Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HANS VAN SWEEDEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

08-03-1939 - 12-04-1963

Genre

componist, hedendaags

Biografie Hans van Sweeden

Hans van Sweeden is geboren op 8 maart 1939 te Amsterdam. Opleiding Hij studeert in 1958 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Kees van Baaren, samen met Misha Mengelberg, Louis Andriessen en Peter Schat. Activiteiten Hij is muzikant, (film)acteur, componist, dichter en danser. Composities Voor een zogenaamd 'eigen werken concert' van de compositieafdeling van ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1940   Willem Van Manen

Biografie Hans van Sweeden

1939 - 1963

Hans van Sweeden is geboren op 8 maart 1939 te Amsterdam.


Opleiding

Hij studeert in 1958 aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Kees van Baaren, samen met Misha Mengelberg, Louis Andriessen en Peter Schat.


Activiteiten

Hij is muzikant, (film)acteur, componist, dichter en danser.


Composities

Voor een zogenaamd 'eigen werken concert' van de compositieafdeling van het Conservatorium componeert hij Drei Nachtstucke voor piano, geïnspireerd op gedichten van Georg Trakl, die worden uitgevoerd door zijn huisgenoot Ton Hartsuiker (Zwolle, 1933). Hij is een van de eerste Nederlandse componisten die zich laat beïnvloeden door Alban Berg en Anton Webern; hij signeert zelfs een tijd lang met Alban van Sweeden. In 1961 maakt hij de muziek voor de film Alle Vogels Hebben Nesten van Louis van Gasteren. Voor het toneelstuk Spooksonate van August Strindberg componeert hij Solo Voor Viool en voor de televisieproductie van Ton Lensink Kent U De Melkweg? schrijft hij Gino Avec L'Occarino.

Hans van Sweeden overlijdt in Amsterdam op 12 april 1963. Hij is in 1983 het onderwerp van de documentaire Hans: Het Leven Voor De Dood van Louis van Gasteren. De film wordt bekroond met een Gouden Kalf.


Publicaties

In 1980 verschijnt bij Meulenhoff een verzameling met zijn literaire werk De Mooie Stad. Donemus geeft is de bundel met zijn muzikale nalatenschap Dode Duiven Vallen Om Mij Heen uit (1981).

Discografie Hans van Sweeden

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hans van Sweeden

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer