Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRED LIMPENS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Freddy Cash

Periode

1942 - heden

Genre

componist, componisten, country, gitaar, producer, producers, sessiemuzikanten, trompet, zang

Pseudoniemen

Cash, Freddy Casby, Freddy Cash, Het Trio Freddie Cash, Sentimental Jim & Cash

Fred Limpens

Fred Limpens uit Maastricht is een veelzijdig man die zowel succesvol is als artiest, componist en producer. Hij treedt op onder de groepsnaam Sentimental Jim & Cash, vervolgens als Cash (1972-1979) en later als Het Trio Freddie Cash. In 1980 noemt hij zich Freddy Casby. Hij maakt deel uit van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, gitaar, producer, trompet, zang

Genoemd in de biografie van

1967   The Walkers
1971   David Limpens

Biografie Fred Limpens

Fred Limpens uit Maastricht is een veelzijdig man die zowel succesvol is als artiest, componist en producer. Hij treedt op onder de groepsnaam Sentimental Jim & Cash, vervolgens als Cash (1972-1979) en later als Het Trio Freddie Cash. In 1980 noemt hij zich Freddy Casby. Hij maakt deel uit van The Walkers, is de stafproducer van het Killroy Label (van Johnny Hoes) en schrijft vele liedjes, onder andere voor The Major Dundee Band, Henk Wijngaard, Arne Jansen, Arie Ribbens en Dennie Christian.

In bezetting van

Mosam Skiffle Group  
The Walkers   gitaar, trompet, zang

1942 - 1961

Fred Limpens wordt op 4 juni 1942 geboren in Maastricht als zoon van schoenmaker Thomas Limpens en Catharina Elisabeth Lemaire. In 1953 neemt Limpens bugel- en trompetlessen bij de Maastrichtse harmonie St.-Joseph, waarvan vader Thomas bestuurslid is. Na zijn lagereschooltijd krijgt hij de kans verder te studeren aan de Hogere Burgerschool te Wijk-Maastricht en richt daar het eerste schoolorkestje op met de toepasselijke naam The Playing Pupils. Limpens gaat ook gitaar spelen en zet zijn eerste stappen op het vocale vlak. Nadat hij van school af is, krijgt hij een fulltime baan als leerling decorateur en reclametekenaar bij een groot warenhuis. Muziek maken blijft echter een grote hobby van Limpens.

1962 - 1966

In 1962 maakt Limpens maakt kennis met zijn muzikale buurtgenoot Jean Innemee en wordt lid van diens Mosam Skiffle Group, waarmee hij in 1964 zijn televisiedebuut maakt in het programma Sterren en Streken van Willem O. Duys. Om een breder publiek te kunnen bereiken wordt de Mosam Skiffle Groep in 1965 getransformeerd tot het zes-persoons dansorkest The Walkers. Limpens heeft ondertussen zijn eerste schreden gezet op het componistenpad en een 4-sporen bandrecorder met microfoon en echo/nagalmapparatuur gekocht. Hiermee neemt hij als solozanger de eerste demo's van zijn liedjes op. Limpens stuurt de demo's naar Phonogram en hij mag auditie doen. Helaas is de Maastrichtse zanger met zijn zachte-G niet wat Phonogram zoekt. De platenmaatschappij is echter wel geïnteresseerd in zijn liedjes en biedt aan ze voor 25 gulden te willen kopen. Limpens bedankt en geeft de demo's aan zangeres Beppie Kraft die ze laat horen aan platenbaas Johnny Hoes. Die zit de liedjes én Limpens wel zitten en geeft hem niet alleen een platencontract maar vraagt hij hem ook of hij als freelance-opnametechnicus een aantal opnamesessies wil verzorgen in de Telstar-studio te Budel-Schoot vlakbij Weert.

Beppie Kraft Johnny Hoes The Walkers

1967 - 1971

In de lente verschijnt de eerste single van Fred Limpens op de markt, het Duitstalig Eine Einsame Trompete. In 1968 wordt Limpens full-time engineer bij Telstar waardoor hij uit de The Walkers moet stappen omdat het dansorkest The Walkers plannen heeft professioneel te worden. Limpens gaat verder met zijn eigen (amateur)groep onder de naam Freddy And The Cash. In 1971 verhuist de Telstar studio naar een nieuw pand in Weert en Limpens wordt chef-studio en producer. Hij werk veel samen met muzikant, arrangeur en componist Sjeng Kraft. Als auteur werkt Limpens exclusief voor Telstar-Benelux Music en haar artiestenstal. Tijdens een optreden in de officiersmess van het Amerikaanse leger te Maastricht komt Limpens in contact met een platenmaatschappij in New Mexico in de Verenigde Staten. Dit resulteert in de door hem geproduceerde en gezongen single Juanita die de 16e plaats bereikt in de Country Top 50 van New Mexico, omringd door grootheden als Dolly Parton, Buck Owens, Porter Wagoner en Johnny Cash.

Sjeng Kraft

1972

In 1972 verschijnt in Nederland en België de door Limpens gezongen en geproduceerde discoversie van de Bananaboatsong. Deze plaat behaalt in België de 15e plaats in de BRT Top 30 maar wordt in Nederland verdrongen door het Bananenlied van André van Duin.

André van Duin

1978 - 1983

Freddy Cash Limpens brengt onder het pseudoniem Freddy Cash zijn eerste LP uit, Some Like It Hot, Some Like It Sweet, een mix van disco, country en dansmuziek. In 1981 komt de 2e LP van Limpens, A Touch Of Country, een plaat met uitsluitend country. In 1983 produceert en zingt Limpens onder het pseudoniem Freddy Casby de LP Tribute to Jim Reeves welke wordt uitgebracht in Canada, Zuid-Afrika, Scandinavië en Polen. Het album wordt in Nederland uitgeroepen tot de beste tributeplaat ooit en behaalt in Zweden de zilveren status.

1984

In 1984 volgt nog een tv-optreden in het Belgische programma Hotel Americain, maar daarna besluit Limpens zich volledig te richten op zijn werk als producer, engineer en/of auteur.

Overzicht van acts die niet in de Encyclopedie staan, maar waar Fred Limpens wel mee heeft samengewerkt:
1971 - Eddy Wally 'Adieu chérie' (producer/engineer/auteur)
1972 - Michael Holm 'My lady of Spain' (Auteur)
1972 - Theo en Marjan 'Hé schat, weet je dat' (producer/engineer/auteur)
1972 - Jack White 'Hé Du, Baby blue' (Auteur)
1973 - Theo en Marjan 'Hela, kom met me mee ja' (producer/engineer/auteur)
1976 - Peter Kraus 'My Russian Lady' (producer/engineer/auteur)
1976 - Joe Harris 'Jou alleen' (producer/engineer/auteur)
1976 - Bobby Prins 'Twee bloedrode rozen' (producer/engineer/auteur)
1977 - Black Beauty 'Olé o'cangaceiro' (producer/engineer/auteur)
1980 - Joe Harris 'Eindeloos verliefd' (producer/engineer/auteur)
1981 - Roy Black 'Wer Gefühle zeigt' (Auteur)
1982 - Olga Lowina 'Echo Anita' (producer/engineer/auteur)
1982 - Joe Harris 'Waar de zon en de zee elkaar kussen' (producer/engineer/auteur)
1983 - Franky Boy 'Alle zegen komt van boven' (producer/engineer/auteur)
1984 - Franky Boy 'De ketelsamba' (Engineer/auteur)
1988 - The New Four 'Ik kijk niet om' (producer/engineer/auteur)
1989 - Eddy Wally 'Eddy in Las Vegas' (producer/engineer)
1990 - Franky Boy 'Herzilein' (producer/engineer/auteur)
1990 - Eddy Wally 'Mijn stem kent geen grenzen' (producer/engineer/auteur)
1992 - Paul Severs 'Ik zie 't in je ogen' (producer/engineer/auteur)
1994 - Carien & Ronald 'Ergens waar je thuis kunt zijn' (producer/engineer/auteur)
1995 - Paul Severs 'Paul Severs zingt Cliff Richard' (producer/engineer)
1996 - Mr. Cybersp@ce 'Surfing on internet' (producer/engineer/auteur)
1997 - Paul Severs 'Kom dan bij mij' (producer/engineer/auteur)
1998 - Eddy Wally 'Hey Barbara (Bailar iariba) ' (producer/engineer/auteur)
1999 - Diep Triest 'Niet zomaar triest' (producer/engineer)
2000 - Frans Theunisz 'De beer is los' (producer/engineer/auteur)

Discografie Fred Limpens

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fred Limpens

Audio/Video Fred Limpens

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer