Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRANS BRUGGEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Portret Frans Brüggen

Periode

30-10-1934 - 13-08-2014

Genre

barok, blokfluit, dirigent, hedendaags, klassiek, renaissance, traverso

Frans Brüggen

Frans Brüggen is één van werelds belangrijkste blokfluitisten en dirigenten. In beide hoedanigheden bepleit hij de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk van oude muziek. Als blokfluitist heeft hij ook hedendaagse composities ten doop gehouden. Als docent heeft Frans Brüggen veel toonaangevende blokfluitisten uit binnen- en buitenland opgeleid. Tot zijn omvangrijke fluitcollectie behoren ...
Volledige biografie...

Instrumenten

blokfluit, dirigent, traverso

Biografie Frans Brüggen

Frans Brüggen is één van werelds belangrijkste blokfluitisten en dirigenten. In beide hoedanigheden bepleit hij de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk van oude muziek. Als blokfluitist heeft hij ook hedendaagse composities ten doop gehouden. Als docent heeft Frans Brüggen veel toonaangevende blokfluitisten uit binnen- en buitenland opgeleid. Tot zijn omvangrijke fluitcollectie behoren oude instrumenten van legendarische bouwers: Bressan en Haka (blokfluit) en Stanesby (traverso). Van sommige instrumenten liet Brüggen kopieën vervaardigen door blokfluitbouwer Hans Coolsma. Brüggen bezorgde ook nieuwe edities van oude composities.

In bezetting van

Orkest van de Achttiende Eeuw   dirigent

1934

Frans Brüggen wordt op 30 oktober in Amsterdam geboren.

1952

Brüggen behaalt als student van Kees Otten aan het Amsterdams Muzieklyceum zijn einddiploma. Otten was de eerste blokfluitist die het instrument op professioneel niveau bespeelde én doceerde.

1952 - 1956

Brüggen volgt colleges muziekwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 1953 slaagt hij voor het Staatsexamen dwarsfluit. Op 21-jarige leeftijd wordt Brüggen benoemd tot docent blokfluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, een post die hem wereldfaam bracht.

1966

Uit de fotocollectie van Beeld en Geluid: Frans Brüggen bij het televisieprogramma Uit De Kunst (1966) Op 7 december geeft Frans Brüggen in de Wigmore Hall in Londen de première van Luciano Berio's 'Gesti'.

1967

Frans Brüggen richt het Brüggen-Consort op, dat zich toelegt op het spelen van oude muziek.

1968 - 1969

Componist Makoto Shinohara draagt zijn 'Fragmente' op aan Frans Brüggen en Peter Schat componeert 'Hypothema' (1969).

Peter Schat

1971

Brüggen speelt een onovertroffen solopartij op traverso in J.S. Bachs cantate 'Lieber Gott, wenn wird Ich sterben', in het kader van de complete opname van de Bach-cantates onder leiding van Nikolaus Harnoncourt en - in dit geval - Gustav Leonhardt (op het label Telefunken).

Gustav Leonhardt

1972 - 1974

Samen met Kees Boeke en Walter van Houwe richt Brüggen het blokfluitensemble Sour Cream op. Hij is voor een jaar Erasmus Professor uitvoeringspraktijk van barokmuziek aan de Harvard University en een jaar later Regent's Professor aan de universiteit van Californië in Berkeley.

Kees Boeke Walter van Houwe

1974

Samen met hoboïst Bruce Haynes, fagottist Hans-Jürg Lange en organist/klavecinist Bob van Asperen legt Brüggen de complete sonates voor blaasinstrument en basso continuo van Georg Friedrich Händel op grammofoonplaat vast (Seon Serie van Philips). Louis Andriessen componeert 'Melodie' voor Frans Brüggen, een werk dat een hoeksteen in Andriessens oeuvre vormt.

Bob van Asperen

1981

Brüggen richt het Orkest van de Achttiende Eeuw op dat hij tot op de dag van vandaag leidt. Het repertoire van dit orkest loopt van oud tot vroeg-romantisch repertoire, gespeeld op op authentieke instrumenten of kopieën daarvan.

Orkest van de Achttiende Eeuw

1990

Brüggen dirigeert het Koninklijk Concertgebouworkest in de traditionele serie Passieuitvoeringen in het Amsterdamse Concertgebouw met één van Bachs 'Passionen'. Ditmaal is de 'Johannes Passion' aan de beurt.

Koninklijk Concertgebouworkest

1991 - 1994

Brüggen is vaste dirigent van het Radio Kamer Orkest. In augustus 1991 maakt Brüggen zijn debuut tijdens het festival van Salzburg, als dirigent van het Orchestra of the Age of Enlightenment. Dit optreden resulteert in gastdirecties bij het Mozarteum Orchester. Vanaf 1992 is hij, naast Simon Rattle, vaste gastdirigent van het Orchestra of the Age of Enlightenment.

1997

Brüggen ontvangt van de UNESCO de International Music Prize in de categorie Performance.

1998

Frans Brüggen wordt vaste gastdirigent van het Orchestre de Paris, naast Christoph Dohnányi.

2007

Brüggen ontvangt de Oeuvreprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Conservatoriumdirecteuren (VSCD). Hij dirigeert het Orkest van de Achttiende Eeuw in een serie uitvoeringen van Bachs 'Johannes Passion'. "Waar andere dirigenten stevig en gebiedend inzetten, komt Brüggen met het uitzonderlijk langzaam, aarzelend en ootmoedig gebrachte openingskoor 'Herr, unser Herrscher'. Het staat in een rechtstreeks verband met het slotkoraal 'Ach, Herr, lass dein lieb Engelein', dat bij Brüggen eindigt in een krachtige en stellig klinkende geloofsbelofte: 'Ich will dich preisen ewiglich!', aldus Kasper Jansen in zijn recensie in NRC Handelsblad (27 maart 2007).

2010

In mei maakt het Orkest van de Achttiende Eeuw onder Brüggens leiding zijn honderdste tournee. Op het repertoire staat onder meer met "het al eerder tot fuifnummer uitgeroepen 'Les Indes galantes' van Rameau", zoals Lonneke Regter in De Volkskrant (21 oktober 2009) schreef. Op 22 september heeft Koningin Beatrix Frans Brüggen onderscheiden met de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap.

2012

Op 15 juni ontvangt Frans Brüggen de Edison Klassiek Oeuvreprijs voor zijn enorme oeuvre en zijn buitengewone verdiensten voor de Nederlandse muziek.

2013

In het voorjaar moet Frans Brüggen wegens ziekte het dirigeren tijdelijk stopzetten. In overleg met het Orkest van de Achttiende Eeuw wordt besloten de concerten toch door te laten gaan. Als vervanger wordt de Britse dirigent Kenneth Montgomery gevraagd. Ter gelegenheid van het toekennen van de Visser-Neerlandiaprijs aan Frans Brüggen op zaterdag 25 mei 2013 spreekt Leo Samama een lofprijzing uit waarmee hij Frans Brüggen bedankt voor zijn bijzondere bijdrage aan het Nederlandse muziekleven, aan de muziek zelf, als musicus, als wetenschapper en vooral als bevlogen en hartverwarmend mens. Op 14 juli geeft de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Frans Brüggen zijn afscheidsconcert in het Concertgebouw te Amsterdam. Op het programma staan de cantate 'Eine feste Burg ist unser Gott', BWV.80 van Johann Sebastian Bach en de vijfde symfonie op.107 in d kl.t. van Felix Mendelssohn Bartholdy. De solisten zijn sopraan Lenneke Ruiten, mezzosopraan Olivia Vermeulen, tenor Robert Getchell en bariton André Morsch.

Lenneke Ruiten Leo Samama Radio Kamer Filharmonie

2014

In 2014 staan onder andere de pianoconcerten van Ludwig van Beethoven gepland. De pianist Kristian Bezuidenhout voert deze concerten uit, samen met het Orkest van de Achttiende Eeuw onder leiding van Frans Brüggen, in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. In augustus wordt via het management bekend gemaakt dat Frans Brüggen op 79-jarige leeftijd op 13 augustus is overleden. Het Orkest van de Achttiende Eeuw besluit unaniem verder te gaan, met als dirigenten Ed Spanjaard, Kenneth Montgomery en Daniel Reuss. De documentaire The Breath of the Orchestra (Katarzyna Kasica) gaat in première bij het documentairefestifal IDFA, het volgt Brüggen bij repetities en concerten tijdens het Chopin and his Europe-festival in Warschau.

Daniel Reuss Ed Spanjaard

Discografie Frans Brüggen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Frans Brüggen

Audio/Video Frans Brüggen

Video Frans Brüggen

Mozart, 40th symphony two...
Mozart, 40th symphony two horns solo
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Mozart, 40th symphony two horns solo

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer