Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GREGOR SERBAN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gregor Serban

Periode

01-08-1909 - 12-12-1997

Genre

viool, wereldmuziek, zigeunermuziek

Online

YouTube

Gregor Serban

Roemeense zigeunerviolist en orkestleider, beroemd in het Nederlandse uitgaanscircuit van de jaren dertig tot zestig van de twintigste eeuw.
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Biografie Gregor Serban

Roemeense zigeunerviolist en orkestleider, beroemd in het Nederlandse uitgaanscircuit van de jaren dertig tot zestig van de twintigste eeuw.

1909 - 1930

Gregor Serban wordt op 1 augustus 1909 in Braila, Roemenië, geboren in een zigeunerfamilie. Vader Andreï is cimbalist in een orkest dat bestaat uit neven en broers; ook moeder Ioana Coldoban stamt uit een muzikantenfamilie. Gregor leert jong viool spelen; op z'n zevende speelt hij mee in het orkest van zijn vader tijdens een optreden voor de Russische tsaar Nicolaas II. Sindsdien trekt Gregor met zijn vader en ooms de wereld rond. Als jongen van twaalf vertrekt hij naar Parijs om daar overdag een klassieke opleiding te volgen en 's avonds mee te spelen in het orkest van oom Tanase Codolban, de broer van zijn moeder. Na terugkeer in Roemenië werpt Serban zich al snel op als orkestleider. Het gebruikelijke repertoire in deze tijd is een ruime keuze uit ouvertures en operettemelodieën, chansons en klassiek (Weens) repertoire; er klinkt nauwelijks traditionele Roemeense zigeunermuziek. Eind jaren twintig verhuist het gezin Serban naar Berlijn, Gregor studeert er viool aan het conservatorium en treedt regelmatig op met het orkest van zijn vader.

1931

In 1931 treedt Serban met het orkest van zijn vader op in het Princessepaviljoen in Scheveningen, hetzelfde jaar waarin zijn oom Coldoban zijn opwachting maakt in De Kroon in Amsterdam. Het publiek is buitengewoon enthousiast, de kranten schrijven lovend over de hartstocht en meeslependheid van deze Roemeense zigeuners. Het gezin Serban besluit in Nederland te blijven en vestigt zich in Rijswijk. Gregor zet zijn studie klassiek viool voort aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 1936 wordt vader Andreï getroffen door een hersenbloeding tijdens een optreden in Hotel de l'Europe in Amsterdam en Gregor moet zijn conservatoriumstudie opgeven om met optredens geld te verdienen voor zijn moeder, zussen en broer. 's Zomers treedt hij op in het Scheveningse Kurhaus, 's winters in Hotel De l'Europe in Amsterdam, en nu en dan in het buitenland.

1940 - 1945

In 1941 trouwt Serban met Lydia Pachouk, een jaar later wordt hun zoon Andreï geboren. Tijdens de eerste oorlogsjaren werkt Serban in het Carlton Hotel en Theater Tuschinski in Amsterdam; hier en daar verdient hij wat bij als klassiek violist. Als hij een oproep van de Duitse Arbeitseinsatz krijgt, duikt hij onder, en van de Nederlandse verzetsbeweging krijgt hij een vals paspoort onder de naam Serbanescu.

1946 - 1960

Na de oorlog komt de Nederlandse belangstelling voor zigeunermuziek pas goed op gang, Serban profiteert daar volop van mee. Hij speelt overal in het land, bijvoorbeeld in Bodega Old Dutch in Rotterdam en café-restaurant Royal in Arnhem, en als vanouds in het Kurhaus en Hotel de l'Europe. In Amsterdam speelt hij eens extra lang door omdat pianist Arthur Rubinstein naar hem wil komen luisteren, na zijn eigen concert in Het Concertgebouw. Steeds vaker is Serban op de radio te horen bij de AVRO, de KRO, de Wereldomroep en de VARA, en vervolgens ook te zien op de televisie. Zijn repertoire bestaat voor driekwart uit Roemeense zigeunermuziek. Hij speelt nu samen met zijn vijftien jaar jongere broer Colea, die als pianist is afgestudeerd aan het conservatorium, maar die de piano ook kan laten klinken alsof het een cimbaal is. Dit ensemble bestaat verder uit Constantin Badyakoff op tweede viool, cimbalist Timi Balázs en bassist Henk Jansen. In 1953 speelt de groep voor de koninklijke familie ter gelegenheid van de verjaardag van prins Bernhard. Serban verlaat zijn echtgenote Lydia Pachouk en gaat in zee met een vrouw die 25 jaar jonger is dan hij.

1961 - 1997

Begin jaren zestig is Orkest Gregor Serban regelmatig te horen in de Scheveningse uitgaansgelegenheden l'Heure Bleu en Chalet Suisse, van welke laatste zijn nieuwe vrouw Henny bedrijfsleider is. In 1964 wordt Serbans tweede zoon, Gregor jr., geboren. Het Kurhaus komt in financiële problemen en het podium beëindigt het contract met Serban, maar bij Chalet Suisse heeft hij inmiddels genoeg verdiend om een eigen restaurant te openen, The Old Dutch in Den Haag. Daar treedt hij natuurlijk zelf op, maar rond 1970 zijn de hoogtijdagen van de zigeunermuziek in Nederland voorbij. Serban solliciteert bij Het Promenade Orkest van de omroepen. Hij moet daar voorspelen en het verhaal gaat dat de beoordelingscommissie de lastige ouverture van de operette Dichter Und Bauer van Franz von Suppé op de muziekstandaard heeft klaargelegd, waarop Serban zegt: 'Haalt u die lessenaar maar weg. Die speel ik uit m'n hoofd.' In 1974 is Gregor Serban te gast in het legendarische televisieprogramma Voor De Vuist Weg van Willem Duys. De laatste jaren van zijn leven treedt Serban nog altijd op, nu met zijn zoon Gregor jr. aan de piano. Zijn jongste zoon, violist Andreï, neemt in 2003 het album Gipsy Heart op met zangeres Mariska Veres, dochter van Serbans collega Lajos Veres, de Hongaarse zigeunerviolist die net als Serban in Nederland furore maakte. Gregor Serban overlijdt op 12 december 1997 in Delft.

Mariska Veres Promenade Orkest

Discografie Gregor Serban

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gregor Serban

Audio/Video Gregor Serban

Video Gregor Serban

Gregor Serban 1976 at Age...
Gregor Serban 1976 at Age 67 With Herman Krebbers part 1
Gregor Serban bij Willem ...
Gregor Serban bij Willem Duys 1974 at age 65 part 2
Gregor Serban bij Willem ...
Gregor Serban bij Willem Duys 1974 at age 65 part 1
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Gregor Serban bij Willem Duys 1974 at age 65 part 1

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer