Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GEERT SMITS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Holland Symfonia

Periode

1965 - heden

Genre

bariton, De Nederlandse Muziekprijs, klassiek, opera

Geert Smits

Als concertzanger is bariton Geert Smits regelmatig te horen bij de Nederlandse Omroep en Nederlandse en Duitse orkesten. Zo zingt hij onder leiding van Nikolaus Harnoncourt en Riccardo Chailly met het Koninklijk Concertgebouworkest en onder leiding van Neeme Järvi met het Residentie Orkest, en bij de Radio-orkesten onder leiding van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

bariton

Genoemd in de biografie van

1967   Bernard Kruysen
1992   Hans Eijsackers

Biografie Geert Smits

Als concertzanger is bariton Geert Smits regelmatig te horen bij de Nederlandse Omroep en Nederlandse en Duitse orkesten. Zo zingt hij onder leiding van Nikolaus Harnoncourt en Riccardo Chailly met het Koninklijk Concertgebouworkest en onder leiding van Neeme Järvi met het Residentie Orkest, en bij de Radio-orkesten onder leiding van Jaap van Zweden, Kees Bakels, Eri Klas en Edo de Waart. Niet alleen opera staat op zijn repertoire: ook in passie-uitvoeringen en liederenrecitals voelt Smits zich thuis.

1965 - 1991

Bariton Geert Smits wordt in 1965 te Helden (Limburg) geboren. Hij studeert zang aan het Tilburgs conservatorium en aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij de docenten Bernard Kruysen, Marius van Altena en Margreet Honig.

Bernard Kruysen Marius van Altena

1992

Samen met zijn vaste begeleider pianist Hans Eijsackers ontvangt Smits de Zilveren Vriendenkrans van de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Concertgebouworkest.

Hans Eijsackers Koninklijk Concertgebouworkest

1993 - 1995

Na zijn afstuderen in 1993 vertrekt Smits naar Keulen waar hij voor twee jaar aan de Kölner Operstudios verbonden zal zijn. Hij heeft optredens in de opera's Fidelio van Beethoven, Faust van Gounod, L'incoronazione di Poppea van Monteverdi, Billy Budd van Britten, De neus van Shostakovitch, Ariadne auf Naxos van Strauss en Macbeth van Verdi. Gedurende deze twee jaar werkt Smits samen met verschillende dirigenten waaronder René Jacobs en Lothar Zagrosek. In 1994 wint Smits het Christina Deutekom Concours.

1996

De Engelse dirigent John Eliot Gardiner selecteert Smits voor de rol van Don Fernando in Fidelio van Beethoven. Er worden voorstellingen en concerten gegeven in Amsterdam, Londen en Salzburg. Tevens debuteert Smits dit jaar bij de Salzburger Festspiele in de opera Oberon van Weber. In Lyon vervult Smits de rol van graaf Almaviva in Le nozze di Figaro van Mozart en in Cannes de rol van Lescaut in Manon Lescaut van Puccini. Ook dit jaar zingt Smits in de Matthäus-Passion van Bach tijdens een tournee van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven. Van deze concerten worden CD en televisieopnamen gemaakt.

De Nederlandse Bachvereniging Jos van Veldhoven

1997

In januari vindt het debuutrecital plaats van Geert Smits en Hans Eijsackers in het Concertgebouw te Amsterdam. Smits wordt dit jaar onderscheiden met de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding die door het Ministerie van OCW aan een musicus, werkzaam in de klassieke muziek, kan worden uitgereikt. Hierdoor kan hij zijn zangstudie vervolgen en wel bij de docenten Robert Holl, Walter Berry, Dietrich Fischer-Dieskau, Elio Battaglia en Mikael Eliasen. Smits wint dit jaar ook het Belvedère Concours.

Robert Holl

1998 - 2003

Sinds seizoen 1998 is Smits verbonden aan de Wiener Staatsoper. Als debuut zingt hij de rol van Harlekin in Ariadne auf Naxos van Strauss. Ook vervult hij er rollen in opera's van Weber, Wagner, Beethoven, Mozart, Bizet, Leoncavallo, Puccini en Britten. Daarnaast vervult hij operarollen bij onder meer de Deutsche Oper Berlin en de Nederlandse Opera.

2004

Geert Smits zingt Wagnerrollen in Nederland: de Holländer in Der fliegende Holländer bij Opera Zuid en Donner in Das Rheingold bij de Nederlandse Opera.

De Nationale Opera Opera Zuid

2008

Op 27 september wordt in de Zaterdagmatinee van het Concertgebouw in Amsterdam de onbekende opera La chute de la maison Usher van Claude Debussy uitgevoerd. Het verhaal is gebaseerd op het griezelverhaal The Fall of the House of Usher van de Amerikaanse schrijver Edgar Allan Poe. Smits zingt de rol van Roderick Usher en wordt, samen met onder andere Henk Neven, begeleid door de Radio Kamer Filharmonie met op de bok dirigent Kees Bakels.

Henk Neven Kees Bakels Radio Kamer Filharmonie

2012

Tijdens de zevende editie van het Margraten Memorial Concert, een muzikaal eerbetoon aan allen die zijn gevallen voor de bevrijding van Nederland, wordt het Requiem opus 38 van de componist Giovanni Sgambati uitgevoerd. Dirigent Otto Tausk dirigeert hierbij het Brabant Koor en het Limburgs Symfonie Orkest met als solist Geert Smit.

Limburgs Symfonie Orkest Otto Tausk

2014

In april verzorgt Smits uitvoeringen van de Johannes-Passion van Bach, samen met onder andere de alt Helena Rasker, bariton Thomas Oliemans, het Laurens Collegium en het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Jan Willem de Vriend.

Helena Rasker Jan Willem de Vriend Rotterdams Philharmonisch Orkest Thomas Oliemans

Discografie Geert Smits

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Geert Smits

Audio/Video Geert Smits

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer