Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

GUSTAV LEONHARDT

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Gustav Leonhardt

Periode

30-05-1928 - 16-01-2012

Genre

cello, dirigent, klassiek, klavecimbel, klavichord, orgel

Gustav Leonhardt

Gustav Leonhardt is een pionier van de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk. Hij is klavecinist, organist en dirigent en speelt ook clavichord en – minder bekend – cello. Als docent heeft hij vele toonaangevende klavecinisten opgeleid. Als editor heeft hij deel 1 ('Fantasieën en Toccata's voor klavier') van de Opera Omnia-uitgave van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

cello, dirigent, klavecimbel, klavichord, orgel

Biografie Gustav Leonhardt

Gustav Leonhardt is een pionier van de historisch verantwoorde uitvoeringspraktijk. Hij is klavecinist, organist en dirigent en speelt ook clavichord en – minder bekend – cello. Als docent heeft hij vele toonaangevende klavecinisten opgeleid. Als editor heeft hij deel 1 ('Fantasieën en Toccata's voor klavier') van de Opera Omnia-uitgave van Jan Pieterszoon Sweelinck voor de KVNM verzorgd (2nd ed. 1974). Hij is getrouwd met de Zwitserse violiste Marie Leonhardt en bewoont sinds 1974 een deel van het beroemde Bartolottihuis aan de Herengracht in Amsterdam.

1928

Gustav Leonhardt wordt op 30 mei in 's-Graveland geboren in een patriciërsfamilie. Zijn vader zit in het bestuur van de Nederlandse Bachvereniging.

1947 - 1955

Leonhardt studeert orgel en klavecimbel bij Edward Müller aan de Schola Cantorum in Basel. In 1950 rondt hij zijn studie af en maakt als klavecinist zijn debuut in Wenen met Johann Sebastian Bachs 'Die Kunst Der Fuge'. Gedurende een jaar studeert Leonhardt muziekwetenschappen in Wenen. Van 1952 tot 1955 is Leonhardt docent klavecimbel aan de Academie voor Muziek in Wenen en in 1954 wordt hij benoemd als docent klavecimbel aan het Conservatorium van Amsterdam en als organist van de Waalse Kerk in Amsterdam. Leonhardt leidt vervolgens het door hemzelf opgerichte Leonhardt Consort waarin zijn vrouw violiste is.

1967 - 1970

Gustav Leonhardt speelt de rol van Johann Sebastian Bach in de film Chronik Der Anna Magdalena Bach van Jean-Marie Straub en Danièle Huillet. Gedurende 1969 bezet Gustav Leonhardt een leerstoel aan de Harvard University.

1971

Samen met Nikolaus Harnoncourt begint Leonhardt aan de opname van alle kerkcantates van Johan Sebastian Bach op.

1972

Sigiswald Kuijken richt La Petite Bande op om samen met Gustav Leonhardt een plaatopname te maken van 'Le bourgeois gentilhomme' (1670) van Jean-Baptiste Lully.

1980

Samen met Nikolaus Harnoncourt ontvangt Gustav Leonhardt de Erasmusprijs. In november debuteert Leonhardt als dirigent bij het Nederlands Kamerkoor en het (uitgebreide) Leonhardt Consort in een geheel aan Henry Purcell en tijdgenoten gewijd programma.

1981 - 1983

Gustav Leonhardt wordt organist aan de Nieuwe Kerk in Amsterdam (vanaf 1983 samen met Bernard Winsemius) en in 1982 volgt Jacques van Oortmerssen hem op als organiste titulaire van de Waalse Kerk in Amsterdam. Leonhardt ontvangt o.a. een eredoctoraat van de Universiteit van Amsterdam (1983).

1991 - 1999

Leonhardt ontvangt een eredoctoraat van de Universiteit in Harvard. In 1999 wordt hij lid van verdienste van de Koninklijke Nederlandse Organisten Vereniging.

2006

Leonhardt ontvangt de Oeuvre Prijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

2008

Tijdens een concert in het Muziekgebouw aan 't IJ verzoekt Gustav Leonhardt het publiek niet te applaudisseren na de uitvoering van kerkcantates van Bach.

2009

Leonhardt ontvangt uit handen van Koningin Beatrix de eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje.

2011 - 2012

Vanwege een zwakke gezondheid geeft Gustav Leonhardt, inmiddels de 80 gepasseerd, op 12 december zijn laatste recital in het Théatre des Bouffes du Nord in Parijs. Op 16 januari 2012 overlijdt Gustav Leonhardt in Amsterdam.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Gustav Leonhardt

Audio/Video Gustav Leonhardt

Video Gustav Leonhardt

Prelude of Prelude and Fu...
Prelude of Prelude and Fugue in b minor, BWV 544 by gustav l
bach brandenburg concerto...
bach brandenburg concerto 5 by leonhardt
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Prelude of Prelude and Fugue in b minor, BWV 544 by gustav l

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer