Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GERARD STELLAARD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1946 - heden

Genre

arrangeur, componist, componisten, producer, producers, toetsinstrumenten

Gerard Stellaard

Gerard Stellaard is een veelgevraagde arrangeur, producer en componist. Vooral in de jaren '70 en '80 werkt hij met talloze Nederlandse bands en artiesten. Hij schrijft diverse hits voor Rob de Nijs en werkt ook met buitenlandse artiesten als Guys 'n Dolls en Demis Roussos. Midden jaren tachtig verhuist hij ...
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, producer, toetsinstrumenten

Genoemd in de biografie van

1974   Western Justice
1975   G'race
1995   Piet Veerman

Biografie Gerard Stellaard

Gerard Stellaard is een veelgevraagde arrangeur, producer en componist. Vooral in de jaren '70 en '80 werkt hij met talloze Nederlandse bands en artiesten. Hij schrijft diverse hits voor Rob de Nijs en werkt ook met buitenlandse artiesten als Guys 'n Dolls en Demis Roussos. Midden jaren tachtig verhuist hij naar Engeland. Hij pendelt continue tussen Engeland en Nederland om te blijven werken met Nederlandse bands. Later gaat hij in Spanje en Frankrijk wonen.

1946

Gerard Stellaard wordt geboren op 26 november 1946 in Utrecht.

1958 - 1964

Stellaard brengt zijn middelbareschooltijd door op een montessorischool. In de pauze speelt hij wel eens piano. Een onderwijzer hoort hem bij toeval een keer spelen en spoort hem aan om werk te maken van zijn talent. Stellaard speelt daarna in verschillende bands en beweegt zich in clubhuizen waar muzikanten elkaar opzoeken en muziek maken. Daarnaast maakt hij deel uit van een dixielandband.

1965 - 1967

Stellaard gaat piano studeren aan het conservatorium in Utrecht. Tijdens zijn studie ontwikkelt hij zich ook als arrangeur. Een van de eerste platen die hij arrangeert is het gelijknamige debuut van Herman van Veen.

Herman van Veen

1970 - 1979

Begin jaren zeventig speelt hij in Amsterdamse/Haagse groep Promotion, maar hij heeft veel meer succes als arrangeur en producer. Hij schrijft arrangementen voor uiteenlopende artiesten en bands als Albert West, Lee Towers, Jos Brink, Alexander Curly, André van Duin en BZN. Het grote commercieel succes voor deze Volendamse band blijft uit en hun platenmaatschappij geeft de groep nog één kans. BZN scoort dan een grote hit met de single Mon Amour. De arrangementen zijn van Gerard Stellaard. Samen met Roy Beltman produceert hij het album Making A Name voor BZN en produceert verder onder andere platen van Jules de Corte en Marco Bakker. Daarnaast is hij ook als componist actief.

Albert West Alexander Curly André van Duin BZN Jos Brink Jules de Corte Lee Towers

1980

In 1980 gaat hij samenwerken met Rob de Nijs. De eerste plaat die Stellaard produceert is Met Je Ogen Dicht. Hij is niet alleen de producer van De Nijs, maar schrijft ook liedjes voor de zanger. De hitsingles Zondag, Foto Van Vroeger en Alleen Is Maar Alleen (afkomstig van Met Je Ogen Dicht) zijn van Gerard Stellaard. Met Je Ogen Dicht is in 1980 het best verkochte album van het jaar en is tot dan toe de grootste klapper die Rob de Nijs maakt in zijn carrière. Daarnaast wordt het voormalige tieneridool door de Hitkrant verkozen als populairste zanger van Nederland. Gerard Stellaard, Rob de Nijs en Belinda Meuldijk (partner van Rob de Nijs en tekstschrijver) vormen een gouden trio die samen veel succesvolle platen maken. In 1980 produceert Stellaard ook het album Our Song voor de Engelse groep Guys 'n Dolls.

Belinda Meuldijk Guys 'n Dolls Rob de Nijs

1981

In 1981 doet de groep The Familee met het nummer Festival mee aan het Nationaal Songfestival. Gerard Stellaard componeert het lied voor dit gezelschap (dat bestaat uit drie broers en drie zussen). The Familee komt niet verder dan de vierde plaats. In 1981 produceert en arrangeert Stellaard onder andere de albums Vogelvrij van Conny Vandenbos en De Regen Voorbij van Rob de Nijs.

Conny Vandenbos

1982

In 1982 is Rob de Nijs een van de eerste popzangers van Nederland die een theatershow doet. In Vredenburg in Utrecht neemt hij het live-album Springlevend op. Gerard Stellaard maakt als toetsenist deel uit van zijn band.

1983 - 1984

Harry Vermeegen en Henk Spaan zijn begin jaren tachtig populair met hun satirische programma Pisa. In 1983 verschijnt van het duo de plaat Heel Gewoon. Stellaard produceert de plaat en schrijft ook verschillende liedjes voor het album. Van Rob de Nijs verschijnen de albums Roman (1983) en Pur Sang (1984), geproduceerd en gearrangeerd door Stellaard. Hij schrijft ook weer verschillende liedjes. De single Een Beetje Meer is afkomstig van Roman en Alles Wat Ademt en Johnny Soldaat zijn afkomstig van Pur Sang. Stellaard is de componist van deze hitsingles.

1985

In 1985 wint hij een Gouden Harp. Met Lennaert Nijgh schrijft hij de rockmusical Ik Jan Cremer. De première is op 8 augustus in Stadsschouwburg Groningen. De muziek van de rockmusical verschijnt echter nooit op plaat. Spaan en Vermeegen komen in 1985 met de plaat Popie Jopie, vernoemd naar een bekend typetje uit hun programma. Stellaard produceert de plaat en schrijft ook een paar liedjes.

Lennaert Nijgh

1986

De VARA zendt op 29 december de musical Ik Jan Cremer uit. Stellaard is weer als sleutelfiguur betrokken bij de albums Vrije Val en Rock And Romance van Rob de Nijs.

1987 - 1995

In 1987 vertrekt hij voor acht jaar naar Engeland. Hij stapt in het huwelijksbootje met een van de zangeressen van Guys 'n Dolls. Stellaard pendelt continu tussen Engeland en Nederland om met verschillende artiesten te werken. Met Rob de Nijs werkt hij aan verschillende albums. Hij produceert verder platen van onder andere Piet Veerman, Benny Neyman, Jules de Corte en pianist Jan Vayne. Vanaf 1995 gaat hij minder produceren. De invloed van de computer is in elke fase van muziekopnamen sterk aanwezig en dat staat Stellaard niet aan.

Benny Neyman Jan Vayne Jules de Corte Piet Veerman

1996 - 2003

Als zijn huwelijk strandt, verhuist hij naar Spanje waar hij zeven jaar gaat wonen. Zijn samenwerking met Rob de Nijs komt tot een einde. Stellaard produceert verschillende platen van de Griekse zanger Demis Roussos, zit achter de knoppen bij Gordon en schrijft het nummer Niet Een Zoals Jij voor het album Lief van Paul de Leeuw. Daarnaast schrijft hij liedjes voor twee albums van Kinderen Voor Kinderen.

Gordon Kinderen Voor Kinderen Paul de Leeuw

2004 - 2006

Gerard Stellaard verhuist in 2004 naar Frankrijk. Hij is niet meer actief als producer en arrangeur en schrijft ook geen liedjes meer. Stellaard maakt veel tijd vrij voor zijn gezin, doet aan yoga en kijkt veel meer dan voorheen met een filosofische inslag naar het leven.
Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:
arrangeur
1974 - Kabaret Tekstpierement 'Wit Op Zwart'
1975 - Jack Rieley & Machiel Botman 'Western Justice'
1977 - Arjan Brass 'Just A Little Song For You'
1977 - Rijk de Gooyer 'Ik Ben Ontzettend Rijk'
1978 - Vaders Trots 'Krullen Van Jezelf'
1979 - Diverse uitvoerenden 'Liedjes Van De Bovenste Plank'
1979 - Marco Bakker 'Ik Zing Van Holland'
1979 - David McWilliams 'When I Was A Dancer'
1980 - Henk Batenburgh 'Als Ieder Ander'
1980 - Marco Bakker 'Roses For A Blue Lady'
1984 - Pisa 'Heel Gewoon'
1984 - Marco Bakker 'Spiegelingen'
1985 - Pisa 'Popie Jopie'
producer
1979 - Marco Bakker 'Ik Zing Van Holland'
1984 - Pisa 'Heel Gewoon'
1985 - Pisa 'Popie Jopie'
1992 - Donna Lynton 'Let The Curtain Fall'
1998 - Demis Roussos 'The Phenomenon'
2000 - Demis Roussos 'Island Of Love'
2003 - Demis Roussos 'The Singles'
componist
1980 - Diverse uitvoerenden 'Op Volle Toeren'
1984 - Pisa 'Heel Gewoon'
1985 - Pisa 'Popie Jopie'
1988 - Diverse uitvoerenden '15 Jaar Op Volle Toeren Vol.3'
1991 - Diverse uitvoerenden 'Nederland, Daar Zit Muziek In'
1998 - Demis Roussos 'The Phenomenon'
gastmuzikant
1976 - Marx 'Marx'
1984 - Marco Bakker 'Spiegelingen'
orkest onder leiding van Gerard Stellaard
1972 - Diverse uitvoerenden 'Godspell'

Discografie Gerard Stellaard

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Gerard Stellaard

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer