Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GIEL VLEGGAAR

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Giel Vleggaar

Periode

09-01-1974 - heden

Genre

componist, hedendaags

Online

Officiële website

Giel Vleggaar

Giel Vleggaar geldt als een van de belangrijke Nederlandse componisten van de jongere generatie. Na het ontvangen van de NOG Stimuleringsprijs van het Nederlands Balletorkest voor zijn orkestwerk 'Fast Lane Woodpecker' volgt een gestage stroom opdrachten en uitvoeringen in binnen- en buitenland. Giel Vleggaar schrijft werken voor het Asko Ensemble, ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

2011   René Gulikers

Biografie Giel Vleggaar

Giel Vleggaar geldt als een van de belangrijke Nederlandse componisten van de jongere generatie. Na het ontvangen van de NOG Stimuleringsprijs van het Nederlands Balletorkest voor zijn orkestwerk 'Fast Lane Woodpecker' volgt een gestage stroom opdrachten en uitvoeringen in binnen- en buitenland. Giel Vleggaar schrijft werken voor het Asko Ensemble, Orkest de Volharding, het Nieuw Ensemble, het Nederlands Strijkers Gilde, het Nederlands Vocaal Laboratorium, het Doelenkwartet en de Radio Kamer Filharmonie. Zijn eigen muziek beschrijft hij als een "soort doorgedraaide Bernstein" en hij noemt het album 'Parade' van Prince als een van zijn grote inspiratiebronnen. "De muziek van Giel Vleggaar kenmerkt zich door een grote toegankelijkheid en welluidendheid. Vleggaar vermengt met speels gemak de meest uiteenlopende stijlen uit de muziekgeschiedenis, waarbij de pop- en jazzachtergrond in al zijn werken sterk naar voren komt. Zijn muziek klinkt vaak lyrisch en heeft een aanstekelijke, soms obstinate ritmische drive. Daarbij, hij schrijft net zo makkelijk voor percussieduo en ensemble met elektrisch gitaar als voor blaas- of symfonieorkest." (Anthony Fiumara, 2007)

1974 - 1994

Giel Vleggaar (9 januari 1974, Amsterdam) begint met pianoles en schreef al snel zijn eigen melodieën. Geïnspireerd door de muziek van Prince stapt hij over op de elektrische gitaar. Vleggaar leert jazzharmonieën kennen en begint zijn studie jazz arrangeren en compositie bij Jurre Haanstra aan het Conservatorium van Hilversum. Hij componeert Ozo Zwaar, Ozo Licht, een multimediaproductie die in het Nederlands Filmmuseum wordt vertoond.

Jurre Haanstra

1996 - 1998

Voor een theaterproject van Orkater schrijft Vleggaar Perpetuum Mobile. Hij gaat naar de klassieke afdeling van het Conservatorium van Amsterdam waar hij compositie studeert bij Daan Manneke en Theo Verbey.

Daan Manneke Theo Verbey

1998

Giel Vleggaar bestudeert de Wolofcultuur in Gambia. Ook verdiept hij zich in Zuid-Indiase muziektheorie.

2001 - 2002

Vleggaar volgt masterclasses bij George Crumb en studeert in hetzelfde jaar af. Hij ontvangt de NOG Stimuleringsprijs 2002 van het Nederlands Balletorkest voor zijn orkestwerk Fast Lane Woodpecker.

2004

In Appalachia, geschreven voor het Nieuw Ensemble, gaan bluegrass, bebop en avant-gardemuziek een explosief huwelijk aan.

2007

Tijdens de Nederlandse Muziekdagen wint Vleggaar de Henriëtte Bosmansprijs voor Appalachia (2004). De Haagsche Courant schrijft over dit werk: 'Giel Vleggaar [...] mengt Amerikaanse bluegrass-muziek met moderne compositietechnieken en bebop tot een energiek, bij vlagen explosief stuk'. De compositie wordt bij het 54e International Rostrum of Composers (UNESCO) op de Recommended Works List van het International Music Council geplaatst. Op 16 februari vindt de première plaats van Dead As Disco (2006) door de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Otto Tausk. Tevens is deze uitvoering onderdeel van het project Jong Oranje, waarin vijf jonge componisten een compositie voor orkest presenteren.

2008

Vleggaar's werk Wanted: Ferne Geliebte (2007), voor drie sopranen en ensemble, gaat op 6 februari in première. De compositie, geschreven voor het Asko Ensemble, is een opdrachtstuk van het Fonds voor de Podiumkusten.

2009

Op 31 januari speelt Ralph van Raat in de ZaterdagMatinee in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière van Giel Vleggaars Piano Concerto. Vleggaar is lid van de jury voor de NOG Stimuleringsprijs van het Nederlands Balletorkest, die hij zelf in 2002 heeft gewonnen. Het Amstel Saxofoon Kwartet and Duo Vertigo geven op 12 april de première van zijn compositie In Transit (2007) in de Galerie Marzee in Nijmegen. De Radio Kamer Filharmonie, onder leiding van Pascal Rophé, voert de première uit van Ayre Of Solace, een opdrachtwerk van de NPS, op 19 juni in het Holland Festival.

Ralph van Raat

2010

De cd Orchestral Works verschijnt. Het Nederlands Studenten Orkest verzorgt de wereldpremière van Vleggaars compositie Fünf (2009) en gaat ermee in Nederland en Istanbul op tournee. Aiming For Ecstacy, voor elektrisch gitaar (2005) wordt geselecteerd voor de ICSM World New Music Days 2010.

2011

Tijdens het festival November Music gaat het muziektheater Dazed, voor drie zangers en een rockband, in première in de Verkadefabriek in Den Bosch. De videobeelden zijn van Auke Hamers.

2012

The Trees Of Paradise is een compositie voor sopraan, mezzosopraan, bariton, koor, soundtrack en orkest, geschreven in opdracht van de NTR Zaterdagmatinee. De teksten zijn afkomstig uit The Nag Hammadi Scriptures: The Revised And Updated Translation Of Sacred Gnostic Texts Complete In One Volume van Marvin Meyer.

Discografie Giel Vleggaar

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Giel Vleggaar

Audio/Video Giel Vleggaar

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer