Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANK EN MIRELLA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1972 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig

Online

Officiële website

Frank en Mirella

Brabants zangduo met romantisch getinte liedjes over vissers en verre landen.
Volledige biografie...

Bezetting

Frans Mortiers   zang

Overige muzikanten

Karin Liefting   zang
Marjan Kampen   zang
Karin Goverde   zang
Mirella Jacobs   zang

Genoemd in de biografie van

1969   Kees den Hoed
1973   Jack Jersey
1974   Jacques Verburgt
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Frank en Mirella

Brabants zangduo met romantisch getinte liedjes over vissers en verre landen.

1963 - 1969

De in Bergen op Zoom geboren Frans Mortiers begint als drummer in een onbetekenend skiffle-groepje. Hij geeft zijn drummersloopbaan op, omdat hij zich realiseert dat zijn talenten op een ander terrein liggen.Na achtereenvolgens deel uitgemaakt te hebben van een cabaretgroep, een soldatenkoor en een amateurtoneelgezelschap treedt Mortiers toe als zanger van de beatgroep 19th Dimension. Na drie jaar zonder succes valt de groep uiteen. Mortiers richt een close harmony-groep op, Art Gallery. Die groep komt niet van de grond, maar een van de meisjes van de groep is Mirella Jacobs, die van Indonesische afkomst is. Frank gaat met haar verder als zangduo, zingend in het Engels en begeleid door de groep The Midnight Special.

19th. Dimension Mirella Jacobs

1972

Het duo wordt ontdekt door Jack de Nijs (artiestennaam Jack Jersey). Op zijn aanraden besluiten Frank en Mirella in het Nederlands te gaan zingen. De eerste single Met Jou Alleen wordt geen hit, maar zet het duo landelijk wel in de schijnwerpers. Frank en Mirella staan onder contract bij Jack de Nijs, die een distributiecontract voor ze regelt bij platenmaatschappij Bovema.

Jack Jersey

1973

De singles Cher Ami en Verliefd Verloofd Getrouwd belanden in de hitparade. Vanaf dat moment gaat het Frank en Mirella voor de wind. Zij treden op door het hele land.

1976

De single De Deur Staat Altijd Open scoort matig, waarop het duo besluit het weer eens in het Engels te proberen.

1977

Het liedje Good Times haalt de hitparade.

1979

De single Ca, C'est La Vie wordt geschreven door Henny Vrienten, maar wordt geen hit. De b-kant De Verzonken Stad is een vertaling van Mortiers van Die Versunkene Stadt van het Duitse duo Adam & Eve Schairer. De zenders van de radiopiraten in het noorden van Nederland draaien dit nummer grijs, waarop platenmaatschappij Polydor besluit het nummer als A-kant uit te brengen. De inmiddels zes jaar durende privé-relatie van Frank en Mirella loopt ten einde.

1981

De Verzonken Stad bereikt de vierde plaats in de Nederlandse Top 40. Mirella gooit de handdoek in de ring. Zij heeft genoeg van de showbusiness en heeft inmiddels een ander gevonden. In Marjan Kampen uit Helmond vindt Mortiers een vervangster. Kampen was ontdekt door John Paay, de vader van zangeres Patricia Paay en vormde begin jaren zeventig het duo Theo en Marjan (bekend van o.a. Hé Schat en Hela Kom Met Me Mee) en later Cees en Marjan (bekend van Hoe Lang Zou 't Duren). De eerste single met de tot Mirella omgedoopte Marjan wordt niet meteen een succes. Na Regen Komt Zonneschijn komt niet verder dan de tipparade.

Cees en Marjan Henny Vrienten John Paay Patricia Paay Theo en Marjan

1983

De Vissers van San Juan bereikt de vijftiende plek in de hitparade, de grootste hit met de nieuwe bezetting.

1985

In de periode 1985-1993 is Peter Koelewijn voor het duo actief als componist, tekstschrijver en producer.

Peter Koelewijn

1986

De single Als Ik Je Zie van het album Parels is een vertaling van Je t'appartiens van Gilbert Bécaud met een Franse tekst Pierre Delanoe.

1988

Heimwee Naar De Zee is een conceptplaat die het duo samen met de Kermisklanten maakt. Onder productionele leiding van Peter Koelewijn. De plaat verkoopt naar behoren (zo'n 85000 stuks).

De Kermisklanten

1990

Frank & Mirella verhuizen naar platenmaatschappij EMI. Hun eerste album voor EMI is Amor waarop voornamelijk vertaalde covers staan.

1993

Frank en Mirella scoren een kleine hit met Mykonos dat tot stand komt in samenwerking met Peter Koelewijn. Het album Heimwee Naar De Zon is een vervolg op het gelijknamige succesvolle album uit 1988. Ditmaal werkt het duo samen met de Zusjes Wouterse op accordeon.

1995

Het duo maakt in samenwerking met Pierre Kartner een plaat, maar de singles leveren geen hitsucces op.

Pierre Kartner

1996

Als de single Cara Mia geen grote hit wordt, kiest Marjan voor een solo-carrière. Mortiers moet weer op zoek naar een nieuwe Mirella. Karin Goverde, de dochter van Mortiers' producer en zakelijk leider Jan Boezeroen, is de uitverkorene. Onder de naam Frank M. verzorgt Frank de vocalen op de single Kom Maar H´or (Nannes), een liedje over Nannes, een bestaande zwerver uit Hilversum.

1997

De single Sierra Madre schopt het niet tot een hit. In Oostenrijk wordt het nummer een echte après-ski-hit door toedoen van de Zillertaler Schützenjäger.

1998

Het duo Frank en Mirella bestaat 25 jaar.

2000

Mirella brengt een soloalbum uit met Indische liederen.

2008 - 2009

Op initiatief van Chiel Montagne treden Frank en Mirella na 27 jaar weer op in de originele samenstelling. In 2009 wordt hun hit De Vissers Van San Juan in een nieuwe versie heruitgebracht.

2013

Op 6 juni verschijnt van Mirella de solosingle Middellandse Zee. Een paar weken later krijgt ze van Frank telefonisch te horen dat hij de hernieuwde samenwerking beëindigt. Op Facebook schrijft hij dat de naam van het duo ongewijzigd blijft.

Discografie Frank en Mirella

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frank en Mirella

Video Frank en Mirella

Frank & Mirella (Marjan K...
Frank & Mirella (Marjan Kampen) ♪ Ave Maria ♫ (1990)
Frank & Mirella (Marjan K...
Frank & Mirella (Marjan Kampen) ♪ Habanero ♫
Frank & Mirella (Marjan K...
Frank & Mirella (Marjan Kampen) ♪ Wijs Me De Weg Naar Huis ♫
Frank Mortiers & Mirella ...
Frank Mortiers & Mirella Jacobs ♪ Inno D'amore ♫
Frank & Mirella (Marjan K...
Frank & Mirella (Marjan Kampen) ♪ Lieveling ♫
Frank & Mirella ♪ Dans Me...
Frank & Mirella ♪ Dans Met Mij ♫
Frank en Mirella Jacobs...
Frank  en Mirella  Jacobs *feest der herkenning*  jij laat de zon in m'n hart clipstudio nl
Frank en Mirella Jacobs...
Frank  en  Mirella Jacobs *feest der herkennig* "Voor altijd" Brabant Toppers Media Produkties
Frank & Mirella - De viss...
Frank & Mirella - De vissers van San Juan
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Frank & Mirella (Marjan Kampen) ♪ Habanero ♫

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer