Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GIL SEMEDO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gil Semedo in 2008

Periode

1974 - heden

Genre

Kaapverdië, wereldmuziek, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

GIL & The Perfects, Gil And The Perfect 2

Gil Semedo

Gil Semedo is de Kaapverdische King of Pop. Vanuit zijn woonplaats Rotterdam is de zanger in Portugeestalige landen succesvol met caboswing, een mix van Kaapverdische stijlen als coladeira, funana en batuco vermengd met zouk, pop en r&b. Zijn broer Vado Semedo is regelmatig medecomponist.
Volledige biografie...

Instrumenten

zang

Genoemd in de biografie van

1991   Dina Medina

Biografie Gil Semedo

Gil Semedo is de Kaapverdische King of Pop. Vanuit zijn woonplaats Rotterdam is de zanger in Portugeestalige landen succesvol met caboswing, een mix van Kaapverdische stijlen als coladeira, funana en batuco vermengd met zouk, pop en r&b. Zijn broer Vado Semedo is regelmatig medecomponist.

1974 - 1990

Gil Semedo Moreira wordt op 25 oktober 1974 geboren op het Kaapverdische eiland Santiago. Op zijn zesde verhuist het gezin naar Nederland. Semedo is 15 jaar als hij met een imitatie van zijn idool Michael Jackson in de finale staat van de Soundmixshow.

1991

Semedo's eerste plaatje is Menina (Meisje), uitgebracht onder de naam Gil And The Perfect 2. De single wordt opgepikt in landen waar Portugees de voertaal is.

1995

Het album Verdadi (Waarheid) bevat onder meer het liedje Maria Julia. Met deze hitsingle blaast Gil Semedo de oude Kaapverdische muziekstijl en dans batuco (batuque) nieuw leven in.

1996

De artiest geeft op de Kaapverdische dag van de onafhankelijkheid een optreden in het overvolle stadion van de hoofdstad Praia. Het concert wordt wereldwijd live via satelliet uitgezonden, een primeur in de geschiedenis van de Kaapverdische televisie.

1999

Semedo's album Nos Lider (Onze Leider) verkoopt binnen drie maanden honderdduizend exemplaren. Aan het eind van het jaar krijgt de zanger een psychose en valt hij vanaf de achtste verdieping uit een hotelraam. Het ongeluk kost hem een voet.

2001

De compilatie Best Of Gil 1991-2001 bevat als extra de track Obrigado (Bedankt) waarin de zanger iedereen bedankt die hem tijdens zijn revalidatie heeft ondersteund. De cd levert Gil Semedo tijdens de Cabo Music Awards, op 2 juni 2001 in De Doelen te Rotterdam, de prijs op voor het bestverkochte Kaapverdische album. De zanger ontvangt tevens de Lifetime Achievement Award en is winnaar in de categorieën Beste Zanger en Beste Live Act.

2003

In mei treedt Gil Semedo op tijdens de elfde editie van het grootse Gamboa Festival. Het optreden wordt rechtstreeks via radio, televisie en internet uitgezonden en bereikt daarmee een miljoenenpubliek.

2004

De single Sweet Honey is in Nederland met grote regelmaat te horen op het populaire webradiostation FunX. Voor de single wordt een videoclip gemaakt door regisseur Rick Arnold, bekend van zijn clips voor onder anderen Zuco 103, Dewi, Ilse DeLange en Guus Meeuwis.

2005

Het nummer Lembra Tempo belandt op de soundtrack van de Portugese succesfilm Sorte Nula, de derde speelfilm van regisseur Fernando Fragata.

2006 - 2008

Na het album Nha Vitória (Mijn Overwinning) gaat de zanger verder onder manager José Da Silva, die met zijn Franse bureau JDS Management artiesten onder zijn vleugels heeft uit Kaapverdië, Guinee en Colombia, waaronder Cesária Évora, Yuri Buenaventura, Lura, Tcheka en Sia Tolno. Gil Semedo neemt zijn volgende, meer akoestisch klinkende album op in Kaapverdië, Parijs en Nederland. De cd Cabopop (2008) bevat arrangementen van Manu Lima, en in het nummer Hey Mama een gastbijdrage van rapper DiceCream. Cabopop is tevens de naam van de stichting die de zanger samen met Dina Medina, Grace Evora, Johnny Ramos en Beto Dias opricht ter promotie en bevordering van de Kaapverdische cultuur in Nederland. Het eerste optreden ter promotie van Cabopop is op 20 juni 2008 in het Elysée Montmartre te Parijs, gevolgd door een tournee. Op 7 augustus 2008 treedt de zanger in het huwelijk met zijn jeugdliefde Priscilla. De opnamen bij de videoclip bij het nummer Cherie Mon Amour worden gemaakt in Mozambique.

DiceCream

2009

Voor het programma Bestemming Bereikt wordt Semedo tijdens zijn Portugese shows gevolgd door een cameraploeg van RTL4. Hij is in het voorjaar te gast in het televisieprogramma De Wandeling van de KRO. Op 21 mei wordt stichting Cabopop officieel aan pers en publiek gepresenteerd in het World Music and Dance Centre (WMDC) in Rotterdam. De Cabopoptour 2009 doet onder meer Kaapverdië, de Verenigde Staten, Luxemburg en Spanje aan.

Discografie Gil Semedo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gil Semedo

Audio/Video Gil Semedo

Video Gil Semedo

Gil Semedo - Si Bu Kre [O...
Gil Semedo - Si Bu Kre [Official Video]
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gil Semedo - Si Bu Kre [Official Video]

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer