Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GER VAN LEEUWEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Ger van Leeuwen in de jaren '50

Periode

26-09-1919 - 27-02-2008

Genre

amusementsmuziek, arrangeur, componist, dirigent, jazz, piano, tenorsaxofoon

Pseudoniemen

Jerry Van Lee, Jerry Van Lion

Ger van Leeuwen

Ger van Leeuwen (Amsterdam, 26 september 1919 – Bussum, eind februari 2008) is vooral bekend geworden door zijn activiteiten bij de omroep gedurende de twee decennia na de Tweede Wereldoorlog. Leidt diverse ensembles, van trio tot big band, maar is daarmee nooit op tournee geweest. Krijgt zijn eerste pianolessen op ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, dirigent, piano, tenorsaxofoon

Genoemd in de biografie van

1945   André Smit
1955   Ack van Rooyen
1956   Ado Broodboom
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Ger van Leeuwen

Ger van Leeuwen (Amsterdam, 26 september 1919 – Bussum, eind februari 2008) is vooral bekend geworden door zijn activiteiten bij de omroep gedurende de twee decennia na de Tweede Wereldoorlog. Leidt diverse ensembles, van trio tot big band, maar is daarmee nooit op tournee geweest. Krijgt zijn eerste pianolessen op 7-jarige leeftijd, begint daarnaast ook tenorsaxofoon te spelen, en doet op zijn zestiende ervaring op bij de amateurband van Pi Scheffer, de Blue Ramblers. Breekt gedurende de bezetting zijn studie economie af en gaat arrangementen schrijven voor de orkesten van Dick Willebrandts en Ernst van 't Hoff.

1945

Werkt in België en Frankrijk voor de Britse militairen in het kader van de ENSA (Entertainments National Service Association) en speelt tot februari 1947 bij Lex van Spall.

1947 - 1948

Klaas van Beeck nodigt hem uit voor zijn dansorkest, maar ook bij de Ramblers neemt hij, tot 1951, af en toe de pianokruk van Theo Uden Masman over. Allerlei radio-ensembles, waaronder de Victorians, Maria Zamora en die van Jan Corduwener, maken gebruik van zijn diensten, als pianist, maar vooral ook als arrangeur.

Klaas van Beeck The Ramblers

1948

De bassist van Klaas van Beeck, Henk Orthman, neemt hem op in zijn nieuwe sextet.

1950

Ger van Leeuwen vervangt pianist Eddy de Jong in het Trio XYZ van Jan Mol, dat later door toevoeging van een drummer een kwartet wordt, met tal van uitzendingen voor de VARA. Hij blijft arrangeren voor diverse ensembles.

Jan Mol

1952 - 1956

Na het vertrek van Jan Mol naar Indonesië neemt Ger van Leeuwen de leiding van diens groep over. Hij breidt het trio met tenorsaxofonist Kees Bruijn uit tot het Kwartet Ger van Leeuwen. Treedt vele malen voor de radio op, soms aangevuld met een gastsolist. Hij vormt een big band, bestaande uit radiomusici, en maakt daarmee een aantal platen. Tekent begin 1956 een contract bij platenfirma RCA, maar de uitgaven blijven beperkt tot een EP met de Australische zangeres Shirley Ryan en twee 78-toerenplaten met een paar medleys. De opnamen van het kwintet met Jerry van Rooyen en Babes Pronk op 25 mei 1956 blijven op de plank liggen.

Jerry van Rooyen Kees Bruijn

1956 - 1979

Tot in de jaren '70 blijft - in de meeste gevallen anoniem - begeleiden, arrangeren en dirigeren voor radio- en plaatopnamen zijn dagtaak.

Discografie Ger van Leeuwen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Ger van Leeuwen

Audio/Video Ger van Leeuwen

Video Ger van Leeuwen

Studio Hilversum: Hommage...
Studio Hilversum: Hommage aan Ger van Leeuwen
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Studio Hilversum: Hommage aan Ger van Leeuwen

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer