Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HEADFIRST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Headfirst

Periode

1997 - heden

Genre

big beat

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Head First

Headfirst

Dance-act rond gitarist Ype Wielinga. Chemical Beats uit Hengelo.
Volledige biografie...

Bezetting

DJ Rockid   draaitafels
Ype Wielinga   gitaar
Da Rule   toetsinstrumenten

Overige muzikanten

Olaf Jansen   draaitafels
Tom Colenbrander   drumcomputer, sampler, synthesizer

Genoemd in de biografie van

1997   Miss Djax
1998   Eboman
1998   Random XS
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Headfirst

Dance-act rond gitarist Ype Wielinga. Chemical Beats uit Hengelo.

1997

Headfirst tekent in september bij Saskia Slegers van Djax Records, die getipt was door DJ DNA (Urban Dance Squad). Ze zijn dan een duo, bestaande uit Ype Wielinga en Tom Colenbrander. Daarvoor zijn ze, onder de naam Twowkidz (Three white kids on weed), een trio met Olaf Jansen (alias DJ Bash) als scratcher. Jansen heeft het echter te druk als Eboman-bandlid en treedt niet toe tot Headfirst. Wielinga heeft overigens ook een tijdje bij Eboman gespeeld, als vervanger voor JB Meyers (nu Supersub). Eind 1997 verschijnt de eerste single: Dis. Aan het debuutalbum wordt gewerkt.

DJ DNA Eboman J.B. Meijers

1998

Headfirst Colenbrander raakt overspannen, zodat Wielinga het album alleen af moet maken. Het tweede Headfirst-optreden is in januari op het Noorderslagfestival. Op het laatste moment blijkt ook daar dat Colenbrander niet mee kan doen. Olaf Jansen springt in en het optreden wordt toch succesvol. In maart verschijnt het debuutalbum To Da Bone. De tweede single heet Take Me Higher. Headfirst gaat als voorprogramma op toernee met Junkie XL en ze doen in de zomer vele festivaloptredens in binnen- en buitenland.

Junkie XL

1999

Tom Colenbrander is inmiddels vervangen door Da Rule (toetsen en andere elektronika). Ook is er weer een scratcher van de partij: DJ Rockid, die zichzelf in 1998 Nederlands scratchkampioen mag noemen. Er zijn door Djax licentiedeals getekend met platenmaatschappijen in Amerika en in Duitsland. In de lente komt de single Dance Fever uit in Amerika. In het midden van jaar komen single Dis en album To Da Bone uit in Amerika, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Naast het spelen op vele Europese festivals doen ze een promotietoernee door Amerika. Ze spelen ook op het SXSW-festival in Texas. Er wordt tegelijkertijd gewerkt aan het tweede album.

2000

Terwijl de bigbeat-rage op z'n retour is verschijnt het album Brightshineybeasts en de single Why Not (met als basis een sample van de Britse avant-garde formatie This Heat). Tom Colenbrander voegt zich bij League Of XO Gentlemen, de rapformatie met onder meer Rudeboy van Urban Dance Squad.

League of XO Gentlemen

2003

DJ Rockid wint in december de finale van Turntablized, de Amsterdamse Cut ‘n’ Scratch competitie die jaarlijks wordt georganiseerd door stichting GRAP.

2004

De band werkt aan een nieuw album. Een van de tracks is al te horen dankzij kickbokser Peter Aerts die het nummer Lumber Jack gebruikt voor aanvang van zijn wedstrijden. De track is daardoor onder meer te horen in miljoenen Japanse huiskamers tijdens de uitzending van de Grand Prix van Tokio.

2005

Headfirst Op 5 januari zet Headfirst als experiment het album XdoubleMinus op hun website zodat iedere bezoeker het gratis kan downloaden. Op de plaat verkent de danceformatie de grenzen van de rock.

2006

Under de naam Bumb Rocks draait DJ Rockid elke tweede en laatste donderdag van de maand een mix van hiphop, r&b, soul, dancehall, disco, rare grooves, house en danceklassiekers in de Rotterdamse club B.U.M.B. (Bar Underground Music Bunker). In zijn thuisstad Delft verzorgt hij in club Speakers de vernieuwende clubavonden All Out! In april geeft de DJ productpresentaties en demonstraties tijdens de grote muziekbeurs Muzikmesse in Frankfurt. In het buitenland draait hij onder meer in Duitsland, Zwitserland en Gran Canaria.

Discografie Headfirst

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Headfirst

Audio/Video Headfirst

Video Headfirst

Head First - take me higher
Head First - take me higher
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Head First - take me higher

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer