Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

FUNCKARMA

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Funckarma

Periode

1999 - heden

Genre

ambient, experimenteel, IDM

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Automotive, Cane, Cenik, Dif:use, Eaven, Legiac, Quench, Scone, Shadow Huntaz

Funckarma

Experimentele, dansbare electronische experimenten van de gebroeders Funcken. Funckarma maakt ook muziek voor commercials voor Wanadoo, Dr.Oetker, Adidas en Nike en een documentaire over couturiers Viktor & Rolf. Onder de naam Quench maakt Funckarma meer melodieuze elektronica. Speciaal voor de dansvloer brengen de broers voor labels als Warp en SKAM ...
Volledige biografie...

Bezetting

Roel Funcken   elektronica, producer
Don Funcken   elektronica, producer

Genoemd in de biografie van

2002   Speedy J
2006   Unyx
2007   Mecano

Biografie Funckarma

Experimentele, dansbare electronische experimenten van de gebroeders Funcken. Funckarma maakt ook muziek voor commercials voor Wanadoo, Dr.Oetker, Adidas en Nike en een documentaire over couturiers Viktor & Rolf. Onder de naam Quench maakt Funckarma meer melodieuze elektronica. Speciaal voor de dansvloer brengen de broers voor labels als Warp en SKAM platen uit als Cane a.k.a.The Mystery Artist. Automotive is een project met jazzy elementen, beïnvloed door o.a. Miles Davis, Charlie Parker en DJ Krush en met bijdragen van conservatoriummuzikanten. Dif:use is project in wisselende bezettingen waarbij live met laptops wordt gejamd. Met Kettel (Reimer Eising) vormen ze Scone en Legiac is een samenwerking met BMP (Cor Bolten). Samen met Cor Bolten maken ze muziek voor muziekbibliotheken van muziekuitgeverijen EMI Publishing en AV Music Publishers.

1999 - 2004

Funckarma bestaat uit de broers Don en Roel Funcken. Roel Funcken wint op zijn dertiende een DJ-kampioenschap en studeert sonologie te Den Haag. In eerste instantie maakt Funckarma hiphop, maar via house, drum'n'bass en breakbeats komt het duo uit op elektronische experimenten die onder het kopje IDM worden geschaard en verwant zijn met de muziek van Autechre uit Engeland en Funkstörung uit Duitsland. Na enkele compilatiebijdragen verschijnen hun eerste platen in 1999 bij Djak-Up-Bitch (DUB), een Nederlands label dat in de naam plagerig verwijst naar technolabel Djax-Up-Beats uit Eindhoven. Funckarma mag rekenen op internationale belangstelling met EP's, albums en compilatiebijdragen op labels als Neo Ouija, Toytronic en U-Cover. Het duo neemt ook muziek op onder de namen Cane, Cenik, Eaven en Quench. Funckarma maakt remixen voor diverse acts: in 1999 voor Kalle Dawidson (Raginakudo Parto Een en Raginakudo Parto Du, 12'') en Heavenly Social (Vote Revolution, 12''), in 2001 voor Sandor Caron (Agenda 12'') en Math (Forces Combined, 10''), in 2002 voor Gridlock (Engram, 12''), Boom Operators (Focus, 12'') en Multiplex (track op de cd Mixt), in 2003 voor Plat (Bíræfni, 12"), Nacht Plank (op de remix-cd Lost And Damaged) en Natalie Gardiner (Remixes 12''), in 2004 voor Duuster (track op de cd Habitat), Mr. Projectile (Love Here EP), Ontayso (bijdrage op remixalbum op U-Cover) en met Shadow Huntaz voor Funkstörung (zowel de 12'' Fat Camp Feva/Disconnected 12'' als de dvd Isolated.Triple Media).

2005

Funckarma Funckarma is verantwoordelijk voor de muziek van de Amerikaanse hiphopgroep Shadow Huntaz (de rappers Dream, Non en Breaff). Hun single Rulez Of Engagement en het album The Valley Of The Shadow verschijnen bij het Britse label Skam. Het duo doet remixen voor Comtron, Blamstrain en de Amerikaanse hiphopcrew Labteks, en verzorgt muziek voor enkele commercials van Nike. Refurbished One is een verzamelalbum met remixen door Don en Roel Funcken met tracks van onder meer Speedy J, RA-X (Vincent Koreman), Funkstörung, Plaid en Jaap Boots. Op de cd Elaztiq Bourbon 5 staan nummers verzameld van de EP's Bourbon Sounds (2002), Elaztiq (2002) en Part 5 (2003). De plaat verschijnt op het Groningse label Sending Orbs. In 2005 maakt het duo ook een remix voor Blamstrain (op diens cd Blamstrain Remixed).

Jaap Boots Speedy J Vincent Koreman

2006

De cd Caipruss (augustus) is het vijfde album onder de naam Quench en de tweede voor het label n5MD. Funckarma levert remixen op albums van Machine Drum (Mergerz & Acquisitionz) en Spyweirdos (Wetsound Orchestra) en een 12'' van Strand + Tres.

2007

De compilatie Refurbished Two bevat, net als het eerste deel, remixen die Funckarma voor derden heeft gemaakt, zoals voor Céline, The Labteks, Gridlock, Anthony B, Ontayso en Spyweirdos. Na enkele jaren afwezigheid verschijnt dit jaar ook onder de naam Cane weer plaatmateriaal. Van Legiac, de samenwerking met Cor Bolten (Mecano, Flue), verschijnt het experimentele album Mings Feaner.

Flue Mecano

2008

Bolten is ook een van de gastmuzikanten op het album Vell Vagranz.

2010

Roel Funcken brengt in maart via het label Ad Noiseam zijn eerste soloalbum Vade uit. De mengeling van IDM, dubstep, experimentele muziek en ambient laat een wetenschappelijke benadering van geluid horen en een voorkeur voor abstracte materie en vorm. In de serie dubstep-EP's verschijnen bij Eat Concrete Dubstoned EP3 en EP4. Een nieuwe versie van Bion Glent uit 2006 wordt uitgebracht, onder meer met de extra, afsluitende track Tect.

2011

Na het album Maze (2006, op cd) en de ambientremixen op Maze Ambients (2010, als download) verschijnt via de website van Funckarma onder de naam Scone (Funckarma samen met Kettel) een exclusieve download van de EP Est.

Scone

2012

Verspreid over een langere periode stelt Funckarma het album Psar Dymog 2 track voor track als gratis download beschikbaar op hun website. Roel Funckens tweede album Mercury Retrograde verschijnt in september bij het Amerikaanse Schematic Records.

Discografie Funckarma

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Funckarma

Audio/Video Funckarma

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer