GUSTAV LEONHARDT
Gustav Leonhardt
Gustav Leonhardt is een pionier van de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk. Hij is klavecinist, organist en dirigent en speelt ook clavichord en – minder bekend – cello. Als docent heeft hij vele toonaangevende klavecinisten opgeleid. Als editor heeft hij deel 1 ('Fantasieën en Toccata's voor klavier') van de Opera Omnia-uitgave van ...
Instrumenten
cello, dirigent, klavecimbel, klavichord, orgel
Genoemd in de biografie van
1921
De Nederlandse Bachvereniging
1940
Rudolf Jansen
1946
Lucy van Dael
1969
Nelly van der Spek
1970
Jacques Ogg
1970
Léon Berben
1971
Frans Brüggen
1972
Marius van Altena
1978
Marjanne Kweksilber
2004
Maarten Engeltjes
Biografie Gustav Leonhardt
Gustav Leonhardt is een pionier van de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk. Hij is klavecinist, organist en dirigent en speelt ook clavichord en – minder bekend – cello. Als docent heeft hij vele toonaangevende klavecinisten opgeleid. Als editor heeft hij deel 1 ('Fantasieën en Toccata's voor klavier') van de Opera Omnia-uitgave van Jan Pieterszoon Sweelinck voor de KVNM verzorgd (2nd ed. 1974). Hij is getrouwd met de Zwitserse violiste Marie Leonhardt en bewoont sinds 1974 een deel van het beroemde Bartolottihuis aan de Herengracht in Amsterdam.
1928
Gustav Leonhardt wordt op 30 mei in 's-Graveland geboren in een patriciërsfamilie. Zijn vader zit in het bestuur van de Nederlandse Bachvereniging.
1947 - 1955
Leonhardt studeert orgel en klavecimbel bij Edward Müller aan de Schola Cantorum in Basel. In 1950 rondt hij zijn studie af en maakt als klavecinist zijn debuut in Wenen met Johann Sebastian Bachs 'Die Kunst Der Fuge'. Gedurende een jaar studeert Leonhardt muziekwetenschappen in Wenen. Van 1952 tot 1955 is Leonhardt docent klavecimbel aan de Academie voor Muziek in Wenen en in 1954 wordt hij benoemd als docent klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam en als organist van de Waalse Kerk in Amsterdam. Leonhardt leidt vervolgens het door hemzelf opgerichte Leonhardt Consort waarin zijn vrouw violiste is.
1967 - 1970
Gustav Leonhardt speelt de rol van Johann Sebastian Bach in de film Chronik Der Anna Magdalena Bach van Jean-Marie Straub en Danièle Huillet. Gedurende 1969 bezet Gustav Leonhardt een leerstoel aan de Harvard University.
1971
Samen met Nikolaus Harnoncourt begint Leonhardt aan de opname van alle kerkcantates van Johan Sebastian Bach op.
1972
Sigiswald Kuijken richt La Petite Bande op om samen met Gustav Leonhardt een plaatopname te maken van 'Le bourgeois gentilhomme' (1670) van Jean-Baptiste Lully.
1980
Samen met Nikolaus Harnoncourt ontvangt Gustav Leonhardt de Erasmusprijs. In november debuteert Leonhardt als dirigent bij het Nederlands Kamerkoor en het (uitgebreide) Leonhardt Consort in een geheel aan Henry Purcell en tijdgenoten gewijd programma.
1981 - 1983
Gustav Leonhardt wordt organist aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam (vanaf 1983 samen met Bernard Winsemius) en in 1982 volgt Jacques van Oortmerssen hem op als organiste titulaire van de Waalse Kerk in Amsterdam. Leonhardt ontvangt o.a. een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (1983).
1991 - 1999
Leonhardt ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit in Harvard. In 1999 wordt hij lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging.
2006
Leonhardt ontvangt de Oeuvre Prijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.
2008
Tijdens een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ verzoekt Gustav Leonhardt het publiek niet te applaudisseren na de uitvoering van kerkcantates van Bach.
2009
Leonhardt ontvangt uit handen van Koningin Beatrix de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje.
2011 - 2012
Vanwege een zwakke gezondheid geeft Gustav Leonhardt, inmiddels de 80 gepasseerd, op 12 december zijn laatste recital in het Théatre des Bouffes du Nord in Parijs. Op 16 januari 2012 overlijdt Gustav Leonhardt in Amsterdam.
In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.
Audio/Video Gustav Leonhardt
