Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS LEENDERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

hans leenders

Periode

25-06-1971 - heden

Genre

dirigent, hedendaags, klassiek, percussie

Online

Officiële website

Hans Leenders

Hans Leenders is een van de topdirigenten van Nederland. Naast het klassieke repertoire richt hij zich vooral op hedendaagse klassieke muziek met werken van Klas Torstensson, Theo Loevendie of Henk Alkema. Hij werkt vaak met het Asko|Schönberg ensemble en staat als dirigent voor alle Nederlandse orkesten. Ook treedt hij regelmatig ...
Volledige biografie...

Instrumenten

dirigent, percussie

Biografie Hans Leenders

Hans Leenders is een van de topdirigenten van Nederland. Naast het klassieke repertoire richt hij zich vooral op hedendaagse klassieke muziek met werken van Klas Torstensson, Theo Loevendie of Henk Alkema. Hij werkt vaak met het Asko|Schönberg ensemble en staat als dirigent voor alle Nederlandse orkesten. Ook treedt hij regelmatig aan als gastdirigent bij orkesten in het buitenland. Hans Leenders slaat graag nieuwe wegen in, zoals met een concert van trance dj Armin van Buuren en het Noord Nederlands Orkest, de deelname aan een Nederlands-Arabische culturele avond voor jongeren in het Concertgebouw van Amsterdam met Holland Symfonia, of de bijzondere enscenering van Georges Bizet's opera 'Carmen' met het Nationaal Toneel en jeugdtheatergroep Stella.

1989 - 1995

Hans Leenders (25 juni 1971, Gemert) studeert slagwerk bij Willem Heessen en Robert van Sice en orkestdirectie bij onder anderen Arie van Beek aan het Rotterdams Conservatorium. In 1992 ontvangt hij de Kranichsteiner Musikpreis tijdens de Ferienkurse für neue Musik in Darmstadt. Een jaar later wint hij de tweede prijs bij de International Gaudeamus Interpreter's Competition, en met het slagwerkensemble Percussive Rotterdam de speciale slagwerkprijs.

1995 - 2000

Leenders heeft een vaste aanstelling als slagwerker bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Rotterdams Philharmonisch Orkest

1997 - 1998

Hans Leenders begint als hoofdvakdocent klassiek slagwerk aan het Rotterdams Conservatorium. In hetzelfde jaar ontvangt hij de 'Kersjes van de Groenekan Prijs' voor jonge dirigenten waarmee hij master classes volgt bij Ilja Moesin, Valeri Gergiev en Jorma Panula. In 1998 is hij finalist bij het internationaal Kirill Kondrasjin dirigentenconcours.

1999

Leenders begint als assistent-dirigent bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Dit is mogelijk gemaakt door de Bernard Haitink Beurs die aan het Rotterdams Philharmonisch Orkest is toegekend om voor jonge dirigenten een training "on the job" te volgen.

2001 - 2003

Bij de opening van het Gergiev Festival in september vervangt Hans Leenders Valeri Gergiev, chef-dirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook bij de Zaterdagmatinee in het Concertgebouw van Amsterdam, die live op tv wordt uitgezonden, valt hij voor Gergiev in. Publiek en critici zijn vol lof. Een jaar later dirigeert Leenders voor het eerst het Orchestre National du Capitole de Toulouse, en in 2003 maakt hij zijn debuut bij het 'Orchestre dAuvergne.

2004

Hans Leenders wint het internationale dirigentenconcours van Cadaqués in Spanje. In augustus debuteert hij bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Dit debuut wordt zeer goed ontvangen: "Hans Leenders heeft het" is de titel van een recensie in dagblad Trouw. Hij leidt ook het Noord Nederlands Orkest bij de wereldpremière van Henk Alkema's opera 'Bonifacius'. Verder maakt hij zijn debuut bij het Orchestre de Chambre de Lausanne.

Henk Alkema

2005

Hans Leenders dirigeert het Orkest van het Mariinski Theater in Sint-Petersburg in Rusland bij het openingsconcert van de Beethovencyclus. Dit gebeurt op uitnodiging van Valeri Gergiev. Hij wordt tevens hoofdvakdocent orkestdirectie aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts).

2007

Met het Holland Symfonia Orkest maakt Leenders deel uit van 'Souk 2 Dutch Arabic Music & Dance', een Nederlands-Arabische culturele avond met concert- en dans-gedeelte voor jongeren in het Concertgebouw te Amsterdam.

2008

Hans Leenders dirigeert het Nationale Bevrijdingsconcert op een podium in de Amstel in aanwezigheid van Koningin Beatrix. Met het Noord Nederlands orkest neemt hij de cd 'De Dag- en Nachtegaal' op. De compositie van Theo Loevendie is gebaseerd op het sprookje van Hans Christian Andersen, met een nieuwe tekst van Kees van Kooten, die ook als verteller te horen is.

Kees van Kooten Theo Loevendie

2009

Met de koperblazers van het Koninklijk Concertgebouworkest gaat Leenders op tournee met concerten in New York en Washington. Hij dirigeert een enscenering van Georges Bizet's opera 'Carmen' met het Nationaal Toneel en jeugdtheatergroep Stella. Hierin zijn de hoofdrollen met een actrice of acteur en een zangeres of zanger dubbel bezet.

2010

In september neemt Hans Leenders met het Asko|Schönberg ensemble deel aan het Sacrum Profanum Festival voor hedendaagse muziek in Krakau, Polen. Hij dirigeert onder andere Klas Torstensson's werk 'Self-portrait with percussion' (2006). Ada Ginat van Sacrum Profanum schrijft hierover: "The unbelievably difficult piece was played by the Dutch musicians amazingly conducted by the young and superb conductor Hans Leenders". Het Noord Nederlands Orkest en Hans Leenders brengen 13 tophits van dj Armin van Buuren ten gehore in een orkestratie van Tom Trapp. Het concert 'Classical Interpretations van Armin van Buuren' wordt live-stream uitgezonden op NTR-radio 4.

Armin van Buuren Asko|Schönberg Klas Torstensson

2011

In september dirigeert Hans Leenders het Noord Nederlands Orkest in de concertserie 'The Beatles': 26 hits van The Beatles gearrangeerd voor orkest door Tom Trapp.

Noord Nederlands Orkest

2012

Met Het Brabants orkest brengt Hans Leenders de première van 'Himmelen' (uit 'The Cycle of the North') van Klas Torstensson.

Discografie Hans Leenders

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans Leenders

Audio/Video Hans Leenders

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer