De Volkskrant schrijft: 'Tuindance is het visitekaartje van een echte jazz-zangeres: ze weet wat intonatie en swing is, en haar lichte stem klinkt in alle registers aangenaam krachtig.' De helft van het repertoire op deze CD bestaat uit instrumentals van onder anderen Herbie Hancock en Kenny Wheeler, waar Van Tuinen een tekst op heeft geschreven. 'Haar voortreffelijke dictie en timing blijken in het supersnelle Jackie, een tekst van Annie Ross op een solo van de legendarische saxofonist Wardell Gray,” schrijft het AD.

2000

In maart presenteert Van Tuinen haar tweede album Despina's Eye, geproduceerd door saxofonist Yuri Honing, met als gastsolist saxofonist Benjamin Herman.

2001 - 2003

Van Tuinen maakt samen met pianist en arrangeur Henk Meutgeert een theatervoorstelling getiteld Gershwin On My Mind. Uit deze samenwerking volgen onder meer gastoptredens bij het Jazz Orchestra of the Concertgebouw, het Noord Nederlands Orkest en het Metropole Orkest. Na twee CD's met pure jazz slaat Francien van Tuinen met A Perfect Blue Day een nieuwe weg in. Ze schrijft pakkende popliedjes met jazzinvloeden, singer/songwriter-ballads en stevige jungle grooves. De arrangementen ontstaan ter plaatse in de studio in samenwerking met gitarist Jesse van Ruller, pianist Joost Swart, bassist Jeroen Vierdag en drummer Sebastiaan Kaptein.

Jazz Orchestra of the Concertgebouw

2004

Van Tuinen wordt docent zang aan het Conservatorium van Groningen. Op de universiteit studeert ze af bij de faculteit Nederlands in de richting communicatiekunde, een studie die ze in 1989 is begonnen.

2005

In het voorjaar verschijnt het album Muzyka, een gezamenlijk project van Van Tuinen en Jesse van Ruller. De gitarist arrangeert composities van Brahms, Debussy, Ravel, Satie, Schumann, Shostakovich en Skrjabin tot eigentijdse stukken voor zang, snaar- en percussie-instrumenten, en Van Tuinen voorziet ze van teksten. De zangeres vertelt over het productieproces aan NRC Handelsblad: 'De liedjes tekenen het ellendige rotjaar dat ik achter de rug heb. De grote opruiming van het jaar 2004! Het requiem in drie delen is bedoeld voor mijn vader, die gedurende het maken van de CD is overleden. De stukken onderschrijven het verdriet en het afscheid. Het heilige van Ravel heeft mij door de eerste rouw geholpen, de tussenperiode is van Schumann. Debussy's Clair de Lune is het lichtpuntje. Je hoort vaak dat de dood snel gevolgd wordt door nieuw leven. In dit geval werd ik dus drie maanden later zwanger.'

2007 - 2008

Van Tuinen wordt zangdocent aan de Rotterdam Jazz Academy. Met haar man, drummer Joost Patocka, richt ze het label Red Sauce Records op. En ze formeert de band Tripod, waarmee ze opnieuw een andere weg wil inslaan. De naam refereert aan de bezetting bas (Jeroen Vierdag), drums (Joost Patocka) en saxofoon/klarinetten (Jasper Blom), een line up waarbij een akkoordinstrument ontbreekt en waarin haar stem als op een driepoot rust.

2009

Op het album Daytrippers zingt, soleert en begeleidt Van Tuinen met een instrumentalistische benadering, waar haar trio de dynamiek en kleur van de instrumenten onderzoekt. Op het repertoire staan eigen composities, Amerikaanse traditionals en werk van minder gangbare songcomponisten zoals Bob Dorough en Alec Wilder.

2011

In januari brengt Francien van Tuinen het tribute-album Cool Voice: Celebrating Rita Reys uit, met medewerking van Jesse van Ruller, Harmen Fraanje, Clemens van der Feen en Joost Patocka.Van Tuinen noemt het 'een ode aan haar als legendarische persoon en als pionier van de Europese vocale jazz.'

Discografie Francien van Tuinen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Francien van Tuinen

Audio/Video Francien van Tuinen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer