Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GOD DETHRONED

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1991 - heden

Genre

black metal, deathmetal, metal, thrashmetal

Online

Officiële website

God Dethroned

Metalband uit Drenthe die death metal, black metal en thrash metal mixt tot een eigen stijl en daarmee aan eind jaren negentig een belangrijke band in de Nederlandse metal-scene wordt.
Volledige biografie...

Bezetting

Henk Zinger   basgitaar
Henri Sattler   gitaar, zang
Roel Sanders   drums
Danny Tunker   gitaar

Overige muzikanten

Isaac Delahaye   gitaar
Jens van der Valk   gitaar
Beef   basgitaar
Ariën van Weesenbeek   drums
Susan Gerl   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1995   Callenish Circle
1998   Altar
1999   Severe Torture
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

11-12-20, Eindhoven Metal Meeting, Eindhoven
3-6-21, Pitfest, Erica

Biografie God Dethroned

Metalband uit Drenthe die death metal, black metal en thrash metal mixt tot een eigen stijl en daarmee aan eind jaren negentig een belangrijke band in de Nederlandse metal-scene wordt.

1991

God Dethroned brengt de eerste demo uit. De band maakt death metal zoals dat rond die tijd wel vaker gehoord wordt.

1992

Via het Duitse label Shark wordt het debuutalbum The Christhunt uitgebracht.

1993

Problemen met overige bandleden en met de platenmaatschappij doen God Dethroned-leider Henri Sattler besluiten de death metalband op non-actief te stellen.

1994

Sattler begint Ministry Of Terror, een thrash metalformatie. Van deze groep wordt de cd The Fall Of Life uitgebracht.

1995

Tijdens Ministry Of Terror's tournee met de Finse black metalband Impaled Nazarene, vat Sattler het plan op om God Dethroned opnieuw op te richten. Na de tournee valt Ministry Of Terror uiteen.

1996

Sattler vindt in Jens van der Valk (gitaar, ook in de death metalband Cantara), Beef (bas) en Roel Sanders (drums) drie nieuwe leden. Zij waren niet betrokken bij de eerste line-up van God Dethroned. Aan het eind van het jaar betrekt het viertal Franky's Recording Kitchen studio voor opnames van nieuwe nummers die in de loop van het jaar zijn geschreven.

1997

De opnames worden naar verschillende platenmaatschappijen gestuurd. Het nummer The Somberness Of Winter verschijnt op een verzamel-cd van DSFA. In de zomer biedt het Amerikaanse Metal Blade God Dethroned een contract aan. The Grand Grimoire verschijnt in oktober. Na wat try-out optredens in het voorprogramma van de Engelse black metalband Cradle Of Filth tourt God Dethroned in de herfst met de Amerikaanse death metalgroep Six Feet Under door Europa. Aan het eind van het jaar is God Dethroned van de partij tijdens de Dutch Metal Night-optredens die langs de grotere zalen voert.

1998

In april is de band onderdeel van de No Mercy festivaltour met groepen als Cannibal Corpse, Immortal en Marduk. Ondertussen verkoopt The Grand Grimoire niet alleen goed in Europa, maar ook in de Verenigde Staten. De hernieuwde interesse in God Dethroned leidt ertoe dat het debuut uit 1992 opnieuw wordt uitgebracht. Ditmaal met de originele hoes met daarop een door Sattler persoonlijk gevilde rat. Indertijd vond Shark Records de hoes te schokkend. Na de zomer wordt begonnen aan de opnamen voor de derde cd. Tussendoor doet God Dethroned 'losse' optredens.

1999

Bloody Blasphemy is de titel van het derde album, dat in april uitkomt. Voor het nummer Under The Golden Wings Of Death wordt een videoclip opgenomen. In april en mei tourt God Dethroned onder meer met Benediction en Ritual Carnage. Aansluitend staat de band eindelijk op Dynamo Open Air's black stage. Drummer Roel Sanders verlaat de groep en keert terug bij zijn eerdere band Inhume.

Inhume

2000

De band toert door Japan en Amerika. De cd The Ancient Ones verschijnt op Sattlers eigen label Coldbloodindustries met daarop demo- en live-opnames uit de begintijd, enkele nummers die alleen op compilaties zijn verschenen en de eerste, geboycotte, videoclip van de band.

2001

Het nieuwe album Ravenous, dat aan het begin van het jaar verschijnt, bevat ondermeer drumpartijen van invaldrummer Tony Laureano (Nile, ex-Angel Corpse) en de cover Evil Dead van Death. Na enkele optredens met een tijdelijke vervanger te hebben gedaan wordt in mei Arien van Weesenbeek de nieuwe drummer.

2002

Gitarist Jens van der Valk wordt de tweede gitarist van Autumn.

Autumn

2004

In juni bestaat God Dethroned naast Sattler en Weesenbeek uit de Belgische gitarist Isaac Delahaye en bassist Henk "Henke" Zinger. Met het zevende album The Lair Of The White Worm (vernoemd naar een boek van Bram Stoker) bewijst God Dethroned nog steeds een van de beste death/thrashbands van Nederland te zijn.

2005

Drummer Ariën van Weesenbeek levert bijdragen aan het eerste album van de gothicgroep Delain van toetsenist Martijn Westerholt (ex-Within Temptation). Na een optreden in augustus tijdens het Metal Mania Open Air festival in Slovenië, gaat begin september de vijf weken durende Amerikaanse tournee International Extreme Music Festival van start in Grand Rapids, MI. God Dethroned deelt het podium met Byzantine, Nightrage, Epoch of Unlight, Hell Within en Lilitu. De tournee eindigt op 9 oktober in The Palladium te Worcester, MA. Een maand later trekt de band met The Haunted en God Forbid door Nederland, Duitsland, België, Engeland, Frankrijk, Spanje, Italië, Oostenrijk, Denemarken en Zweden.

Delain Within Temptation

2006

In februari doet de band twaalf optredens in met de band Natron in Nederland, België, Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk. Tijdens het werken aan nieuwe nummers wordt God Dethroned uitgenodigd om support act te zijn tijdens het tweede gedeelte van de Those Still Loyal tournee van de grote Britse metalformatie Bolt Thrower. De tournee brengt God Dethroned in april in Schotland, Engeland, Ierland, Duitsland en Nederland. Direct na de optredens gaat de band de Duitse Soundlodge Studio's in voor de opnamen van een volgend album. The Toxic Touch wordt geproduceerd doorJörg Uken en komt uit in oktober. God Dethroned siert in november de voorkant van de Aardschok en hun plaat wordt in dat blad omschreven als het meest gevarieerde album tot nu toe in de carrière van de band. In december speelt God Dethroned in het voorprogramma tijdens de Europese tournee van Six Feet Under. Voormalige drummer Roel Sanders maakt deel uit van de band Rachel.

Rachel

2007

Drummer Ariën van Weesenbeek speelt dit jaar meerdere malen mee in de Belgische band Aborted tijdens hun Europese optredens naar aanleiding van het verschijnen van het album Slaughter & Apparatus. Zo speelt Van Weesenbeek in Nederland, België, Frankrijk (o.a. Hellfest in Clisson), Duitsland (o.a. op het festival Eisenwahn), Griekenland en Italië. Later in het jaar wordt hij naast God Dethroned vaste drummer bij Epica. Bassist Henk Zinger maakt onderdeel uit van de bezetting van Massive Assault.

Epica

2009

Gitarist Isaac Delahaye neemt de plaats over van Ad Sluijter in Epica. Het album Passiondale is vernoemd naar het dorpje Passendale in West-Vlaanderen waar tijdens de Eerste Wereldoorlog honderdduizenden soldaten sneuvelden op het slagveld. Op 21 maart speelt de band in Den Bosch voor het eerst met een nieuwe bezetting, met Susan Gerl als vervanger van Delahaye en drummer Roel Sander terug in de band na acht jaar afwezigheid. God Dethroned gaat uitgebreid op wereldtournee met optredens in Europa en Zuid-Amerika. Sanders maakt plaats voor drummer Michiel van der Plicht (Katafalk, Prostitute Disfigurement, Detonation).

2010 - 2011

In januari heeft Susan Gerl de band alweer verlaten. Later in het jaar neemt Danny Tunker (Prostitute Disfigurement, Detonation, The Saturnine) haar plaats over. De band tourt in de Balkan en doet op 28 juni een optreden in Sarajevo, precies 95 jaar na de moord op aartshertog Franz Ferdinand, een aanslag die het begin betekende van de Eerste Wereldoorlog. Na Passiondale is Under The Sign Of The Iron Cross (november) het tweede conceptalbum over WO I. De productie is, net als de voorgaande twee albums, in handen van de Duitse drummer Jörg Uken.

The Saturnine

2011

Moe van het vele touren kondigt zanger/gitarist Henri Sattler aan het begin van het jaar op de site van de band het einde van God Dethroned aan. Na optredens op de festivals Fortarock (2 juli) en het Duitse Summer Breeze (20 augustus) geeft de band een afscheidsconcert tijdens de Eindhoven Metal Meeting op 17 december.

Discografie God Dethroned

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video God Dethroned

Video God Dethroned

Poison Fog
Poison Fog
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Poison Fog

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer