Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HARRY SACKSIONI

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Harry Sacksioni

Periode

23-10-1950 - heden

Genre

folk, gitaar, instrumentaal, pop

Online

Officiële website

Harry Sacksioni

Gitaarfenomeen uit Amsterdam, die eerst als begeleider van Herman van Veen en later als soloartiest al drie decennia lang een trouwe groep fans kent.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar

Genoemd in de biografie van

1944   Rob Chrispijn
1969   D.C. Lewis
1971   Liselore Gerritsen
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Harry Sacksioni

Gitaarfenomeen uit Amsterdam, die eerst als begeleider van Herman van Veen en later als soloartiest al drie decennia lang een trouwe groep fans kent.

In bezetting van

Five Great Guitars   gitaar
Herman van Veen   gitaar
Lucy Steymel   gitaar

1950

In Amsterdam, op 23 oktober, wordt Harry Sacksioni geboren.

1968

Als een voetbalcarrière bij Ajax niet van de grond komt kiest Sacksioni voor de muziek. Na in verschillende beatgroepjes te hebben gezeten wordt de pas 17-jarige Sacksioni studiomuzikant. Hij schrijft in deze tijd bovendien voor artiesten zoals Sandra en Ronny Tober. Op de podia is hij te zien als begeleider van de cabaretier Sieto Hoving.

Ronnie Tober Sandra Reemer Sieto Hoving

1969

Herman van Veen is een rijzende ster aan het cabaret-firmament. Harry Sacksioni wordt zijn begeleider en zal de komende jaren een duizelingwekkend aantal optredens gaan doen, waarin zijn rol steeds groter wordt. Zijn eerste optreden met Van Veen is in de Stadsschouwburg te Groningen.

Herman van Veen

1973 - 1974

Eind 1973 trekt de gitarist samen met zangeres Liselore Gerritsen en pianist Laurens van Rooyen door het land met het programma Een Klein Concert.

Laurens van Rooyen Liselore Gerritsen

1975

Een televisieoptreden in de Van Speyk Show wordt enthousiast ontvangen. Ditzelfde jaar wordt Sacksioni's eerste plaat uitgebracht. Hij toont zich hierop een veelzijdig en virtuoos gitarist, die door een combinatie van diverse stijlen (klassiek, flamengo, finger picking) een eigen geluid weet neer te zetten.

1977

Vensters, Sacksioni's tweede plaat, komt uit en wordt wederom goed ontvangen. De tournee langs de Nederlandse theaters die hierop volgt krijgt eveneens zeer lovende kritieken en wordt goed bezocht, waarna ook het buitenland wordt aangedaan. Zijn solo-optreden in de Koningin Elizabethzaal te Antwerpen wordt op de Belgische televisie uitgezonden. Onderdeel van het optreden is het door Sacksioni geschreven, 21 minuten durende Vensters, uitgevoerd in samenwerking met het Nationaal Orkest van België. Andere composities in deze periode zijn onder meer voor het toneelstuk Witte Nachten van Dostojevski door de Theater Unie en de kindertelevisieserie De Wonderlijke Avonturen Van Herman Van Veen waarin de gitarist ook als acteur te zien is. In december gaat de gitarist op tournee met begeleiders Erik van der Wurff (piano), Ger Smit (trombone), Hans Koppes (eufonium) en Martijn Alsters (fluit).

1978

Om De Hoek komt uit en consolideert het succes. Op de plaat wordt de gitarist bijgestaan door Erik van der Wurff (piano, orgel, arrangementen), Hans Koppes (tuba), Martijn Alsters (fluit) en Ger Smit (trombone), met gastbijdragen van Jerry Gout (banjo) en Keith Bird (fluit). In het titelnummer geeft Sacksioni een beeld van de aangename kant van Amsterdam. Het nummer Amsterdam verbeeldt echter de hectische kant van de hoofdstad. Om De Hoek bevat ook de nummers De Lifter en 1984 die de gitarist ook solo uitvoert tijdens de theatershow van Herman van Veen. Samen met begeleiders gaat de gitarist op tournee door België. Sacksioni schrijft met Herman van Veen en Erik van der Wurff mee aan de muziek voor het sprookje Alfred J. Kwak waaronder het hoofdthema Spetter, Pieter, Pater.

1979

Sacksioni gaat voor vijf maanden met band op tournee door Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Ook in de tweede serie van De Wonderlijke Avonturen Van Herman Van Veen is de gitarist te zien. Hij richt zijn eigen productiemaatschappij Katowee Holland op.

1980

Sacksioni treedt op als begeleider van Herman van Veen, en zijn vierde soloalbum Het Dubbelleven Van Holle Vijnman verschijnt. Zowel in Nederland als in Duitsland worden optredens van Harry Sacksioni opgenomen voor televisie, respectievelijk een serie optredens in Carré te Amsterdam, uitgezonden door de Tros, en een registratie van een concert in München. Tijdens het optreden in Carré bestaat de begeleidingsband uit Wim Witteman (accordeon, piano, orgel), Jan de Leeuw (fluit, saxofoon), Jerry Gout (banjo, gitaar, mandoline), Marieken Dusseldorp (viool), Ernst van Tiel (drums), Nippy Noya (percussie) en Jan Hollestelle (bas). Sacksioni componeert muziek voor de zesdelige jeugdserie De Zesde Klas voor de IKON.

1981

Sacksioni ziet in dat het dubbelleven dat hij leidt als begeleider van Herman van Veen enerzijds en als soloartiest anderzijds de kwaliteit van zijn eigen albums negatief beïnvloedt, en besluit te stoppen met de optredens met Van Veen. Hij gaat op tournee met het programma Strikt Persoonlijk.

Herman van Veen

1982

Een lang gekoesterde wens gaat in vervulling: Sacksioni gaat op tournee langs het kleine circuit slechts gewapend met zijn gitaren. De solotournee wordt gevolgd door Schaduwen, een programma waarin een tiental nummers gezongen worden door Marijke Nekeman op teksten van Rob Chrispijn. Sacksioni schrijft muziek voor diverse (teken)filmprojecten en documentaires. De tekenfilms maken onderdeel uit van zijn optredens. Het album Gitaren komt uit, waarop Sacksioni naast de vertrouwde akoestische gitaar meer dan tevoren de elektrische gitaar bespeelt.

Rob Chrispijn

1983 - 1984

De gitarist vervolgt zijn tournee in het kleine circuit. Daarna gaat hij met een nieuwe band spelen in Nederland, België en Duitsland, waarbij hij regelmatig terzijde wordt gestaan door Raymond van het Groenewoud. Van het Groenewoud levert gastbijdragen op Sacksioni's album Nachtjournaal waarop de gitarist ook zelf als vocalist is te horen. Tijdens de Tripletour door Nederland en België in 1984 treedt hij op samen met gitarist Hans Visser en toetsenist Lodewijk Collette.

1985 - 1986

Sacksioni tekent een contract met platenmaatschappij Philips en de plaat die hij voor dit label opneemt laat een terugkeer naar zijn vertrouwde stijl horen. Tijdens zijn solo-optredens treedt Harry Sacksioni op met diverse gasten waaronder Raymond van het Groenewoud, John May (percussie) en Hans Koppes (tuba). Samen met de Italiaanse zanger Angelo Branduardi is hij te gast tijdens twee Prom-concerten met het Koninklijk Philharmonisch Orkest van Vlaanderen in het Antwerpse Sportpaleis. Van deze Prom-concerten wordt een televisieregistratie uitgezonden.

1987

De live-cd Optima Forma komt uit en bevat naast enkele klassiekers uit Sacksioni's repertoire ook veel nieuwe composities. Sacksioni schrijft het script, de teksten en de muziek van de korte live/animatiefilm Politics waarin hij tevens acteert. Hij wint hiermee in België de eerste prijs voor het origineelste script, uitgereikt door het Ministerie van Cultuur en de Vlaamse Gemeenschap.

1990

Na een periode van relatieve rust keert Sacksioni terug met de cd Intimate Strangers, waarop de weliswaar altijd aanwezige virtuositeit ditmaal geheel in dienst staat van de composities.

1991

Op 21 mei treedt Sacksioni op tijdens het Nationale File Festival in het Autotron in Rosmalen. Het optreden wordt live uitgezonden in het programma De Avondspits. Sacksioni schrijft voor het optreden een compositie voor één gitaar en vijftig auto’s, De Claxofonie. Drummer Rob Jansen zorgt voor de ritmische begeleiding. Van augustus tot en met december treedt Sacksioni op met als gast Rens van der Zalm.

Rens van der Zalm Rob Jansen

1992

Van januari tot en met april en van oktober tot en met december worden optredens van Harry Sacksioni & Band afgewerkt. De Amsterdamse gitarist doet ook solo-optredens.

1993

Harry Sacksioni In februari en maart doen Frank Boeijen, Raymond van 't Groenewoud en Harry Sacksioni gedrieën een reeks concerten in Nederland en België. Op het repertoire staan bekend werk en speciaal voor de tournee geschreven liedjes. Gedurende de laatste maanden van het jaar wordt de cd Who's Pulling The Strings gepromoot met solo-optredens van Sacksioni. Hij wordt soms bijgestaan door Van der Zalm.

Frank Boeijen Raymond van het Groenewoud Rens van der Zalm

1994

Sacksioni treedt onder titel Lopend Vuur op in de nazomer. Daarna volgen concerten rond Who's Pulling The Strings. Het album wint een Edison in de categorie Instrumentaal. Pulling The Strings is ook de titel van het fanblad waarvan dit jaar het eerste nummer verschijnt.

1995

Van maart tot en met juni en in december staat Harry opnieuw op de planken met het programma Lopend Vuur. Contrabassist Charles Nagtzaam begeleidt hem incidenteel. Van augustus tot december doet Sacksioni optredens in het kader van Who’s Pulling The Strings-Volume 2.

Charles Nagtzaam

1996

Harry Sacksioni doet verspreidt over het hele jaar optredens onder de noemers Lopend Vuur, Who’s Pulling The Strings-Volume 2 en Roaring City-Acoustic Tour. Sacksioni richt het fanclubblad Pulling The Strings op.

1997

In de eerste helft van het jaar volgt de In Concert Harry Sacksioni Solo-tour. Vanaf september doet de gitarist de Dertig Jaar Harry Sacksioni-solotour. Harry vindt ook nog tijd om de compositie voor de dansvoorstelling (voor kinderen) Piste te maken. De muziek hiervoor is geschreven in de periode juni 1997 tot en met januari 1998 in opdracht van het Introdans Ensemble voor de Jeugd. Daarnaast maakt de gitarist de muziek voor diverse televisieprogramma’s en televisiereclames. In 1997 is Sacksioni slachtoffer van een stalker.

1998

Het album Oorsprong bevat een overzicht van oude en nieuwe nummers uit de dertigjarige carrière van Sacksioni.

1999

De reeks jubileumconcerten gaat door tot en met april. Multi-instrumentalist Marten Scheffer verzorgt gastoptredens in het programma. In september beginnen de optredens rond de cd Oorsprong. Een onderdeel van de show heet Stripmuziek, waarbij hij stripfiguren muzikaal verbeeld.

2000

Tot en met mei tourt Sacksioni met het programma Oorsprong. Vanaf september start de solotournee Helden.

2001

In maart verschijnen een single en videoclip in het kader van Boom Aid, een initiatief van de Stichting Nationale Boomfeestdag. In de cd-reeks 3 Originals wordt een dubbel-cd uitgebracht met de eerste vier albums van Sacksioni. Vanaf september start de gitarist zijn tournee Helden 2 waarmee hij in het theaterseizoen 2001/2002 door het land trekt. De cd Helden staat voor oktober gepland. Het is de eerste release (alleen via internet verkrijgbaar!) voor het door de gitarist opgerichte Cutaway, een label dat zich specialiseert in gitaarmuziek.

2002

Sacksioni treedt eind mei twee maal op in de Afrikaanse staat Oman. Het Holland Comité Oman heeft daar een optreden georganiseerd in de Cinema Hall te Muscat. In het nieuwe theaterseizoen doet Sacksioni een solotournee onder de titel De Solist. De gitarist componeert de leader voor de BNN-documentaireserie Warzone. Hij is voorzitter van de jury tijdens de SENA Awards (voorheen De Nationale Gitaarkampioenschappen) op 15 december in Amsterdam.

2003

Met gitaristen Jan Kuiper, Eric Vaarzon Morel, Leonardo Amuedo en Digmon Roovers toert Sacksioni vanaf januari door het land met het programma The Five Great Guitars. Een cd met hoogtepunten uit het programma wordt geproduceerd door Harry en Jan Kuiper. De plaat ligt rond juni in de winkel.

Digmon Roovers Eric Vaarzon Morel Jan Kuiper Leonardo Amuedo

2004

Harry Sacksioni maakt samen met Rob de Nijs voor Jantje Beton het liedje Kind Van De Rekening dat begin maart te horen is in een spotje op radio en televisie. In de radioversie wordt het lied gezongen door Sacksioni's zoontje Lenno. De tekst is geschreven door Gideon van Aartsen. In augustus speelt de gitarist een extra voorstelling van De Solist in de open lucht op Landgoed Avegoor. Vanaf september gaan The Five Great Guitars weer op tournee. De gitarist wordt ambassadeur van Pallieter, een stichting voor palliatieve hulp die verschijnselen van ziekten probeert te verzachten zonder de ziekte tot genezing te brengen.

2005

Sacksioni speelt enkele malen mee tijdens de jubileumoptredens van Herman van Veen in Nederland, België en Duitsland. In het kader van het jubileum staat hij o.a. in Antwerpen tijdens de Nekkanacht 2005, in de Kõlner Philharmonie te Keulen en in de Philharmonie Essen. In het seizoen 2005-2006 is Harry Sacksioni in de theaters te zien met twee programma's. In het programma City! speelt hij samen met Digmon Roovers (The Five Great Guitars) die bas op de gitaar speelt en de percussioniste Wieke Garcia (o.a. Herman van Veen) die naast slaginstrumenten ook Keltische harp bespeelt. Later tijdens de tournee neemt Sebastiaan Kaptein de plaats in van Garcia. In het programma De Solist 2 voert Sacksioni nummers uit van en over solisten, met onder meer bewerkingen van composities van Freddy Mercury (Killer Queen), Stevie Wonder (I Wish) en Paul McCartney (Blackbird). Het volgende soloprogramma van Sacksioni is Stringdance met veel nieuw werk waaronder de nummers De Jacht, Doris's Day en Walk Over, aangevuld met ouder werk en eigen interpretaties van onder meer Lady Madonna (The Beatles).

Herman van Veen

2006

Op 30 mei is het eerste optreden van The Five Great Guitars in een nieuwe samenstelling. Tijdens het programma Groove Masters speelt Sacksioni samen met Jan Kuiper, Zoumana Diarra, Digmon Roovers en Erwin Java (Cuby + Blizzards, Herman Brood). De rest van de tournee volgt in september met in december als speciale gast de gitaarlegende Larry Carlton. De cd City! is een bijna integrale registratie van het gelijknamige theaterprogramma samen met bassist Digmon Roovers en percussionist/slagwerker Sebastiaan Kaptein. Elf van de zestien tracks zijn geheel nieuw. De opnamen vonden plaats in mei 2006 tijdens de optredens in Hoofddorp, Naaldwijk, Barendrecht en Amsterdam.

Cuby + Blizzards Herman Brood

2007

In het theaterseizoen 2007-2008 speelt Harry Sacksioni de programma's City Talent Tour en Stringdance. Tijdens de City Talent Tour geeft de gitarist in iedere stad waar hij optreedt lokaal talent 20 minuten lang de gelegenheid om met hem mee te spelen.

2008

Het jaar 2008 is door de dierentuinen uitgeroepen tot het Jaar van de Kikker. In het kader hiervan brengt Harry Sacksioni in januari op single een nieuwe versie uit van De Paddentrek, een versie met band en een met sologitaar. Een belangrijk deel van de opbrengst komt ten goede aan de overal op de wereld gestarte Amfibieën Actie. Met het soloprogramma De Sacksioni Methode viert Harry Sacksioni vanaf september zijn veertigjarig jubileum. Afgewisseld met zowel humoristische als verstilde anekdotes presenteert de gitarist een selectie van composities van zijn 24 albums, aangevuld met beeldmateriaal uit zijn televisieverleden en filmpjes die ooit bij enkele composities zijn gemaakt. De Sacksioni Methode is ook de titel van een boek waarin de gitarist in bijna 400 pagina's inzicht geeft in al zijn speeltechnieken aan de hand van een groot aantal van zijn composities, waaronder The Killy Killysong, Eclips, Iers Feest, Freighttrain, Masai Mara, Walk Over, Jessa en de bewerking van I Wish van Steve Wonder. Het boek gaat vergezeld van een dvd.

2009

Op 9 mei wordt de gitarist, na afloop van zijn optreden in Tiel, benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In het kader van zijn veertigjarige optreedjubileum verschijnt de speciale uitgave Tijdgeest, een drieluik bestaande uit de cd Tijdgeest, de dvd Heart Labour en het anekdotenboek Dat Kunnen Ze Allemáál Wel Zeggen. De cd bevat 16 hoogtepunten uit de carrière van de gitarist, allemaal opnieuw opgenomen.

2010

Het album Adrenaline bevat dertien nieuwe composities die vanaf februari ook te horen zijn tijdens de gelijknamige theatertournee. Naast negen solonummers speelt Harry Sacksioni vier nummers met gastmuzikanten: de gitaristen Wim den Herder (Amsterdam Arena) en Eric Vaarzon Morel (Torredembarra), de Afrikaanse kora-speler Zou Diarra (Zoumana) en slidegitarst Digmon Roovers (Uitgespeeld). Op Adrenaline staat ook een coverversie van Killer Queen van Queen. 12 februari doet Sacksioni een gezamenlijk concert in het Concertgebouw met de gitaristen Pierre Bensusan, Joe Robinson en Lars de Rijck. Op 19 oktober wordt in Koninklijk Theater Carré een hommage gebracht aan Harry Sacksioni. Verschillende artiesten zingen en spelen werk van de gitarist in speciale uitvoeringen, met optredens van onder meer Herman van Veen, Raymond van het Groenewoud, Liesbeth List, Eric Vaarzon Morel en balletgezelschap Introdans. De presentatie op deze avond is in de handen van sportverslaggever Jack van Gelder, ooit drummer in het eerste bandje van Sacksioni.

Eric Vaarzon Morel

2012 - 2013

Sacksioni tourt met het programma While My Guitar Gently Weeps... De eerste cd van het gelijknamige dubbelalbum dat in mei 2012 uitkomt bevat composities van George Harrison en The Beatles. Op de tweede cd staat muziek van tijdgenoten.

2014

Met zijn nieuwe soloprogramma Stringdance tourt hij vanaf januari door Nederland. Ook kondigt hij een jubileumtour aan die in 2015 van start gaat, het jaar waarin hij 65 wordt. Hierbij zal hij weer vergezeld worden door zijn eigen band.

Discografie Harry Sacksioni

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Harry Sacksioni

Audio/Video Harry Sacksioni

Video Harry Sacksioni

De Sacksioni Methode
De Sacksioni Methode
I Wish by Harry Sacksioni
I Wish by Harry Sacksioni
Ton Koopman en Harry Sack...
Ton Koopman en Harry Sacksioni - 16-4-2012
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
De Sacksioni Methode

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer