Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS VERMEULEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hans Vermeulen in 1998

Periode

18-09-1947 - 09-11-2017

Genre

basgitaar, componist, gitaar, piano, pop, producer, producers, singer-songwriter, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang

Online

Officiële website

Hans Vermeulen

In Voorburg geboren zeer getalenteerde zanger, componist, producer, gitarist en toetsenist. Vermeulen wordt bekend met de beatband Sandy Coast. In de jaren zeventig boekt hij successen met de groep Rainbow Train (met daarin zijn vrouw, de zangeres Dianne Marchal) en als producer van onder meer Lucifer en Anita Meyer. Ook ...
Volledige biografie...

Instrumenten

basgitaar, componist, gitaar, piano, producer, tekstschrijver, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1967   Livin' Blues
1970   Beau Wassenbergh
1970   Evert Nieuwstede
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Hans Vermeulen

In Voorburg geboren zeer getalenteerde zanger, componist, producer, gitarist en toetsenist. Vermeulen wordt bekend met de beatband Sandy Coast. In de jaren zeventig boekt hij successen met de groep Rainbow Train (met daarin zijn vrouw, de zangeres Dianne Marchal) en als producer van onder meer Lucifer en Anita Meyer. Ook is hij te horen op de wereldhit Stars On 45. In de jaren tachtig maakt Sandy Coast een onverwachte maar succesvolle comeback met The Eyes Of Jenny, dat in vele landen een hit is. In die periode ontdekt Vermeulen enkele nieuwe vocale talenten: Ruth Jacott, Nadieh en Hans de Booy. Vermeulen raakt echter privé meer en meer in de problemen, waardoor het bergafwaarts gaat met zijn carrière. Uiteindelijk emigreert hij naar Thailand, waar hij zijn carrière op bescheiden schaal voortzet. Vermeulen ontvangt in de loop van de jaren zowel een Edison als een Gouden Harp.

In bezetting van

Eddy Starr Singers   zang
It Takes 2   zang
Musicians Union Band   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Rainbow Train   gitaar, toetsinstrumenten, zang
Renée & The Alligators   basgitaar
Sandy Coast   gitaar, piano, zang
Stars On 45   zang
The Rest   gitaar, piano, zang

1961 - 1963

Hans Vermeulen (18 september 1947) verzamelt muzikanten om zich heen om een band op te richten. Men opereert achtereenvolgens onder de namen Sandy Coast Skiffle Group, Sandy Coast Five, Sandy Coast Rockers om de bandnaam uiteindelijk in te korten tot Sandy Coast. De band bestaat uit: Hans Vermeulen (zang, gitaar, orgel, piano), Joldert de Vries (gitaar), Onno Bevoort (drums), Johan van Boven en Ferry Starrenburg.

Sandy Coast

1964

Van Boven, De Vries en Starrenburg verlaten Sandy Coast. Voor hen komen Jos de Jager (bas) en Jan Vermeulen (bas, gitaar). Ook Charles Kersbergen (gitaar) maakt halverwege de jaren zestig deel uit van Sandy Coast.

1965

Als Kersbergen uit de band stapt, hangt De Jager de gitaar om in plaats van de bas. Sandy Coast bestaat uit de twee Vermeulens, Bevoort en De Jager als de band dankzij een door het blad Hitwezen opgezette talentenjacht een platencontract bij Negram wint. Later komt de single Being In Love/I Want You For My Own uit, de eerste single van Sandy Coast.

1966 - 1967

Gedurende deze jaren worden tal van singles uitgebracht. De eerste single die de Top 40 haalt is We'll Meet Again, dat in augustus van 1966 de 39 plaats behaald. In 1967 verschijnt het debuutalbum, dat de titel And Their Name Is… draagt.

1968

Ron Westerbeek (orgel, piano, zang, gitaar en ex-Daddy's Act) voegt zich als vijfde groepslid bij de band. Sandy Coast werkt mee aan een reclamecampagne van kledingketen C & A.

Daddy's Act

1969

De band tekent een onfortuinlijk contract bij het Engelse Page One en raakt rond 1970 wat uit de belangstelling.

1970

Drummer Onno Bevoort wordt vervangen door Wil Morkus. Hij vertrekt later naar Pluto Trio en Bevoort neemt weer plaats achter de drumkit van Sandy Coast. Ook Jan Vermeulen verlaat in 1970 de band. Ex-Livin' Blues organist Henk Smitskamp komt voor hem in de plaats.

Livin' Blues

1971

Smitskamp vertrekt naar Shocking Blue. Jan Vermeulen komt daarop terug bij Sandy Coast, zodat ondanks alle bezettingswijzigingen van de laatste jaren de band weer in dezelfde samenstelling speelt als in 1968. In maart scoort Sandy Coast zijn grootste hit met True Love That's A Wonder, dat te vinden is op de elpee Sandy Coast. Met Ray Fenwick (zang, gitaar), Rudy Bennett (zang), Rinus Gerritsen (bas, piano), Jerney Kaagman (zang), Polle Eduard (zang, bas, gitaar), Beer Klaasse (drums), Onno Bevoort (drums), Henk Smitskamp (bas, zang), Dianne Marchal (zang), Ron Westerbeek (toetsen), Peter Tettero (zang), Robert-Jan Stips (piano), Hans van Eyck (gitaar), Martin van Duinhoven (drums), Ferry Lever (gitaar), Wil Morkus (drums), Bertus Borgers (zang, fluit, saxofoon), Jan Vermeulen (bas), Nigel Olson (drums) en Dee Murray (bas) speelt Hans Vermeulen een dubbelelpee vol onder de naam Musicians Union Band.

Musicians Union Band Polle Eduard Rudy Bennett Shocking Blue

1972

In 1972 zingt Marian Noble bij de band. Deze zangeres uit Zwijndrecht heet eigenlijk Marian Meyer en maakt in de jaren zeventig diverse solosingles.

1974

Sandy Coast valt uit elkaar. Bevoort en Westerbeek formeren de symfonische rockgroep Water, terwijl de gebroeders Vermeulen zich op hun nieuwe band Rainbow Train richten. Water maakt in 1975 en 1976 twee albums en wordt daarna opgeheven.

Rainbow Train Water

1975

In 1975 is Rainbow Train een feit. Vermeulen ontdekt zangeres Anita Meyer en lijft haar in bij zijn nieuwe band. Van Rainbow Train maken naast Hans Vermeulen (zang, gitaar, orgel, piano) en Meyer, Jan Vermeulen (bas), Shel Schellekens (drums, in 1979 met Jody Pijper naar Cashmere), Eric Tagg (zang, orgel, piano) en Okkie Huysdens (zang, orgel, piano, ex-Limousine) deel uit. Tussendoor houdt Vermeulen zich bezig met het produceren van platen van onder meer Lucifer.

1976

Jan Rietman (piano, ex-Specs Hildebrand) treedt toe tot Rainbow Train. Ook zangeres Dianne Marchal (eigenlijke naam Hilde Vermeulen, de vrouw van Hans) voegt zich bij de band. Hans zelf brengt in 1976 zijn soloplaat I Only Know My Name uit via Mercury, met aan Stevie Wonder verwante muziek. Daarnaast verschijnen singles onder de naam Hans Vermeulen & Rainbow Train. Vermeulen is componist van en tweede zanger in de nummer één-hit The Alternative Way, waarmee Anita Meyer een droomdebuut maakt.

Anita Meyer Dianne Marchal Jan Rietman

1977

Jody Pijper volgt in de Rainbow Train de inmiddels solo opererende Anita Meyer op.

Jody Pijper

1978

De elpee Accompanied By Rainbow Train verschijnt.

1979

De naam Rainbow Train wordt ingekort tot Train. Rietman verlaat de band. De bezetting is vanaf dat moment: Hans, Jan, Hans Hollestelle (gitaar), Ton op 't Hof (drums) en Hans Meydam (zang, saxofoon, orgel, piano). Van Train verschijnt de elpee Gentlemen Street, waarna de band uiteenvalt.

1980

Sandy Coast komt weer bij elkaar en treedt op 13 juni op tijdens de Haagse Beatnach. Drie nummers daarvan verschijnen op het verzamelalbum dat van het evenement verschijnt. Het vernieuwde Sandy Coast wordt versterkt met gitarist Hans Hollestelle.

Hans Hollestelle

1981

De heroprichting van de band leidt tot de elpee Terreno. De single The Eyes Of Jenny is een grote hit, in binnen- èn buitenland.

1982

Hans Vermeulen gaat weer op de solotoer. Ik Dacht Het Wel is de titel van zijn nieuwe album dat invloeden van Doe Maar laat horen.

1983 - 1989

Vermeulen ontpopt zich meer en meer als producer. Hij werkt in die hoedanigheid onder andere met zangeres Nadieh en zanger Hans de Booij. Hij werkt daarnaast aan muziek voor televisiecommercials en heeft de muzikale leiding over de musical De Zoon Van Louis Davids. In de tweede helft van de jaren tachtig profiteert Sandy Coast van de heropleving van de belangstelling voor muziek uit de jaren zestig. In '88 verschijnt van de band Rendez-Vous, een lp/cd met opnieuw opgenomen versies van de oude successen.

Hans de Booij Nadieh

1990

Hans Vermeulen neemt een single op met Ruth Jacott. De zangeres is rond die tijd te zien in de musical Cats.

Ruth Jacott

1991

Privé-problemen eisen meer en meer hun tol. Diverse projecten waaraan hij begint worden niet afgemaakt. Ook zijn huwelijk met Hilde (Dianne Marchall) loopt ten einde. Ondanks zijn vele successen staat hij voor anderhalf miljoen gulden in het rood. Op initiatief van zijn manager Peer Evers wordt een regeling met het Sociaal Fonds van de Buma-Stemra getroffen om de schuld af te betalen. Deze afspraak houdt in dat Vermeulens auteursrechten voor het grootste gedeelte worden ingehouden om de schulden af te lossen. Hans Vermeulen leeft enige jaren van een minimaal inkomen.

1994

Eerder dan verwacht heeft Vermeulen zijn schuld afgelost. "Om de muzikale grenzen te verleggen" verruilt Vermeulen vervolgens Nederland voor het Thaise eiland Koh Samui. Een andere prettige bijkomstigheid is dat hij in het goedkope Thailand in principe van de royalty's van zijn hits kan leven. Niettemin blijft Hans ook in Azië doorgaan met componeren en produceren. Hij maakt een plaat met aantal oude maatjes uit de Haagse muziekscene (Polle Eduard - zang, gitaar; Len Bouman - bas; Beau Wassenbergh - drums en Okkie Huijsdens - productie) onder de naam The Rest. Ook is hij betrokken bij de Thaise band Carabao.

The Rest

1995

Zoon David zingt Zoek Naar Het Licht, het thema-lied voor de Nederlandse versie van de Amerikaanse animatiefilm Balto. Het lied wordt op single uitgebracht.

David Vermeulen

1997

Hans Vermeulen is voor korte tijd terug in Nederland. Met producer Eddy Ouwens neemt hij een cd op met internationale hits van bekende artiesten. Ouwens had hem daar al eerder tevergeefs voor gevraagd, maar uiteindelijk geeft Vermeulen toe. De nummers zijn voorzien van Nederlandse teksten van de hand van onder meer Robert Long, Paula Patricio, Joost Nuissl, Henk Temming en Coot van Doesburg. Muzikanten als Edward Reekers, Sandra Reemer en Julya Lo'ko zijn te horen op het album. Aan het eind van 1997 doet Hans ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag een eenmalig optreden met The Rest.

Eddy Ouwens Julya Lo'ko Robert Long Sandra Reemer

1998

Hans Vermeulen in 1998 In februari is Vermeulen opnieuw in Nederland, dit keer ter promotie van zijn cd Vogelvrij. In Thailand werkt hij aan een musical over de beruchte treinkaping bij De Punt door Molukkers in 1975 en aan de muziek voor de komende Asian Games. Op 1 juli treedt Hans Vermeulen in Bussum in het huwelijk met de jonge Thaise Jariya Chatsuwan, ook wel Aom geheten. Tegelijkertijd verschijnt een dubbel-cd met een overzicht van Vermeulens loopbaan. Het album kent vocale bijdragen van onder meer Rob de Nijs, Ruth Jacott en Anita Meyer. Alle composities zijn van Vermeulen. Zanger/toetsenist David Vermeulen, de zoon van Hans en Hilde Vermeulen (alias Dianne Marschall), maakt zijn albumdebuut. Hierop is ook zijn jongere broer Tim te horen. Hans komt nog even voorbij om gitaar te spelen in het nummer Jij, maar laat de productie over aan Bolland & Bolland.

Bolland & Bolland

1999

Vermeulen scoort een hit met het nummer Een Kus En Een Knuffel. In Thailand scoort Hans Vermeulen's vrouw Aom een top 10 hit met het nummer The Eyes Of Jenny en verzorgt Vermeulen optredens met het Bangkok Symphonic Orchestra.

2000

Tijdens een Nederlands bezoek aan het begin van het jaar doet Hans Vermeulen & The Rest (verder bestaand uit Polle Eduard (zang/gitaar), Boris Wassenbergh (zang/bas) en Len Bouman (drums)) een optreden in Den Haag. Hij schrijft de hit The Alternative Way voor Big Brother-sterretje Cyrille.

2002

Op 19 april wordt Hans Vermeulen tijdens een speciaal optreden begeleid door het Metropole Orkest. Het concert wordt op televisie uitgezonden door de KRO en verschijnt zowel op cd als op dvd.

Metropole Orkest

2005

In het najaar trekt It Takes 2 door Nederland, een duettenprogramma met wisselende zangers en zangeressen met naast Hans Vermeulen bijdragen van onder meer Rocq-E, Esther Hart en Marlayne.

It Takes 2

2006

Eind oktober komt Hans Vermeulen naar Nederland voor enkele exclusieve concerten met zijn band The Rest. In de begeleidingsband spelen gitarist Polle Eduard, bassist Len Bouman, drummer Beau Wassenbergh en gitarist André Sommer. The Rest speelt in Leidschendam, Zoetermeer en Bowlingworld Zuiderpark (met zang van Jody Pijper).

2008

Tijdens het groots opgezette evenement 50 Jaar Nederpop Live, op 3 oktober in de Heineken Music Hall in Amsterdam, is Hans Vermeulen een van de dertig deelnemende artiesten.

2009

Hans Vermeulen doet met band in maart enkele theaterconcerten waarbij hij zijn succesnummers aanvult met anekdotes en achtergrondverhalen over zijn carrière. Elke avond wordt Vermeulen vergezeld door een gastzangeres voor wie hij hits heeft geschreven, afwisselend Margriet Eshuijs, Anita Meyer en Ruth Jacott.

Margriet Eshuijs

2010

Hans Vermeulen komt in oktober naar Nederland voor concerten in Baarn (13/10), Barendrecht (15/10), Den Haag (16/10) en Leiden (22/10).

2017

Op 9 november 2017 overlijdt Hans Vermeulen in Thailand, waar hij sinds de jaren '90 woont.

Discografie Hans Vermeulen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hans Vermeulen

Audio/Video Hans Vermeulen

Video Hans Vermeulen

Hans Vermeulen - 'in Conc...
Hans Vermeulen - 'in Concert' (Offical Video)
Hans Vermeulen - La Oma, ...
Hans Vermeulen - La Oma, live yn Noardewyn
Hans Vermeulen in Top 200...
Hans Vermeulen in Top 2000 a Go Go
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hans Vermeulen - La Oma, live yn Noardewyn

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer