Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANK VAN DER WEIJ

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

01-02-1962 - heden

Genre

contrabas, engineer, hedendaags, pop/rock, producer, producers

Online

Officiële website

Frank van der Weij

Frank van der Weij studeert contrabas aan het conservatorium en speelt tijdens zijn studie in uiteenlopende popbandjes. Na zijn studie gaat hij aan het werk als geluidstechnicus en produceert albums van onder andere Claw Boys Claw en Hallo Venray. Daarnaast is hij als supervisor betrokken bij het maken van film- ...
Volledige biografie...

Instrumenten

contrabas, engineer, producer

Genoemd in de biografie van

2006   Monica Germino
2007   Claw Boys Claw

Biografie Frank van der Weij

Frank van der Weij studeert contrabas aan het conservatorium en speelt tijdens zijn studie in uiteenlopende popbandjes. Na zijn studie gaat hij aan het werk als geluidstechnicus en produceert albums van onder andere Claw Boys Claw en Hallo Venray. Daarnaast is hij als supervisor betrokken bij het maken van film- en tv-muziek en theatervoorstellingen. Hij heeft een eigen studio in Amsterdam.

1962

Frank van der Weij wordt geboren op 1 februari 1962 in Hilversum.

1978

Tijdens zijn middelbareschooltijd op het VWO in Amersfoort speelt hij in uiteenlopende bands, van punk tot symfonische rock. Van der Weij speelt graag verschillende stijlen.

1980

In 1980 gaat hij jazz en klassiek contrabas studeren aan het conservatorium in Hilversum. Net als op de middelbare school speelt hij (bas)gitaar in verschillende bands. Het spelen gaat hem makkelijk af en hij maakt deel uit van een jazzkwartet, maar ook van een symfonische rockgroep en een new wave band. Het is nog vrij amateuristisch van aanpak, maar ze treden wel in veel zalen en cafés op. Er worden ook demo's gemaakt en het technische aspect van de popmuziek trekt zijn interesse. Via een muzikant die hij ontmoet in de oefenruimte gaat hij aan de bak als geluidstechnicus voor locale bands.

1984

In 1984 studeert hij af en na zijn studie gaat hij door met zijn werk als geluidstechnicus.Jazz en klassiek laat hij even voor wat het is en Van der Weij stort zich volledig op de popmuziek.

1985 - 1989

Als geluidstechnicus gaat hij met verschillende bands op pad. Zo werkt hij onder andere met de Amsterdamse popgroep The Dutch en doet hij een tournee met de experimentele Britse band Psychic TV en de Engelsman Johan Watts. Van der Weij werkt ook met de zangeres Mathilde Santing. In 1987 komt hij in aanraking met theatergroep Orkater. Hij geeft de Orkater studio met nieuwe, technische middelen een impuls en gaat er werken als technicus. In de studio wordt werk van Orkater opgenomen, maar ook muziek voor onder andere de films van Alex van Warmerdam en Theo van Gogh. Bands als Jack of Hearts, Hallo Venray, The Nozems, King Bee, Quazar, Burma Shave en Fish Hospital maken vanaf die tijd platen in de studio. Vandaag de dag werkt Van der Weij nog steeds vanuit deze studio, die sinds 1997 zijn eigendom is. Van der Weij heeft nog steeds een sterke band met popmuziek en is in 1988 mede-producer van het album Hitkillers van Claw Boys Claw. In 1989 produceert hij het album Eine Frau Für Die Liebe voor de zangeres La Pat. De plaat wordt een succes en in opdracht van EMI mag hij met de zangeres twee jaar later nog een plaat maken: La Gabbia d'Oro. Hij nodigt Greg Cohen (bassist van Tom Waits) uit om deze plaat mede te produceren en arrangeren. In 1989 werkt Van der Weij aan de muziekproductie voor de film Leedvermaak van Frans Weisz. Veel films en tv-series van Weisz en andere Nederlandse regisseurs volgen. Hij begeleidt het hele proces van muziekkeuze, opname en montage tot aan de eindmix van de film. Later doet hij dit ook voor onder andere de films Antonia, De Kersenpluk, Abeltje, Magonia en Loenatik de Movie.

Burma Shave Claw Boys Claw Fish Hospital Hallo Venray Jack Of Hearts King Bee La Pat Mathilde Santing Orkater Quazar The Dutch The Nozems

1990

In 1990 is hij engineer tijdens de opnamen van Jam, het laatste album van De Div. De drummer van de groep is Michel Schoots die later gaat spelen bij de Urban Dance Squad.

Div Michel Schoots

1991 - 1995

Hij is als engineer betrokken bij het album Carried Away uit 1991 van Mathilde Santing. Een jaar later komt de plaat Sugar van Claw Boys Claw uit. Van der Weij is engineer en Michel Schoots producer van het album. Er komen steeds meer akoestische projecten op zijn pad. In 1992, 1993 en in 1995 produceert hij drie albums met II Gran Teatro Amaro en in 1993 Tiburonero met Carel Kraayenhof's Sexteto Canyengue.

Carel Kraayenhof Il Gran Teatro Amaro

1997

In 1997 produceert hij, deels in Praag, het album Will-O-The-Wisp van Claw Boys Claw, samen met Henk Jonkers (ex-Fatal Flowers).

Fatal Flowers

1998 - 2001

Hij is als producer/engineer betrokken bij de albums Pick Up (1999) en Low Kick And Hard Bop (2001) van Solex. In 2000 produceert hij de plaat I'm Not A Senseless Person, At Least I Don't Want To Be van Hallo Venray.

Solex

2004 - 2005

In 2004 produceert hij het album Like You van de band Kopna Kopna en werkt ook mee aan het album The Laughing Stock Of Indie Rock van Solex. Hierna hebben werkzaamheden aan films, theatervoorstellingen en klassieke cd's de overhand.

Kopna Kopna

2007

Van der Weij produceert de comeback-plaat Pajama Day van Claw Boys Claw.

Discografie Frank van der Weij

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Frank van der Weij

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer