Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HAN DE VRIES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

han de vries

Periode

31-08-1941 - heden

Genre

hobo, klassiek

Han de Vries

Hoboïst Han de Vries kan gezien worden als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nederlandse school der hoboïsten. Desondanks is hij met hobo spelen gestopt en overgestapt naar de beeldende kunst. Als schilder probeert hij zijn door de oorlog getraumatiseerde jeugd te verwerken.
Volledige biografie...

Instrumenten

hobo

Genoemd in de biografie van

1942   Hans Vonk
1967   Pauline Oostenrijk
1974   Nederlands Blazers Ensemble
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Han de Vries

Hoboïst Han de Vries kan gezien worden als een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Nederlandse school der hoboïsten. Desondanks is hij met hobo spelen gestopt en overgestapt naar de beeldende kunst. Als schilder probeert hij zijn door de oorlog getraumatiseerde jeugd te verwerken.

1941

Han de Vries wordt op 31 augustus 1941 te Den Haag geboren. Op 17-jarige leeftijd verongelukt zijn vader die tijdens de oorlog in het concentratiekamp heeft gezeten. Zijn moeder verblijft, eveneens door de oorlog getraumatiseerd, veelvuldig in psychiatrische instellingen. Han de Vries begint zijn hobo studie bij Jaap Stotijn aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Hij vervolgt de studie bij Haakon Stotijn, de zoon van Jaap Stotijn en eerste hoboïst van het Concertgebouworkest, aan het Amsterdams Conservatorium.

Jaap Stotijn Koninklijk Concertgebouworkest

1960

In 1960 richt Han de Vries, samen met onder andere de fagotist van het Concertgebouw Thom de Klerk, het Nederlands Blazersensemble op.

Nederlands Blazers Ensemble

1962

Na zijn studie wint Han de Vries in 1962 de Prix d'Excellence.

1963

Als 22-jarige wordt Han de Vries aangesteld als docent van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en benoemd tot eerste hoboïst van het Concertgebouw. Daarnaast speelt De Vries in het Nederlands Kamerorkest.

Nederlands Kamerorkest

1970

Han de Vries verlaat het Concertgebouworkest om zich volledig te wijden aan de kamermuziek. Niet alleen de moderne hobo wordt door Han de Vries bespeeld maar ook de barokhobo. Door zijn hobospel met open, ronde en zangerige toon raken veel componisten, zoals Morton Feldman, Peter Schat, Louis Andriessen en Willem Breuker geïnspireerd en schrijven nieuwe stukken voor hem. Bruno Maderna schrijft een van zijn laatste werken, zijn derde hoboconcert, voor De Vries. Naast de Prix d'Excellence wint Han de Vries twee Edisons, waaronder een voor de opnames met pianist Rudolf Jansen.

Louis Andriessen Peter Schat Rudolf Jansen Willem Breuker

1973

In 1973 sluit Han de Vries zich aan bij het Danzi Kwintet. Als solist maakt De Vries tournees door Europa, Japan, Australië, en Noord- en Zuid-Amerika.

2004

Han de Vries stopt met optreden en legt zich toe op het kunstschilderen, een hobby die hij met dezelfde toewijding en nauwkeurigheid als waarmee hij hobo speelde vervult.

2012

In oktober dit jaar ontvangt Han de Vries de Diapason d'Or voor de CD en DVD 'Han de Vries - The radio recordings', ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag uitgebracht.

Discografie Han de Vries

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Han de Vries

Audio/Video Han de Vries

Video Han de Vries

Puccini - E Lucevan le St...
Puccini - E Lucevan le Stelle
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Puccini - E Lucevan le Stelle

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer