Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GERARD BOUWHUIS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gerard Bouwhuis

Periode

1954 - heden

Genre

hedendaags, klassiek, piano

Online

Officiële website

Gerard Bouwhuis

Na de afronding van zijn conservatoriumopleiding profileert Gerard Bouwhuis zich als vertolker van nieuwe, meestal twintigste-eeuwse, pianowerken. Hij geeft niet alleen recitals, maar is ook een gewilde gast bij veel vooraanstaande muziekgezelschappen in Nederland. Een groot aantal componisten, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Diderik Wagenaar, Paul Termos en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

piano

Genoemd in de biografie van

1979   Simeon ten Holt
1988   Cornelis de Bondt
1990   Maarten Bon
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gerard Bouwhuis

Na de afronding van zijn conservatoriumopleiding profileert Gerard Bouwhuis zich als vertolker van nieuwe, meestal twintigste-eeuwse, pianowerken. Hij geeft niet alleen recitals, maar is ook een gewilde gast bij veel vooraanstaande muziekgezelschappen in Nederland. Een groot aantal componisten, onder wie Louis Andriessen, Cornelis de Bondt, Diderik Wagenaar, Paul Termos en Guus Janssen, heeft speciaal voor hem nieuwe werken gecomponeerd. Daarnaast hernieuwt Bouwhuis de waarde van livemuziek in de danswereld. Choreografe Krisztina de Châtel noemt hem “een levend metronoom met een ongekende passie voor de dans in zijn hart, en een briljante en dwingende dynamiek in zijn vingers” (www.dechatel.nl).

In bezetting van

Ensemble Labyrint   piano
Ensemble LOOS   piano

1954

Gerard Bouwhuis wordt geboren in Castricum. Tijdens zijn jeugd is hij vooral geïnteresseerd in popmuziek. Zijn twee oudste broers zitten op pianoles, maar Gerard wil dat niet. Tot zijn moeder hem op zijn twaalfde op de piano hoort broddelen en talent in hem ziet.

1970

Aanvankelijk speelt Bouwhuis het liefst moderne muziek, maar dat verandert op het conservatorium in Den Haag, waar hij les krijgt van Geoffrey Douglas Madge en waar hij kennis maakt met de klassieke componisten. Op het conservatorium krijgt ook zijn passie voor hedendaagse muziek nieuwe stimulansen. Zo is hij actief betrokken bij de zogenaamde meiconcerten waar nieuw werk van Louis Andriessens compositiestudenten wordt uitgevoerd.

Geoffrey Madge

1976

Louis Andriessen formeert het ensemble Hoketus, waar ook Gerard Bouwhuis deel van uitmaakt. De groep bestaat uit twee identieke helften die elkaar noot na noot in repetitieve patronen afwisselen, "zodat de waarneming van de luisteraar voortdurend heen en weer wordt geslingerd tussen het geheel en de samenstellende delen" (De Groene Amsterdammer, 10 september 1986). Hoketus betekent ook 'hikkend', het is een compositietechniek die vooral in muziek uit de veertiende eeuw voorkomt. Het eerste werk op het repertoire van het ensemble, gecomponeerd door Andriessen zelf en eveneens Hoketus genaamd, is volgens Rob Zuidam "een muziekstuk van een fascinerende eenvoud en schoonheid. Het bestaat uit niets meer dan twee groepen van vijf muzikanten, altsaxofoon, piano, basgitaar, lage panfluit en percussie, die alternerend een akkoord spelen. Gedurende een half uur verandert er nu en dan iets in het ritme en af en toe iets in de harmonie, waardoor er een hypnotiserende cadans ontstaat" (NRC Handelsblad, 21 februari 2003).

Hoketus Louis Andriessen

1978

Gerard Bouwhuis vormt met Cees van Zeeland, die ook bij Hoketus speelt, Het Pianoduo. Ze richten zich op weinig gespeelde muziek, bewerkingen en moderne composities, zoals 'Point blank' (1991) van Huib Emmer, 'Veranderingen' (1990) van Guus Janssen en 'De namen der goden' (1992) van Cornelis de Bondt. Met hun unieke repertoire toeren ze door Engeland, de Verenigde Staten, Canada en Zuid-Amerika. De twee pianisten ontwikkelen tijdens hun jarenlange samenwerking eenzelfde gevoel voor timing. Die accuratesse, gecombineerd met hun tomeloze energie en solide drive, resulteert in een herkenbare stijl waarmee het duo zich internationaal weet te onderscheiden.

Cees van Zeeland Cornelis de Bondt Guus Janssen Huib Emmer

1980

Gerard Bouwhuis studeert af aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Hij ontvangt behalve zijn einddiploma solospel ook de Cuypersprijs voor een uitzonderlijk eindexamen.

1981

Bouwhuis' oud-docent Geoffrey Madge richt, met instemming van de componist, het Xenakis Ensemble op. De groep werkt nauw samen met componisten om zodoende tot geautoriseerde uitvoeringen van nieuwe composities te komen. Ze hebben meer dan veertig composities van Iannis Xenakis op hun repertoire staan, waarvan sommigen, zoals 'À l'île de Gorée' (1986), speciaal voor hen zijn geschreven. Gerard Bouwhuis behoort tot de vaste kern van het ensemble.

1986

Het ensemble Hoketus heft zichzelf op, na tien jaar lang nieuwe stukken van Nederlandse componisten te hebben gebracht. Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland blijven over als Het Pianoduo.

1989

Gerard Bouwhuis valt in bij het avant-gardistische kwintet LOOS dat in 1982 is opgericht door Peter van Bergen. In de daaropvolgende jaren gaat hij tot de vaste kern van de groep behoren.

Ensemble LOOS

1993

Samen met violiste Heleen Hulst toert Bouwhuis door Canada en de Verenigde Staten met een 'dansconcert' over Charles Ives. Hierna vormen ze een duo en spelen naast hedendaagse klassieke muziek ook ouder werk van componisten als Johann Sebastian Bach, Robert Schumann, Leoš Janáček en Dmitri Sjostakovitsj.

Heleen Hulst

1999

In Muziekcentrum Vredenburg werkt Gerard Bouwhuis mee aan een bijzondere opening van de elfde editie van de Nederlandse Muziekdagen. Op een Bösendorfer vleugel speelt hij 'Grand hotel' (in 1988 speciaal voor Bouwhuis geschreven) van Cornelis de Bondt. Het instrument registreert alle noten via een computergestuurd pianolasysteem dat de opgeslagen muziek, drie dagen later tijdens het concert, exact kan reproduceren: "De toetsen bewegen, de stoel blijft leeg. Intussen mag het publiek zich bezinnen op de door de componist gestelde vraag: waar zit de ziel van de pianist? In de piano, in de noten of in zijn lichamelijke aanwezigheid?" (Volkskrant, 11 december 1999).

Cornelis de Bondt

2002

Voorafgaand aan de voorstelling 'Rooms in theater' op 6 oktober in Maastricht ontvangt Bouwhuis de Mirjam Bos Prijs. De prijs is ingesteld door Krisztina de Châtel en bedoeld voor kunstenaars die vanuit hun eigen discipline een belangrijke bijdrage leveren aan de danskunst. Gerard Bouwhuis speelt al decennialang een belangrijke rol in de danswereld. Zo werkte hij met het gezelschap Dansproduktie onder leiding van Bianca van Dillen, met de choreografieën van Beppy Blankert, hij speelde solistische pianopartijen bij Forsythes 'Artifact' bij het Nationale Ballet en werkte mee aan verschillende producties van het Nederlands Dans Theater.

2003

De Johan Wagenaarstichting stelt een nieuwe prijs in voor muzikanten met grote verdiensten op het gebied van de hedendaagse Nederlandse muziek. Deze eerste Theo Bruins Prijs van vijfduizend euro gaat naar Gerard Bouwhuis. Ook viert Het Pianoduo, Bouwhuis en Van Zeeland, zijn vijfentwintigjarig jubileum. Ter gelegenheid van deze mijlpaal componeert Louis Andriessen het stuk 'Haags hakkûh'.

2005

Heleen Hulst en Gerard Bouwhuis richten de kamermuziekgroep Nieuw Amsterdams Peil op. Een groep van musici, gespecialiseerd in de ongedirigeerde kamermuziek van de 20e en 21e eeuw.

Nieuw Amsterdams Peil

Discografie Gerard Bouwhuis

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gerard Bouwhuis

Audio/Video Gerard Bouwhuis

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer