Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANK VAN ETTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Frank van Etten in 2012

Periode

1983 - heden

Genre

amusementsmuziek, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Frank van Etten

Zanger van het Nederlandstalige levenslied, afkomstig uit het Groningse Nieuw Pekela. Zijn carrière neemt een vogelvlucht wanneer hij wordt ontdekt door het producersduo Thijssen en Heupink.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

2005   John van de Ven
2007   Edwin van Hoevelaak
2010   Wilma

Biografie Frank van Etten

Zanger van het Nederlandstalige levenslied, afkomstig uit het Groningse Nieuw Pekela. Zijn carrière neemt een vogelvlucht wanneer hij wordt ontdekt door het producersduo Thijssen en Heupink.

1983

Frank wordt geboren in Nieuw Pekela.

1992 - 2000

Frank neemt op jeugdige leeftijd al deel aan diverse talentenjachten waarbij hij zich in de kijker speelt. Op zijn veertiende neemt hij zang- en danslessen en vanaf zijn vijftiende treedt hij met zijn Nederlandstalige repertoire veel op in clubhuizen en op campings in de provincie Groningen.

2001 - 2002

Frank komt in contact met het duo Henny Thijssen (tekstschrijver) en Gerto Heupink (onder meer bekend van André Hazes, Corrie Konings en Renée de Haan). De opnamen die de zanger met hen maakt komen terecht bij platenmaatschappij DEE 2 Records. Zijn eerste single Pluk Alle Sterren krijgt in 2002 veel aandacht op de regionale zenders en bij Radio Nationaal. Zjjn doorbraak komt met zijn derde single Leef Als Een Zigeuner. Vooral in Brabant vindt zijn muziek gretig aftrek zoals de verkoopcijfers van het debuutalbum De Weg Naar Geluk aantonen.

André Hazes

2003

De single Deze Nacht Ben Jij Van Mij is een coverversie van de Mexicaanse hit Por Mujeres Como Tu van Pepe Aquilar die in 2000 bekroond werd tot Latin Song Of The Year. De bewerking is van het producersduo Thijssen en Heupink.

2004

Het tweede album Voor Altijd Samen wordt voorafgegaan door de single Waar Ze Voor Leeft. Het album bevat veertien romantische nummers waaronder een liedje over zijn zoontje (Jamy), een ode aan zijn vader (Mijn Vriend) en het exotisch klinkende Rashida. De cd wordt afgesloten met een medley van Franks eerste drie singles Pluk Alle Sterren, Geluk en Leef Als Een Zigeuner. Voor Altijd Samen behaalt de 67ste positie in de albumlijst. In juli komt de eerste dvd van Frank van Etten uit. De opnamen zijn in zomers Turkije gemaakt.

2005

Het derde album Zo Ben Ik wordt opgenomen onder leiding van producer John van de Ven. Op de plaat staat onder meer de vrolijke single Jij Had Lichtjes In Je Ogen en de zigeunerliedjes Zigeunerleven en Kleine Manouchka. Op diverse locaties in Limburg neemt Van Etten de tweede dvd Leef Als Een Zigeuner op met naast de titelsong nog twaalf nummers van zijn album Zo Ben Ik.

John van de Ven

2006

13 augustus presenteert Frank van Etten in Rosmalen zijn single Een Lange Hete Zomer. De zanger werkt aan een dvd waarvoor clips worden opgenomen op diverse plaatsen in de provincie Groningen.

2007

Het album Mijn Gevoel (januari) eindigt met het nummer Un Dos Tres Cuatro, een duet met Sugar Lee Hooper. De cd is geproduceerd door Edwin van Hoevelaak in diens Rooftop Studio te Holten. Vanaf april begint een serie concerten begeleid door de band Total Eclipse.

Sugar Lee Hooper

2008

In 2008 tekent de zanger een nieuw platencontract bij Foreign Media Music. Samen met producer Martin Sterken schrijft hij songmateriaal voor het album Leef, een plaat met afwisselend vrolijke en gevoelige liedjes. De single Ik Ben Een Vagabundo is geschreven door Adri-Jan Hoes.

Adri-jan Hoes

2009 - 2010

2009 is een jaar van tegenslagen. Van juni 2009 tot januari 2010 kan Frank van Etten niet zingen vanwege een operatie aan zijn stembanden. Tot overmaat van ramp brandt zijn woonwagen af. In zijn nieuwe woonplaats Apeldoorn schrijft de zanger liedjes voor anderen, zoals Jij Alleen Jij voor Marlous, Nog Zo Klein (een lied over zangeres Wilma) voor Dorethé Roos en Wie Denkt Er Dan Aan Mij en Zomerwind voor Rob Zorn. Met zijn eerdere producers Henny Thijssen en Gerto Heupink pikt hij de draad weer op en werkt hij aan nieuwe liedjes. De singles Hallelujah (een Nederlandstalige versie van de klassieker van Leonard Cohen) en Dunnetjes Weer Over zijn terug te vinden op het album dat gepland staat voor najaar 2010. De singles Hallelujah (een Nederlandstalige versie van de klassieker van Leonard Cohen) en Dunnetjes Weer Over zijn ook bedoeld voor een album dat najaar 2010 moet uitkomen en waar ook een duet op gepland staat met Jacques Herb. De samenwerking met het schrijversduo wordt echter vroegtijdig gestaakt.

Jacques Herb Wilma

2012

Frank van Etten in 2012 In 2012 viert Frank van Etten zijn tienjarig jubileum. Hij tekent een contract bij label en managementbureau Cloud 9 Music en werkt met producer Edwin van Hoevelaak aan zijn zesde album. Een voorproefje van de nieuwe samenwerking is de single Geef Mij Vannacht die vanaf 17 februari als download wordt uitgegeven.

Discografie Frank van Etten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frank van Etten

Audio/Video Frank van Etten

Video Frank van Etten

Frank van Etten - Yo Te A...
Frank van Etten - Yo Te Amo Maria,   Live  Yn  Noardewyn Omrop Fryslân
Frank van Etten - Leef al...
Frank van Etten - Leef als ene zigeuner
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Frank van Etten - Yo Te Amo Maria,   Live  Yn  Noardewyn Omrop Fryslân

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer