Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS VAN LIER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

03-05-1961 - heden

Genre

blues, sessiemuzikanten

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Fred Starks Band, Hans van Lier & the Sunshine Trance Band, South Side Blues Band

Hans van Lier

Hans van Lier is een bluesgitarist met Groningse wortels. Hij is gitaarleraar en organiseert veel sessieavonden in Groningen. Op zijn eigen album speelt hij samen met ex- Rolling Stone Mick Taylor en Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan
Volledige biografie...

Overige muzikanten

Harrie Groenewold   drums
Chiron Schut   gitaar
Fenno de Boer   basgitaar
Wes Batista   drums
Ralph de Jongh   gitaar, zang
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Hans van Lier

Hans van Lier is een bluesgitarist met Groningse wortels. Hij is gitaarleraar en organiseert veel sessieavonden in Groningen. Op zijn eigen album speelt hij samen met ex- Rolling Stone Mick Taylor en Double Trouble, de begeleidingsband van Stevie Ray Vaughan

In bezetting van

Chiron   drums
Hans van Lier & The Sidekicks   gitaar
Jailbirds   drums
Plat   gitaar
The Seventh Son   gitaar

1961

Hans van Lier wordt geboren op 3 mei 1961 in Schildwolde, Groningen. Hij groeit op in Siddeburen.

1974 - 1976

Van Lier is dertien jaar als hij gitaar gaat spelen. Hij luistert thuis veel naar John Mayall en Ry Cooder. Hij blijkt een talentje te zijn en formeert op zijn vijftiende zijn eerste band. Ze spelen voornamelijk covers van onder meer Creedence Clearwater Revial, maar de gitarist schrijft ook al eigen werk waaronder het liedje My First Love. Hun eerste optreden is in een jeugdsoos in Appelscha. Hij speelt ook veel met zijn oudere broer Harry die ook gitaar speelt.

1978

Hij wordt derde bij de Nederlandse Gitaar Kampioenschappen in Paradiso te Amsterdam.

1980

Hij richt zijn eigen bluesband South Side Blues Band op.

1985 - 1988

Hans van Lier vertrekt in 1985, 1986 en in 1988 naar de Verenigde Staten en speelt met veel verschillende bluesmuzikanten. Hij leert ontzettend veel en krijgt een aanbod om te spelen in een Canadese bluesband. Het blijft echter bij een aanbod.

1989 - 1992

Met de band Plat brengt hij het album Spikanteghaid uit. Naast Hans van Lier bestaat de band uit Fenno de Boer (zang/basgitaar) en Harry Haze (zang/drums). Spikanteghaid is de eerste Groningstalige muziek die op cd wordt uitgebracht. Van Plat verschijnt in 1990 nog het album Sikkom en in 1992 De Drei Musketiers. In 1992 maakt hij met muzikanten uit Groningen het bluesalbum Blues United.

Plat

1994 - 1998

In 1994 valt de band uit elkaar, maar gaat na een jaar in een gewijzigde samenstelling weer vrolijk verder. Er worden drie albums uitgebracht: Kou (1995), De Viefde (1997) en 10 Joar Plat (1998). Van Lier maakt in 1997 samen met zangeres Hanneke Kappen (ex-White Honey) de single Je Blaast Me Nieuw Leven In.

White Honey

1999

Met zijn Fred Starks Band speelt Hans van Lier op het Bluesfestival in Oosterpoort. Daar leert hij de directrice Miki Mulvehill van het Amerikaanse Blue Sky World Artists kennen. Mulvehill is onder de indruk van Van Lier en nodigt hem uit een plaat op te nemen in Minneapolis, USA. De uitnodiging resulteert in een paar opnames die hij daar maakt. Zijn oog valt op een foto van Double Trouble, de voormalige band van Stevie Ray Vaughan. Vaughan is een zijn helden. Van Lier doet in Minneapolis nog een korte tour met de lokale band GB Leighton. Met deze groep neemt hij ook de plaat Minnesota Mam op die nog in 1999 verschijnt. Eenmaal thuis grapt hij dat hij graag een plaat wil maken met Double Trouble. Hij trekt uiteindelijk de stoute schoenen aan belt de directrice Mulvehill. Tot zijn verbazing wil de band meewerken aan zijn plaat. In september staat hij in Minneapolis in de studio met Double Trouble.

2001

De opnames resulteren in het album Journey dat in 2001 uitkomt. Marcel Kapteijn van Ten Sharp neemt de zangpartijen voor zijn rekening.

2003

In 2003 komt zijn plaat Hans van Lier uit bij Maura Music, opgenomen in de Brooklyn Bridge Studio's in Austin Texax, USA. Een van de gasten op dat album is de legendarische ex-Rolling Stone Mick Taylor, die Van Lier voor het eerst heeft ontmoet tijdens een jamsessie in Boven Jan in Groningen. Ook Double Trouble werkt aan het album mee en Marcel Kapteijn is ook weer van de partij.

2004

In het najaar verschijnt het album Hans van Lier Plays Robert Johnson. Met de Hans van Lier & The Sunshine Trance Band, met Harrie Groenewold op drums en Laurens Leeuw op bas, treedt hij veel op in café Boven Jan in Groningen. Daar organiseert hij ook veel sessieavonden. Daarnaast geeft hij gitaarles.

2005

De jonge bluesmuzikant, zanger en gitarist Ralph de Jongh voegt zich korte tijd bij de Hans van Lier Band. De Jongh is dan al enkele jaren actief en onder meer te horen op de compilatie Characters (NPI, 1997) samen met o.a. Racoon, Kirsten en Dyzack.

Dyzack Kirsten Racoon

2006

Na een korte periode rust presenteert Hans van Lier in het najaar zijn nieuwe band met gitarist Chiron Schut, bassist Fenno de Boer (ex-Plat) en drummer Wes Batista.

2007 - 2009

Van Lier speelt drums in Chiron, de bluesband van zijn leerlingen Chiron Schut (gitaar) en Thomas Wouters (bas). Hij richt zijn eigen Hans van Lier & The Sidekicks op, met vanaf augustus 2009 Teo de Haan (ex-Plat) als zanger.

Chiron Hans van Lier & The Sidekicks

2010

De leden van Chiron, met zanger Marcel Alkema in plaats van Marjon van Dijk, spelen vergelijkbaar bluesrepertoire onder de naam Jailbirds.

Jailbirds

2013

Het album van Hans van Lier met Mick Taylor uit 2003 wordt door het label Suburban opnieuw uitgebracht.

Overzicht van gastbijdragen op platen van acts die geen eigen entry hebben in de Encyclopedie:

1987 - Waiting for Columbus 'Daddy Is The Trouble'
1992 - Blues United 'Blues United'
1999 - Billy and the Bluesdemons 'Live And Dangerous'
1999 - Minnesota 'GB Leighton'

Discografie Hans van Lier

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hans van Lier

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer