Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GIN ON THE ROCKS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gin On The Rocks

Periode

1985 - 1997

Genre

Grote Prijs van Nederland, hardrock

Gin on the Rocks

Rockformatie uit Venlo die aanvankelijk muziek maakt à la Van Halen, maar gaandeweg steeds funkieër wordt.
Volledige biografie...

Bezetting

Benny Holman   zang
Gino Taihuttu   gitaar
R.Yen Meulemann   toetsinstrumenten
Teddy Lekatompessy   percussie
Leon Taihuttu   basgitaar

Overige muzikanten

Geert van Niekerken   drums
Andrew Elt   zang
Vincent Wehren   zang
Marij Driessen   zang
John Snels   drums

Genoemd in de biografie van

1983   Avalon
1989   Sleeze Beez
1991   Vengeance
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Gin on the Rocks

Rockformatie uit Venlo die aanvankelijk muziek maakt à la Van Halen, maar gaandeweg steeds funkieër wordt.

1985

Het eerste en meteen belangrijkste jaar uit de carrière van de formatie. In januari wordt de groep opgericht en enkele maanden later wordt in eigen beheer een single uitgebracht. De broertjes Taihuttu hebben echter een iets andere muzieksmaak dan de overige bandleden, wat al snel tot een breuk leidt. Vervolgens wordt Geert van Niekerken als drummer aangetrokken en Andrew Elt neemt plaats achter de microfoon. In die bezetting doet de band mee aan de Grote Prijs Van Nederland en wint die met verve. 5 Slag 1 Wijd behaalt de tweede plaats. De vaderlandse critici vinden dat maar niets. Zij bestempelen Gin On The Rocks als een Van Halen -'ripoff'. Mede daardoor krijgt de band geen platencontract aangeboden.

5 Slag 1 Wijd

1986

Gin On The Rocks brengt zelf de single Losin' It All uit, die door Boni Records wordt gedistribueerd. Een stevige, pakkende song met een Amerikaans georiënteerd geluid. Het nummer wordt in Hilversum geboycot. 'Te hard' luidt het oordeel. De groep timmert ondertussen in het live-circuit flink aan de weg.

1987

Als leuren met demo's niet wil baten, besluit de band in eigen beheer een mini-cd op te nemen. Dat gebeurt zonder Leon Taihuttu. Meulemann neemt het baswerk over op de plaat die Hot gaat heten. Het wordt een ruw album met zes nummers die Gin On The Rocks eindelijk eens positieve reacties oplevert in de media. Platenmaatschappijen zijn echter nog steeds niet geïnteresseerd in de Limburgers.

1988

Zanger Andrew Elt ziet het niet meer zitten bij de groep en gaat in op een aanbieding van de Amsterdamse formatie Sleeze Beez. Hij wordt vervangen door de jonge zanger Vincent Wehren.

Sleeze Beez

1989

Leon Taihuttu keert terug in de gelederen van de band. Hij is ook van de partij als de groep de studio induikt om in eigen beheer een nieuwe cd op te nemen die Trip To The Red Lite moet gaan heten. Demo's worden vervolgens niet verstuurd naar platenmaatschappijen, maar wel naar enkele rockmagazines. De Duitse platenmaatschappij SPV krijgt zo'n tape toevallig te horen en besluit de formatie te contracteren.

1990

Door alle contractuele rompslomp loopt de release van het eerste echte album vertraging op. Uiteindelijk verschijnt de cd in oktober 1990 onder de naam Coolest Groove. De groep toont zich daarop bluesier en veel minder georiënteerd op het geluid van Van Halen of andere Amerikaanse voorbeelden. De kritieken zijn uitsluitend lovend.

1991

Er wordt flink opgetreden naar aanleiding van Coolest Groove, maar de verwachte doorbraak blijft uit. Daarop besluiten achtereenvolgens drummer Geert van Niekerken en zanger Vincent Wehren de band te verlaten. Wehren vormt de band Topaz.

Topaz (2)

1992

Als vervanger van Geert van Niekerken wordt ex-Vengeance drummer John Snels aangetrokken. De Arnhemse zanger Benny Holman neemt de plaats in van Vince Wehren. In de nieuwe bezetting begint de band aan de opnamen voor een nieuwe cd onder de werktitel Sunglasses Make You Look Silly. SPV keurt de demo echter af en verbreekt het contract met Gin On The Rocks.

Vengeance

1993

De groep ligt op haar gat. Leon Thaihuttu en John Snels beginnen de formatie Shylock. Zangeres van die groep is Marij Driessen, echtgenote van Snels. Zij maakte ook deel uit van de allereerste bezetting van Gin On The Rocks en zong korte tijd in Avalon. Gino Taihuttu, Meulemann en Geert van Niekerken gaan verder met de funky formatie Rosemary's Baby. Shylock brengt dat jaar in eigen beheer een EP met drie vlotte rocknummers uit.

Avalon Rosemary's Baby Shylock

1994

Rosemary's Baby brengt in eigen beheer de cd Funky Revolution uit. Veel platenmaatschappijen tonen interesse, maar dat leidt niet tot een platencontract. De Maastrichtse miljonair en muziekliefhebber Ed Rohs krijgt een exemplaar van de demo Sunglasses Make You Look Silly in handen. Hij biedt Gin On The Rocks aan om de cd in zijn studio op te nemen.

Rosemary's Baby

1996

Na een lange stilte verschijnt via het kleine Killer Whale Records de opvolger van Coolest Groove. De cd is omgedoopt tot (c)Rockodile en laat een zeer funky Gin On The Rocks horen. De percussionist van Rosemary's Baby, Teddy Lekatompessy, doet ook mee op het album. Het nummer Black Money wordt als single uitgebracht.

Discografie Gin on the Rocks

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gin on the Rocks

Audio/Video Gin on the Rocks

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer