Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GESUALDO CONSORT AMSTERDAM

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gesualdo Consort Amsterdam

Periode

1984 - heden

Genre

barok, hedendaags, klassiek, renaissance

Online

Officiële website

Gesualdo Consort Amsterdam

Het Gesualdo Consort Amsterdam is vernoemd naar Carlo Gesualdo da Venosa (c.1561-1613). Gesualdo was een experimenteel componist met een buitengewoon persoonlijke wijze van uitdrukken. In de programmering en de uitvoering van het repertoire streeft het Consort Gesualdo's bijzondere expressiviteit na. De nadruk ligt op het madrigaal uit de zestiende en ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

2000   Pieter-Jan Belder
2011   Musica Amphion

Prijzen

2010   VSCD Klassieke Muziekprijs

Biografie Gesualdo Consort Amsterdam

Het Gesualdo Consort Amsterdam is vernoemd naar Carlo Gesualdo da Venosa (c.1561-1613). Gesualdo was een experimenteel componist met een buitengewoon persoonlijke wijze van uitdrukken. In de programmering en de uitvoering van het repertoire streeft het Consort Gesualdo's bijzondere expressiviteit na. De nadruk ligt op het madrigaal uit de zestiende en zeventiende eeuw (zonder instrumentale begeleiding). Waar mogelijk worden verbindingen gelegd naar muziek uit latere eeuwen. Diverse hedendaagse componisten hebben werken aan het Consort opgedragen. Het Consort brengt bij voorkeur cd's uit met repertoire dat niet eerder opgenomen werd. De pers looft het ensemble om de hoge kwaliteit van de zang (Fono Forum september 2006 en Gramophone februari 2006) en helderheid van interpretatie (Diapason september 2006). Het Gesualdo Consort treedt op door heel Europa.

1984

Harry van der Kamp richt het Gesualdo Consort Amsterdam op. Het ensemble treedt op in wisselende samenstelling met handhaving van een vaste kern van zangers en waar nodig uitgebreid met instrumentalisten.

1984 - 2002

Het Consort geeft talrijke concerten (o.a. Festival Oude Muziek Utrecht, Zaterdag Matinee, Concertgebouwseries, Heinrich Schütz Fest) en gaat geregeld op tournee naar festivals in Europa. Het experimenteert met 4- tot 40-stemmig repertoire en besteedt veel aandacht aan het maken van componistenportretten (Nikolaus Bruhns, Georg Böhm, Franz Tunder e.a.).

1988

Bijdrage aan cursusmateriaal voor Teleac-cursus 'Muziek in de Nederlanden'. Verschillende opnames werden later apart uitgegeven op het label Emergo.

1997

Deelname aan het Eems-Dollard Festival met als thema Jan Pieterszoon Sweelinck. Het idee om de complete vocale werken van Sweelinck op cd vast te leggen wordt naar aanleiding van dit festival concreter. In de jaren die volgen wordt contact gelegd met verschillende partners, waaronder NPS Radio4.

2002

Cd-wereldpremière van de complete 'Lamentationes Ieremiae Prophetae' van Emilio de Cavalieri.

2003

Het Gesualdo Consort maakt een opname van werken van C.P.E. Bach (motetten en psalmen) en J.S. Bach (Contrapunctus XIX van de 'Kunst der Fuge'). De laatste is een wereldpremière en komt tot stand in samenwerking met het Bach-Archiv in Leipzig. Ook neemt het Consort het derde madrigaalboek van Scipione Lacorcia op, tevens een wereldpremière. Dit jaar begint tevens de opname van Sweelincks wereldlijke werken in het kader van 'Het Sweelinck Monument'.

2004

Tijdens het Leipziger Bachfest voert het Consort werken uit van J.S. Bach en J.P. Sweelinck in de Thomaskirche in Leipzig.

2005

Het toonaangevende cd-magazine Gramophone noemt de opname van Gesualdo's eerste drie madrigaalboeken een mijlpaal in de Gesualdo-discografie.

2006

De cd met wereldpremières van werken van C.Ph.E. en J.S. Bach krijgt de Echo Klassik Preis 2006. Een optreden met het programma 'Musica vulcanica' tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht wordt zo goed ontvangen, dat de pers dit het mooiste concert in het 25-jarige bestaan van het festival noemt.

2007

Het Consort wordt genomineerd voor een Edison klassiek voor de cd 'Musica Vulcanica'. Het ensemble geeft een madrigaalconcert 'De eeuwige jeugd van het madrigaal' tijdens het Leipziger Bachfest. Daarnaast is het ensemble te gast bij de uitreiking van de Leipziger Bach Preis aan Nikolaus Harnoncourt. Het geeft een bijzonder concert in het Antiquarium te München.

2008

Het Consort legt contact met het Spaanse cd-label Glossa. Dit label committeert zich aan het project 'Het Sweelinck Monument'. Er wordt besloten de opnames eerst in een volledig Nederlandse editie te laten verschijnen, in boekvorm. Later zal een internationale cd-uitgave verschijnen. Het eerste deel 'De wereldlijke werken' komt uit in oktober.

2009

Het Consort wint een Edison voor de eerste cd uit de serie 'Het Sweelinck Monument'. “Met één stem per partij geven ze de Franse chansons en Italiaanse madrigalen een prachtige, doorschijnende vertolking” (Guido van Oorschot, juryrapport Edison Klassiek). In de zomer rondt het Consort de opnames voor 'Het Sweelinck monument' af. In december roepen de luisteraars van Radio4 deel 2a van de serie (eerste psalmboek, 1604) uit tot 'beste cd van het jaar' in de categorie Oude Muziek.

2010

Deel 1 van 'Het Sweelinck monument' wordt genomineerd voor de MIDEM Classical Award. Op 24 oktober ontvangt het Gesualdo Consort Amsterdam de VSCD Klassieke Muziekprijs 2010 voor de "meest indrukwekkende prestatie van een (klein) ensemble".

2011

Ook dit jaar wint het Gesualdo Consort Amsterdam een Edison Klassiek in de categorie Het Document voor 'Het Sweelinck Monument', de complete vocale werken.

Discografie Gesualdo Consort Amsterdam

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gesualdo Consort Amsterdam

Audio/Video Gesualdo Consort Amsterdam

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer