Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GOMER PYLE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1994 - heden

Genre

alternative, psychedelica, stonerrock

Online

Facebook

Gomer Pyle

Gomer Pyle is een Nederlandse rockband uit West-Brabant. De muziek op hun tweede album Idiots Savants (2008) bevat stonerrock met psychedelische invloeden.
Volledige biografie...

Bezetting

Mark Brouwer   gitaar, zang
Tonny Presser   basgitaar, zang
Mark van Loon   gitaar

Overige muzikanten

Sander Evers   drums, producer
Norbert Plat   basgitaar
Wim Wolters   drums
Wilfred Landa   percussie, sampler

Biografie Gomer Pyle

Gomer Pyle is een Nederlandse rockband uit West-Brabant. De muziek op hun tweede album Idiots Savants (2008) bevat stonerrock met psychedelische invloeden.

1994 - 1999

Gomer Pyle, vernoemd naar een van de rekruten in de speelfilm Full Metal Jacket, laat voor het eerst van zich op plaat horen met de mini-cd Honeybunny, opgenomen in de Tilburgse studio Double Noise. De cd wordt in eigen beheer uitgebracht op 3”-formaat. De nummers komen voort uit jamsessies met als basis de riffs van gitaristen Tonny Presser en Mark van Loon. De zang van Brouwer wordt vaak vergeleken met die van Eddie Vedder van Pearl Jam, maar het muzikale spectrum van de band is veel breder dan de grunge van bijvoorbeeld Soundgarden of Alice In Chains, want Gomer Pyle maakt ook gebruik van samples. In 1997 verlaat Norbert Plat de band, switched Tonny Presser naar de basgitaar en neemt Mark Brouwer de gitaar ter hand. De band kiest een nog ruimere muzikale koers en meer en meer voor het experiment. Op basis van proefopnames uit 1998 belandt de band bij het label Elegy waar in 1999 het debuutalbum Eurohappy uitkomt, geproduceerd door de band samen met Felix van Dommelen. Op de plaat laat Gomer Pyle zich niet voor één gat vangen. De diversiteit van de rocknummers zet de recensenten op het verkeerde been, maar de muziekbladen zijn lovend. 'Te sterk songmateriaal (…), te veel eigen smoel (…) en gewoon een te mooie plaat,' schrijft Oor in november 1999. Tot het uitkomen van de cd worden de samples live bediend door geluidsman Sander Evers totdat Evers gaat drummen in 35007 en percussionist Wilfred Landa het van hem overneemt.

2000 - 2004

Ondanks de lovende recensies, meer optredens en aandacht op Radio 3 blijft de doorbraak uit en is het een aantal jaren stil rondom de band. Wilfred Landa heeft inmiddels de band verlaten.

2005 - 2006

Samen met producer Danny Gras, die ook op toetsen is te horen, legt de band vijf tracks vast die op Angelseagirl zijn terug te vinden. De nummers op de mini-cd worden door Oor in maart 2006 bestempeld tot de beste die de band ooit schreef. Na het verschijnen van Angelseagirl besluit Wim Wolters de band te verlaten.

2007 - 2008

Wanneer Sander Evers na het uiteenvallen van 35007 terugkeert en de drums voor zijn rekening neemt, komt Gomer Pyle weer uit de oefenruimte. De band werkt aan nieuwe nummers en laat eind 2007 een voorproefje horen op de promotieplaat GPEP. Het songmateriaal kan worden omgeschreven als stonerrock met psychedelische invloeden in lang uitgerekte composities. Gomer Pyle gaat samenwerken met Bidi Bookings en doet in 2007 en 2008 optredens in onder anderen de Mezz, Breda (december), Effenaar, Eindhoven (januari), W2, Den Bosch (februari), 013, Tilburg (maart), het Duitse festival Stoned From The Underground in Sondershausen (juli), het Burgerweeshuis, Deventer (oktober) en de Melkweg, Amsterdam (december). Op 22 september 2008 verschijnt via Spacejam/Suburban de cd Idiots Savants. Het album is met producer/engineer Danny Gras opgenomen in Yellow Cactus te 's-Gravenzande. De Aardschok spreekt in oktober van een genretopper: 'de composities zijn zonder uitzondering ijzersterk, hebben een puike dynamiek en aangename sfeerwisselingen zorgen ervoor dat het geen moment verveelt.' Idiots Savants staat ruim negen weken op de eerste plaats van de Moordlijst van Oor.

35007

2009

Gomer Pyle staat in januari op Noorderslag in Groningen en speelt vervolgens meerdere keren per maand op de grote podia in het Nederlandse clubcircuit. Op 23 april maakt de band deel uit van de line-up van het uitverkochte festival Roadburn in 013 te Tilburg. Tijdens het festival vindt de presentatie plaats van de vinyl-editie van Idiots Savants die bij Roadburn Records uitkomt. In de zomerperiode staat de band onder meer op Rosrock in Rossum en Waterpop in Wateringen. In de zomerperiode werkt de band ook aan nieuw materiaal voor de opvolger van Idiots Savants. Tevens wordt een deal gesloten met het Duitse Cargo records voor distributie en promotie van Idiots Savants in het gehele Duitstalige territorium met als releasedatum 7 november 2009.

2011

In februari meldt Gomer Pyle dat drummer Sander Evers vanwege 'teveel persoonlijke verschillen' de band heeft verlaten. Optredens tijdens Roadburn Afterburner in Tilburg en Gods Of Groove in Hengelo gaan daarom niet door. Evers gaat verder met in de instrumentale spacerockband Monomyth.

Monomyth

Discografie Gomer Pyle

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Gomer Pyle

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer