Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FRESKU

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Fresku

Periode

26-10-1986 - heden

Genre

hiphop, Nederhop, Nederlandstalig, rap, rap, State Award - Beste Artiest, State Award - Rookie of the year

Online

Officiele site
Gino Pietermaai

Pseudoniemen

Gino Pietermaai

Fresku

Fresku is een rapper uit Eindhoven. Fresku (spreek uit friskoe) betekent in het Papiaments 'brutaal'. Zijn raps hebben vele kanten soms persoonlijk en serieus, dan weer grof en scherp maar ook grappig.
Volledige biografie...

Instrumenten

rap

Genoemd in de biografie van

2012   Doe Maar
2012   Happy Camper
2012   Izaline Calister
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Fresku

Fresku is een rapper uit Eindhoven. Fresku (spreek uit friskoe) betekent in het Papiaments 'brutaal'. Zijn raps hebben vele kanten soms persoonlijk en serieus, dan weer grof en scherp maar ook grappig.

1986 - 2007

Fresku (echte naam Roy Michael Reymound) wordt geboren in 1986 te Eindhoven, een zoon van Nederlandse moeder en Antilliaanse vader. Op zijn zevende vertrekt hij met zijn zus naar Curaçao om bij zijn vader te gaan wonen. Hij blijft daar tot zijn veertiende wonen. Fresku omschrijft deze periode als heftig, niet alleen omdat hij weg was bij zijn moeder maar hij ervaart dit ook als een cultuurshock. Op zijn veertiende begint hij te rappen, voornamelijk voor de grap. Stukje bij beetje wordt hij steeds serieuzer en op zijn twintigste vormt hij met rapper Karimineel de groep Zwarte Schapen. Ook maakt Fresku met regisseur/producer Teemong persiflerende filmpjes als Gino Pietermaai die hij op internet zet. Gino Pietermaai is een wat dommige Antilliaanse crimineel die tips geeft over fietsen stelen, het versieren van vrouwen, drugs en dergelijke.

Teemong

2008 - 2009

In december 2008 zet Fresku de track Brief Aan Kees op internet. Het nummer is een 'muzikale open brief' gericht aan platenbaas Kees de Koning van het label Top Notch. De Koning is onder de indruk van Fresku's talent en neemt contact op met de rapper. In 2009 tekent Fresku een contract bij Top Notch. Zijn eerste single, het openhartige nummer Twijfel, wint bij State Awards in dat jaar de prijs voor beste single. Ook wint Fresku daar de prijs 'Rookie of the Year', als meest talentvolle nieuwkomer.

Kees de Koning

2010 - 2011

In april 2010 komt het debuutalbum Fresku uit. Het is een divers album. De eerste single Ik Ben Hier gaat over zijn moeilijke jeugd en al zijn onzekerheden, terwijl bij de track Kutkop een humoristische en grofgebekte Fresku te horen is. Het album slaat aan bij een groot publiek, het wordt goed ontvangen in de media en genomineerd voor allerlei prijzen. Fresku geeft twee jaar lang vrijwel onafgebroken shows geven in Nederland, België en Curaçao. In 2011 doet Fresku mee aan het programma Ali B Op Volle Toeren. Hij mag Ben Cramers klassieker De Clown in een nieuw jasje steken, een nummer dat hem op het lijf geschreven is. Cramer gaat aan de slag met Fresku's track Twijfel waarbij hij een stukje gaat rappen, wat niet echt in de smaak valt bij de rappers.

Ali B Ben Cramer

2012

Fresku kondigt aan dat zijn tweede album, Maskerade, op 11 mei 2012 uitkomt. Deze bekendmaking gaat gepaard met een mockumentary genaamd Fresku 2.0. Een nepdocumentaire waarin de rapper beweert zich te gaan richten op een nieuw experimenteel genre. Hij laat zijn nieuwe album horen aan mensen uit de muziekwereld die geschokt reageren. Aan de documentaire doet ook stadsgenoot Theo Maassen mee die ook op zijn album te horen zal zijn. Op het album Maskerade is wederom om een veelzijdige Fresku te horen. Persoonlijke serieuze verhalen worden afgewisseld met grappenmakerij waarbij niet altijd duidelijk is wat hij nu wel en niet echt meent. Zijn typetje Gino Pietermaai krijgt een vaste rol in het televisieprogramma #kansloos. Bij de State Awards in november 2012 ontvangt Fresku de prijs voor het beste album en beste artiest. Fresku geeft bij de uitreiking een optreden in zijn onderbroek waarbij hij zichzelf en de hiphopscene op de hak neemt.

Theo Maassen

2013

Fresku werkt samen met kunstenaar Tijs Rooyakkers aan het project Supertoll! voor het Eindhovens Van Abbemuseum. Rooyakkers maakt een enorme houten tol van planken die zijn volgeschreven met persoonlijke overdenkingen door Fresku.

2015

Op het album Nooit Meer Terug werkt de rapper samen met o.a. Teemong en MocroManiac. In het nummer Zo Doe Je Dat levert Fresku forse kritiek op radiozender 3FM omdat de zender volgens hem te weinig hiphop draait. De programmering is volgens hem te "blank". In de clip van het nummer transformeert hij van donkere rapper naar witte gitarist met blonde pruik, terwijl hij playbackt op muziek van Go Back To The Zoo.

Go Back To The Zoo MocroManiac Teemong

2016

Fresku imiteert Douwe Bob in de videoclip bij het nummer 'How lucky we are' van de singer-songwriter.

Douwe Bob

Discografie Fresku

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Fresku

Audio/Video Fresku

Video Fresku

Fresku - Zo Doe Je Dat ft...
Fresku - Zo Doe Je Dat ft. Teemong, Braz & Go Back to the Zoo - album 4 september
De 10 Gino Geboden - Vrou...
De 10 Gino Geboden - Vrouwen Versieren
Fresku 2.0
Fresku 2.0
Fresku - Cirkels ft. Izal...
Fresku - Cirkels ft. Izaline Calister
Fresku ft. Neenah - Ik Be...
Fresku ft. Neenah - Ik Ben Hier
Fresku ft. Winne - Nieuwe...
Fresku ft. Winne - Nieuwe Dag
Fresku - Twijfel
Fresku - Twijfel
Fresku - Brief aan kees
Fresku - Brief aan kees
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Fresku ft. Neenah - Ik Ben Hier

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer