Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HARRY BANNINK

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Harry Bannink in 1999

Periode

10-07-1929 - 19-10-1999

Genre

componist, componisten, piano, producers, zang

Online

Beeld en Geluidwiki

Harry Bannink

Harry Bannink is een pianist, arrangeur en dirigent, maar bovenal een componist die ontzettend veel liedjes (ruim drieduizend) op zijn naam heeft staan. Hij schrijft muziek voor bekende series als Ja Zuster, Nee Zuster en 't Schaep Met De 5 Pooten. Met Annie M.G. Schmidt vormt hij jarenlang een succesvol ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, piano, zang

Genoemd in de biografie van

1956   Tonny Nüsser
1961   Annie M.G. Schmidt
1964   Wim Sonneveld
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Harry Bannink

Harry Bannink is een pianist, arrangeur en dirigent, maar bovenal een componist die ontzettend veel liedjes (ruim drieduizend) op zijn naam heeft staan. Hij schrijft muziek voor bekende series als Ja Zuster, Nee Zuster en 't Schaep Met De 5 Pooten. Met Annie M.G. Schmidt vormt hij jarenlang een succesvol duo. Samen schrijven ze zeven musicals waar veel klassiekers uit voortkomen. Op 70-jarige leeftijd overlijdt Harry Bannink aan een hartstilstand.

1929

Harry Bannink wordt geboren op 10 juli 1929 in Enschede.

1935

Hij groeit op in de Lipperkerkstraat waar hij vaak samenspeelt met buurtgenootje Jenny, zijn latere vrouw.

1940 - 1945

Bannink volgt zijn middelbare schoolopleiding aan de Mulo. Maar door de Tweede Wereldoorlog krijgt hij geen kans die af te maken. Banning sluit zich aan bij een zanggroep en doet zo een van zijn eerste ervaringen op in de muziekwereld.

1946

Na de oorlog legt hij in Den Haag met succes het staatsdiploma piano af aan het Koninklijk Conservatorium. Met de jazzgroep Casa-Loma's speelt hij veel voor de geallieerden die op een vliegbasis gelegerd zijn. Daarnaast gaat hij aan de slag als muziekleraar.

1955 - 1956

De KRO zoekt jong talent en Bannink doet samen met een vriendin auditie. Hij doet aanvankelijk mee om haar te begeleiden, maar Bannink wordt aangenomen en zijn vriendin niet. In 1956 treedt hij in dienst bij de omroep. Voor de radio maakt hij muziek voor de cabaretrubriek Poppetjes Op De Ruit. Dankzij zijn uitstekende begeleiding en composities van aanstekelijke melodietjes is hij van toegevoegde waarde voor kleinkunstprogramma's.

1960 - 1961

In 1960 stapt hij de theaterwereld in. Bannink werkt als repetitor bij de musical My Fair Lady van Wim Sonneveld en is orkestleider bij Henk Elsink. In 1961 leert hij Annie M.G. Schmidt kennen. Het duo schrijft in de loop der jaren zeven musicals waar diverse klassiekers uit voortkomen.

Annie M.G. Schmidt Wim Sonneveld

1963

Op aanraden van zangeres Conny Stuart wordt hij de vaste begeleider van Sonnevelds eerste one-man show Een Avond Met Sonneveld. Voor de show schrijft hij onder meer de liedjes Tearoom Tango, Zeg Maar Ja Tegen Het Leven en Nikkelen Nelis. Ook zet hij het bekende nummer van Sonneveld Frater Venantius op muziek.

Conny Stuart

1965

Zijn grote musicaljaren starten in 1965. Zowel Harry Bannink als Annie M.G. Schmidt hebben nog nooit eerder een musical gezien, maar dat weerhoudt het duo er niet van om er eentje te schrijven. Het stuk Heerlijk Duurt Het Langst gaat in oktober in première. Het lied Op Een Mooie Pinksterdag uit de musical wordt een klassieker.

1966 - 1968

Na de succesvolle musical werkt hij met Annie M.G. Schmidt ook samen aan de tv-serieJa Zuster, Nee Zuster. De serie wordt een doorslaand succes en mensen zitten massaal voor de buis.

1969

In januari gaat de musical Met Man En Muis van Bannink en Schmidt in première. De pers is door de bank genomen negatief over het stuk. De tv-comedy 't Schaep Met De 5 Pooten die in 1969 op de televisie te zien is, is wél een groot succes. Er worden slechts acht afleveringen gemaakt, maar toch brengt de serie, gesitueerd in een Amsterdams bruin café, enkele krakers voort als Het Zal Je Kind Maar Wezen, Als Je Mekaar Niet Meer Vertrouwen Kan en We Zijn Op De Wereld Voor Mekaar. Bannink componeert de liedjes deze keer niet op teksten van Annie M.G. Schmidt, maar op teksten van Eli Asser.

Eli Asser

1970

In 1970 wint 't Schaep Met De 5 Pooten een Televizierring

1971

In 1971 gaat de musical En Nu Naar Bed in première, wederom een samenwerking van Harry Bannink en Annie M.G. Schmidt. De musical brengt onder meer de klassieker Vluchten Kan Niet Meer voort, gezongen door Frans Halsema en Jenny Arean. Zowel Halsema als Arean zetten het nummer later op plaat.

Frans Halsema Jenny Arean

1972

In 1972 start de jeugdserie Stratenmakersopzeeshow. De serie, met Aart Staartjes, Joost Prinsen en Wieteke van Dort in de hoofdrollen, is een succes. Bannink componeert de liedjes.

1973 - 1974

In 1973 gaat de musical Wat Een Planeet van Bannink en Schmidt in première. Een jaar later start de VARA met de kleuterserie De Film Van Ome Willem op televisie. Bannink is de 'hoofdgeitebreier' in de succesvolle serie, gepresenteerd door Edwin Rutten. Bannink speelt piano en componeert alle liedjes voor de serie, waaronder Deze Vuist Op Deze Vuist op tekst van Willem Wilmink. Hij maakt ook veel nummers voor Sesamstraat en is orkestleider op de albums Inpakken En Wegwezen (1973), Dit Gaat Te Ver (1974) en 10 Jaar Farce Majeure (1976) van het satirische NCRV-programma Farce Majeure.

Edwin Rutten Willem Wilmink

1977

In 1977 gaat de musical Foxtrot van Bannink en Annie M.G. Schmidt in première.

1980

Bannink ontvangt in 1980, samen met Jan Boerstoel en Jasperina de Jong, de Louis Davids prijs voor het lied Spuit. Jasperina de Jong en Eric Herfst zijn in het theater te zien met het cabaretprogramma Tussen Zomer En Winter. Bannink schrijft enkele liedjes voor het programma dat even later ook op plaat wordt uitgebracht.

Jasperina de Jong

1981 - 1983

In 1981 gaat de musical Madam in première en twee jaar later wordt de musical De Dader Heeft Het Gedaan opgevoerd. De twee musicals van Bannink en Schmidt worden lauw door de pers ontvangen.

1984

In 1984 wordt de laatste musical van Bannink en Schmidt opgevoerd: Ping Ping. Net als de twee voorgaande musicals oordeelt de pers dat ook dit stuk te mager is. De liedjes zijn niet goed genoeg en er is geen chemie tussen de acteurs.

1989

In mei 1989 is Harry Bannink voor het laatst te zien als 'hoofdgeitebreier' in de kleuterserie De Film Van Ome Willem. De VARA zendt dan de laatste aflevering uit. Hij is verantwoordelijk voor de muziek in de televisieserie Beppie, met teksten van Annie M.G. Schmidt, Flip van Duyn en Haye van der Heyden en rollen voor onder meer Adèle Bloemendaal, Johnny Kraaijkamp, Rijk de Gooyer en Nada van Nie.

1995

In 1995 overlijdt Annie M.G. Schmidt. Harry Bannink schrijft de begrafenismuziek. Een wens van Annie M.G. Schmidt zelf om zo te voorkomen dat de begrafenis een al te droevige aangelegenheid wordt.

1998

In 1998 komt het zogenoemde Ja Zuster, Nee Zuster-koffertje op de markt, met drie cd's, een boek met verhalen, achtergronden, foto's, liedteksten en een muziekboek met alle bladmuziek. Daarnaast zit er ook een meezing-cd in waarop Bannnink zelf de begeleiding speelt. Er gaan minimaal 15.000 exemplaren over de toonbank. Uit handen van Joop Doderer krijgt Bannink de Swiebertje Award. Dit beeldje wordt sinds 1997 uitgereikt door de TROS. De award is voor diegene die een onuitwisbare herinnering nalaat aan het Nederlands televisiepubliek.

1999

Harry Bannink in 1999 Hij laat zich door vrienden overhalen een album uit te brengen waarop hij zijn eigen liedjes zingt. In april verschijnt die plaat met als titel Harry Bannink Zingt Harry Bannink. Een paar maanden later, op 19 oktober, overlijdt Harry Bannink op 70-jarige leeftijd aan een hartstilstand. De laatste jaren schreef hij alleen nog liedjes voor de televisieseries Het Klokhuis en Sesamstraat. Kort na zijn dood besteedt het radioprogramma Andermans Veren aandacht aan het overlijden van de componist en muzikant. Op televisie wordt hij herdacht in programma Weerzien Op 3. Een paar weken na zijn overlijden verschijnt er een boek over de musical Ja Zuster, Nee Zuster. In 1999 wordt de musical opnieuw opgevoerd met Loes Luca in de hoofdrol.

2000

Een jaar na zijn dood verschijnt er het verzamelalbum De Beste Hits Van Harry Bannink. Uitgever Vic van der Reijt brengt in 2000 het verzamelalbum Top 100 Nederlandstalige singles uit. Bannink is met acht liedjes de meest voorkomende componist op die lijst.

2001

De liedjes uit de musical Foxtrot worden door Paul de Leeuw in 2001 op cd gezet.

Paul de Leeuw

2002

De oorspronkelijke musical Ja Zuster, Nee Zuster wordt verfilmd met Loes Luca in de hoofdrol. Paul de Leeuw is te zien in een bijrol.

2004

Edwin Rutten blaast zijn alter ego Ome Willem nieuw leven in en trekt de theaters langs met het programma Ome Willem's Jubileum Tour. Net als in de tv-serie zingt Rutten bekende (en minder bekende) liedjes van Harry Bannink.

2005

In het theaterseizoen 2005/2006 brengt het Amstelsaxofoon Kwartet, samen met bariton Thomas Oliemans, het programma Heimwee Naar Harry. De groep speelt de bekendste liedjes van de componist.

Thomas Oliemans

2008

Loes Luca, Henny Vrienten, Nynke Laverman en Frans van Deursen houden vanaf 19 januari een eerbetoon aan Harry Bannink. In muziekcentra in Haarlem, Amsterdam, Enschede en Alkmaar vertolken zij onder meer de klassiekers Ja Zuster, Nee Zuster, Freekie, Zeur Niet en Vluchten Kan Niet Meer in nieuwe arrangementen van componist Bob Zimmerman. In De Ban Van Bannink wordt begeleid door het Nederlands ballet- en symfonieorkest Holland Symfonia. Een registratie van In De Ban Van Bannink verschijnt later in het jaar op cd. Op 2 juni worden tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2008 postuum de Oeuvre Awards geschonken aan Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Henny Vrienten Nynke Laverman

2012

Op 29 oktober starten in het Mirliton Theater te Utrecht de opnamen van de cd De Supersonische Boem. Op de cd geven popartiesten als Marike Jager, Spinvis, Henk Koorn (Hallo Venray), Roosbeef, Gerard van Maasakkers, Alex Roeka, JW Roy, Anne Soldaat, Meindert Talma en Tim Knol hun eigen draai aan de liedjes van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Discografie Harry Bannink

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Harry Bannink

Audio/Video Harry Bannink

Video Harry Bannink

Joost Prinsen - Multiple ...
Joost Prinsen - Multiple choice
Harry Bannink - Tweeluik ...
Harry Bannink - Tweeluik (Een verhaal uit de Bataviastraat)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Harry Bannink - Tweeluik (Een verhaal uit de Bataviastraat)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer