Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRED HAAYEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1941 - 2007

Genre

producer, producers, rock

Pseudoniemen

Freddy Haayen

Fred Haayen

Ontdekker en jarenlang de vaste producer en manager van de Golden Earring. Daarnaast is Haayen mede-oprichter van Red Bullet en heeft hij hoge posities vervuld bij diverse platenmaatschappijen in binnen- en buitenland.
Volledige biografie...

Instrumenten

producer

Genoemd in de biografie van

1965   Golden Earring
1965   The Nicols
1968   Bojoura
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Fred Haayen

Ontdekker en jarenlang de vaste producer en manager van de Golden Earring. Daarnaast is Haayen mede-oprichter van Red Bullet en heeft hij hoge posities vervuld bij diverse platenmaatschappijen in binnen- en buitenland.

1941 - 1963

Freddy C. Haayen wordt geboren op 11 februari 1941 op Curaçao. Na de middelbare school gaat hij Architectuur studeren in Delft. Als onderdeel van deze studie gaat hij ook een jaar naar Canada waar hij studeert aan de Toronto University School Of Architecture. Begin jaren zestig werkt hij, naast zijn studie, in het magazijn van platenmaatschappij Polydor.

1964

Dat Haayen een en ander van muziek weet blijkt wel wanneer hij in 1964 een Brits bandje met de naam de High Numbers tekent. Korte tijd later breekt deze band wereldwijd door onder de naam The Who.

1965

In 1965 ontdekt hij ook de Haagse band de Golden Earrings tijdens een optreden in Scheveningen. Hij weet zijn bazen over te halen de band te contracteren en wordt niet alleen de producer van de band maar tevens hun platenmanager.

Golden Earring

1966 - 1967

In 1966 tekent hij als eerste acts als de BeeGees, Cream en Jimi Hendrix. Haayen is inmiddels opgeklommen tot Deputy Managing Director van Polydor.

1968 - 1971

Samen met Willem van Kooten en Peter Koelewijn richt Haayen productiemaatschappij Red Bullet op. Met Van Kooten en Koelewijn vormt Haayen tussen 1968 en 1970 ook nog de trio's De Praatpalen ('Ome Sjakie') en de Freddies ('Comedy Is Over Now'). Met Koelewijn vormt Haayen het gelegenheidsduo Zoef Zoef En De Bevers ('Loekie Loekie'). Tussen 1968 en 1971 is hij managing director van onder andere Island Music en Atlantic Records.

Peter Koelewijn

1971 - 1986

Van 1971 tot 1974 is Freddy Haayen managing director van Polydor in Nederland. Na vanaf 1975 eerst nog in Engeland als managing director voor Polydor UK te hebben gewerkt, vertrekt Haayen in 1978 naar de Verenigde Staten waar hij achtereenvolgens president CEO bij Polydor Inc./ Chairman Polygram/MGM Inc, senior executive vice president bij WEA International en president CEO bij 21 Entertainment Group is.

1987 - 2004

In 1987 keert Haayen terug naar Nederland en krijgt hij de leiding over platenmaatschappij CNR. Eind jaren tachtig en begin jaren negentig is Haayen actief als producer van de Haagse band de Urban Heroes. Sinds 1996 is Freddy Haayen partner in Haayen Partners Architects BV. Anno 2004 houdt hij zich bezig met diverse projecten op het gebied van muziek als daarbuiten. Als gastmuzikant is hij overigens altijd zeer nauw betrokken geweest bij diverse producties, hoewel credits daarvoor vaak niet zijn vermeld. Datzelfde geldt voor zijn werk als executive producer in welke functie Haayen ook bij veel projecten betrokken is geweest. Haayens zoon Denny is gitarist in de Haagse groep Vertigo. Zijn zoon Rick is de manager van die band.

Urban Heroes

2007

Op 22 juli overlijdt Freddy Haayen op 66-jarige leeftijd in het Haagse Bronovo Ziekenhuis aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Discografie Fred Haayen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Fred Haayen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer