Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS THEESSINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

05-04-1948 - heden

Genre

blues, gitaar, zang

Online

Officiële website

Hans Theessink

Hans Theessink is één van de meest toonaangevende blanke blueszangers/gitaristen in de wereld. Daarnaast is de in Oostenrijk woonachtige Nederlander een niet onverdienstelijk songschrijver. Inmiddels kan hij 15 albums op zijn naam schrijven.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Biografie Hans Theessink

Hans Theessink is één van de meest toonaangevende blanke blueszangers/gitaristen in de wereld. Daarnaast is de in Oostenrijk woonachtige Nederlander een niet onverdienstelijk songschrijver. Inmiddels kan hij 15 albums op zijn naam schrijven.

1970

Halverwege de jaren zestig begint Hans Theessink (Enschede op 5 april 1948) met optreden in groepen als Daddy & The Double Dutchers en The Sonority Minstrels. In 1970 neemt hij zijn eerste LP Next Morning At Sunrise op.

1986

Tot 1986 speelt Hans Theessink veel in Europa en Amerika. In Amerika krijgt hij veel waardering en hij wordt uitgenodigd op prestigieuze festivals als de New Orleans Jazz & Heritage Festival, Chicago Blues Festival. Daarnaast speelt Hans regelmatig op het hooggewaardeerde Kerrville Folk Festival in Texas. Tijdens een reis naar New Orleans ontmoet Hans Theessink tuba-speler Jon Sass met wie hij in 1986 het album Baby Wants To Boogie opneemt. Het album verschijnt ook in Amerika op het Chicago-gebaseerde Flying Fish-label. Baby Wants To Boogie krijgt veel airplay en eindigt hoog in de blues charts.

1989

Opnieuw met medewerking van Jon Sass verschijnt het album Johnny & The Devil. Het album verschijnt ook in Amerika op het Chicago-gebaseerde Flying Fish-label. Baby Wants To Boogie krijgt veel airplay en eindigt hoog in de blues charts.

1991

In Munchen, Hollywood en Woodstock neemt Hans Theessink het album Call Me op. Op het album spelen veel muzikale vrienden mee waaronder ook weer Jon Sass.

1993

Het album Hans Theessink & Blue Groove - Live verschijnt. De nummers zijn tijdens verschillende optredens opgenomen met de Amerikaan Jon Sass (tuba), de Britse Dorreta Carter (zang) en Ali Thelfa uit Grenada (zang/percussie)

1994

Dit jaar verschijnt het solo-album Hard Road Blues. Hans Theessink bevestigt hiermee dat hij een eerste klasse blues-performer is.

1995

De Doblinger Publishing Company ziet potentie in Theessink's liedjes en brengt het boek Fingerpicking & Bottleneck Favourites uit. Gitaristen kunnen nu de stijl van Theessink leren. Hetzelfde jaar brengt Homespun Tapes ook de instructievideo Hooked On The Blues - Dynamic Guitar Techniques, taught by Hans Theesink uit. Hans Theesink is de eerste Europeaan die lesgeeft op Homespun Tapes. Het album Crazy Moon, opnieuw een groot studio-project, komt uit. Naast de tuba-partijen van Jon Sass, speelt Richard Bell piano en Hammond orgel en is op het album een grote delegatie muzikanten te horen uit Austin, Los Angeles, Dublin en Wenen. In 1995 maakt Hans Theessink zijn filmdebuut. In Peter Patzak's film Crazy Moon is muziek van Theessink te horen en speelt hij de rol van muzikant. Kort daarna speelt Theessink de rol van vogelkenner in Thomas Roth's film The Lake, gebaseerd op het boek Der See van Roth.

1996

In de zomer van 1996 beginnen de voorbereidingen van de opnamen van Journey On tijdens een lange tour door de Verenigde Staten.

1997

Het album Journey On verschijnt. Op het album staan zeven nummers van Hans Theesink en daarnaast nummers van Muddy Waters, Leadbelly, Rufus Thomas en Willie Dixon die zijn opgenomen in Philadelphia en Los Angeles. Naast de bijdrage van Jon Sass, ontspruit op Journey On ook het talent van Terry Evans, een zanger met een Mississippi achtergrond, bekend van zijn samenwerking met Ry Cooder.

1998

In april wordt Hans 50 jaar. Ter gelegenheid van zijn verjaardag brengt de Duitse platenmaatschappij Minor Music het album Blue Grooves From Vienna, a 50th Anniversary Celebration uit. Op het album staan naast oude nummers ook zeldzame opnames. In hetzelfde jaar verschijnt RTL3-Gitarre x 3. Op dit album staan akoestische nummers van Theessink en de Oostenrijkse gitaristen Peter Ratzenbeck en Michael Langer. In 1998 verschijnt ook het album Lifeline. De voorbereidingen voor dit album werden gemaakt tijdens de Amerikaanse Gospel/ Rhythm 'n Blues tour in het najaar van 1997. Naast 11 nummers van Theessink staan op het album bijdragen van Reverend Gary Davies, Blind Willie Johnson en zingt Charles Brown het nummer Love Sweet Love. Voor het eerst werkt Theessink samen met mannenkoor Insingizi Emnyama uit Zimbabwe. Het nummer Soul On Fire krijgt hierdoor een Afrikaanse tint.

1999

In september tourt Theessink door Noorwegen, Oostenrijk en Duitsland met zijn begeleidingsband Blue Groove. Een maand later treedt hij solo op in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door een aantal soloconcerten in Nederland. Voor de rest van het jaar is Hans Theessink voornamelijk actief op Oostenrijkse podia. Theessink heeft inmiddels naast zijn eigen albums bijdragen geleverd aan een vijftigtal verzamelalbums en albums van andere artiesten.

2000

Theesink reist de wereld af voor optredens in Marokko, een tournee met de Ierse band Rif The Jig, het Donauinselfest te Oostenrijk (juni), optredens met The Dubliners (september), een tournee in Canada (ondermeer de Canmore en Edmonton Festivals in augustus waar hij sessies speelt met Linda Tillery & The Cultural Heritage Choir en Wilson Pickett), de Verenigde Staten (King Biscuit Blues Festival in oktober) en Noorwegen (tournee van twee weken met zijn band Blue Groove).

2001

Theessink speelt samen met blueszanger Terry Evans in januari in het Wiener Metropol.

2002

Samen met Arlo Guthrie (zoon van Woody Guthrie) produceert Theessink het album Banjoman: A Tribute To Derroll Adams met bijdragen van onder meer Donovan, Dolly Parton en Danny Thompson. De plaat wordt in Europa uitgebracht op Theessink's eigen label Blue Groove en wordt in augustus gepresenteerd tijdens het Tønder Festival in Denemarken.

2003

Songs From The Southland, de titel van het album dat in maart verschijnt, verwijst naar de inspiratiebron van Theessink: de blues en roots uit het zuiden van de Verenigde Staten van muzikanten als Big Bill Broonzy, Mississippi John Hurt, Leadbelly, Fred McDowell, Skip James en Robert Johnson. De plaat bevat nummers die Theessink al jaren in zijn liveset verwerkt. Rondom het verschijnen van Songs From The Southland zit Hans Theessink met zijn band in een oude kerk in het Monte Antico te Toscane, Italië om een nieuwe CD op te nemen. Na de opnamesessies doet hij in Nederland enkele solo-optredens waaronder eentje in zijn geboorteplaats Enschede. Tijdens de Koninginnenacht in Den Haag speelt hij met zijn band aangevuld met drie zangers uit Zimbabwe.

2004

Samen met de Oosterijkse muzikanten Roland Guggenbichler (toetsen), Erich Buchebner (bas), Harry Stampfer (drums) en zangeres Insingizi uit Zimbabwe neemt Theessink het album Bridges op. De cd is opgenomen als een jamsessie en bevat een mix van blues, rhythm & blues, folk, roots en gospel. Theessink bezoekt Nederland voor enkele optredens en vertrekt naar Engeland voor een tournee. Het album Songs From The Southland wint de Oostenrijkse Amadeus Music Award in de categorie jazz/folk/blues. De gitarist is zelf tijdens de uitreiking niet aanwezig omdat hij met de Holmes Brothers in Denemarken optreedt. Zijn vrouw en manager Milica Theessink neemt de prijs in ontvangst tijdens de uitreikingsceremonie in Wenen.

2005

De DVD Live In Concert bevat een registratie van een optreden in Wenen. Bridges wordt in Oostenrijk genomineerd voor een Amadeus Award. In Denemarken krijgt Theessink in maart een Danish Music Award voor beste bluesplaat. Verspreid over het jaar is de muzikant ook weer live in Nederland te bewonderen, onder meer tijdens Night Of The Blues in het najaar. Het merendeel van de solotournee in het najaar is in Engeland en Schotland waar hij onder meer het podium deelt met Rory McLeod. De gitarist is speciale gast in enkele nummers op het album Mr.Charlie's Blues : Live At 't Spiegeltheater van de Zeeuwse band Champagne Charlie. De bluesman sluit het jaar af met een kerst- en een nieuwjaarsoptreden in thuisbasis Wenen.

Champagne Charlie

2006

Met The Hans Theessink Band tourt Theessink in januari door Oostenrijk en Schotland. In Glasgow staat hij tijdens The Celtic Connections op het podium met The Steve Phillips Band. Eind maart vertrekt de muzikant naar Australië en Nieuw-Zeeland voor een tournee die begint bij het Blue Mountains Festival in Katoomba (Australië) en eindigt in het Paasweekend bij het Jazzfestival in Tauranga (Nieuw-Zeeland). In april en mei komt Theessink weer naar Nederland en België voor een korte tournee. In september komt hij terug voor het Rhine Town Jazz Festival te Wageningen waar hij speelt samen met de Zeeuwse groep Champagne Charlie. Eind oktober start de Nederlandse theatertournee Night Of The Blues. Op uitnodiging van Arlo Guthrie doet hij in december mee aan de City Of New Orleans tournee door de Verenigde Staten, beginnend in Chicago en eindigend in New Orleans.

2007

Theessink neemt zijn volgende album op in een huis van vrienden in de wijngaarden van zuidelijk Oostenrijk. Gastvocalisten Ramadu, Blessings en Vusa geven de plaat een Afrikaanse sfeer. Het album Slow Train verschijnt in het voorjaar zowel op cd als op vinyl. In april doet Theessink een korte solotournee door Nederland met o.a. een optreden tijdens The North Sea Acoustic and Electric Music Festival te Zaandam. Tijdens zijn Britse tournee doet hij ook veel optredens in regionale radiostudio's van de BBC. De Amerikaanse tour gaat op 11 november van start in club Godfreys te Bethlehem. Na de reeks optredens gaat de gitarist in Los Angeles samen met Terry Evans een studio in om een volgende plaat op te nemen.

2008

Op 5 en 6 april viert Theessink zijn 60ste verjaardag met een groots opgezette festivalweekend in de Metropol te Wenen met naast zijn eigen band bijdragen van Jack Clement, Terry Evans, de Oostenrijkse muzikant Schiffkowitz, Krista Stadler, John Sheahan, Sean Cannon, Eerik Trauner, Gottfried Gfrerer en Michael Seida. Het album samen met Terry Evans krijgt als titel Visions. De cd bevat enkele bijzondere gastbijdragen, met naast percussie van Phil Bloch en gitaarpartijen door Richard Thompson ook een gesproken commentaar door Bo Diddley.

2009

Een registratie van het festivalweekend in de Metropol te Wenen in april 2008 verschijnt op cd. Het dubbelalbum Birthday Bash bevat 34 tracks, met onder meer bewerkingen uit het repertoire van Sam Cooke, Leadbelly, Willie Dixon, Muddy Waters en Randy Newman.

2011

Jedermann is een theaterstuk, gebaseerd op een middeleeuws mysteriespel, dat sinds 1911 elk jaar op het klassieke festival Salzburger Festspiele wordt uitgevoerd. Voor de jubileumuitvoering wordt een speciale film gemaakt, bestaand uit een collage van oude uitvoeringen en van muziek voorzien door Hans Theessink. Daarbij put de bluesman zowel uit eigen werk, als dat van The Rolling Stones, Tom Waits, Hank Williams en Ray Charles. Jedermann komt ook uit op cd.

2012

Het album Delta Time is opnieuw een samenwerking met Terry Evans. Het is een plaat zonder opsmuk en met gastbijdragen van vocalisten Willie Green Jr. en Arnold McCuller en gitarist Ry Cooder.

2013

De cd Wishing Well bevat liedjes die zowel zijn geïnspireerd door de blues en folk uit het Zuiden van de Verenigde Staten als door het leven als reizende troubadour. De opnamen stammen uit februari 2011 en zijn gemaakt in de Brodmann Loft en de studio van Thomas Löffler in Wenen. Hans Theessink produceert de cd zelf en wordt in sommige nummers terzijde gestaan door David Pearlman op pedalsteel en Gyan Singh op tabla. Naast eigen werk bevat Wishing Well bewerkingen van traditionals en liedjes van singer-songwriters Townes van Zandt en Bob Dylan en blueszanger Brownie McGhee.

Discografie Hans Theessink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hans Theessink

Video Hans Theessink

Oh sinner man - Hans Thee...
Oh sinner man - Hans Theessink (aus Jedermann Remixed)
Hans Theessink - Troubl...
Hans Theessink   - Trouble in Mind (Guy Stroobant at the Banjo)
Hans Theessink - Walking ...
Hans Theessink - Walking the dog (live)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Oh sinner man - Hans Theessink (aus Jedermann Remixed)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer