Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HEIDEROOSJES

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Heideroosjes

Periode

1989 - 2012

Genre

Nederlandstalig, pretpunk, punk

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Nikolaus Raus

Heideroosjes

Punkkwartet uit Horst dat door ongelimiteerd vaak optreden uitgroeit tot Nederlands meest populaire punkband van de jaren negentig met als charismatisch boegbeeld zanger Marco Roelofs.
Volledige biografie...

Bezetting

Marco Roelofs   zang
Frank Kleuskens   gitaar
Fred Houben   basgitaar
Igor Hobus   drums

Genoemd in de biografie van

1992   Oscar Holleman
1992   Tren van Enckevort
1994   The Obnoxious
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Heideroosjes

Punkkwartet uit Horst dat door ongelimiteerd vaak optreden uitgroeit tot Nederlands meest populaire punkband van de jaren negentig met als charismatisch boegbeeld zanger Marco Roelofs.

1989

Eind jaren tachtig ontmoeten de bandleden elkaar op de middelbare school. Zanger Marco Roelofs heeft inmiddels al zijn eerste schreden in de showbiz gezet met een televisie-optreden op 8-jarige leeftijd in de Mini-Playbackshow. De eerste repetities verlopen chaotisch omdat de leden een nogal uiteenlopende smaak hebben die varieert van Queen tot Jerry Lee Lewis. Wanneer Roelofs zijn maten wat bandjes laat horen van punklegendes Sex Pistols en Toy Dolls, is de keus voor dit genre niet moeilijk. In de begintijd spelen de Heideroosjes voornamelijk Engelstalig werk.

1992

Het debuutalbum Noisy Fairytales wordt uitgebracht in eigen beheer. De plaat is rommelig maar aanstekelijk en laat door allerlei melige teksten horen dat het publiek hen niet te serieus moet nemen.

1994

In juni staat de band op De Nacht Van Pinkpop, een festivalletje waarop regionale bands zichzelf in de kijker spelen. Dit blijkt een schot in de roos want daarna worden de optredens in Limburg steeds drukker bezocht. Als voorprogramma van de populaire Duitse punkband Die Toten Hosen trekken ze de aandacht van Pinkpop-organisator/programmeur Jan Smeets.

1995

In juni is de band onderdeel van de line-up voor Rocking Kolonia, het campingfestival voorafgaand aan Pinkpop. Daarna verschijnt het album Choice For A Lost Generation waarop voor het eerst ook Nederlandstalige nummers staan. Na een heftig en indrukwekkend optreden op Lowlands in augustus en de daarop volgende tournee met de aan populariteit winnende rapgroep de Osdorp Posse groeien de Heideroosjes binnen korte tijd uit tot de meest spelende en populairste punkband van Nederland.

Osdorp Posse

1996

Heideroosjes Het derde album Fifi verschijnt, tweetalig en wederom variërend van melige pretpunk tot boze uitspattingen. Rapper Def P verzorgt een gastrol in het nummer Neanderthaler. In juni speelt de band op Pinkpop.

Def P

1997

In maart geeft de band een gratis optreden in Paradiso Amsterdam dat alleen toegankelijk is voor de kopers van hun rode t-shirts met de opdruk I'm Not Deaf, I'm Just Ignoring You. Marco Roelofs, die zijn studie aan de School voor Journalistiek op een lager pitje zet, is mede-tv-presentator van het Pinkpopfestival '97. In de zomer werkt de band aan een nieuw album in de studio van de producer van Die Toten Hosen in het Belgische plaatsje Malmédy. Het resultaat Kung-fu! verschijnt in september. Tevens speelt de band op het Lowlands-festival.

1998

Heideroosjes De groep weet een platencontract los te peuteren bij het Amerikaanse punklabel Epitaph. Het eerste resultaat is de cd Smile...You're Dead, waarvoor de groep onder professionele omstandigheden de succesnummers opnieuw opneemt. Met deze plaat in de knapzak gaan De Heideroosjes Europa in, voor een uitgebreide tournee.

1999

De grote festivals zijn niet meer weg te denken voor De Heideroosjes. Pinkpop en Lowlands staan opnieuw op het programma. Er verschijnt een boek met de titel Hoe groot De Heideroosjes zijn blijkt als er een biografie over hen verschijnt: Heideroosjes, Een Teringtyfustakkeband. Het boek is van de hand van Guuz Hoogaerts en Leon Verdonschot. In de zomer staan opnieuw Pinkpop en Lowlands op het programma. De vijfde cd Schizo, wederom op het Epitaph label, laat een volwassen groep horen, die zo nu en dan de punkhoek verlaat richting rock en pop. Op het album staat het nummer Jerry Rules The Land Of The Free, waarin de televisie show van Jerry Springer op de hak wordt genomen. Wanneer iemand van Epitaph tijdens een bezoek van de presentator aan Nederland een CD in diens handen drukt verwacht niemand er iets van te horen. Tot ieders verbazing vraagt de presentator hen een video van het nummer op te sturen, zodat hij het kan uitzenden.

2000

De Heideroosjes zijn met het nummer Liever Dan Lief vertegenwoordigd op een compilatie met Doe Maar-liedjes. De band speelt tijdens hun Marlboro Flashbacks toer nummers van de Ramones. Er wordt samen met de Belgische komiek Urbanus aan een song gewerkt.

2001

In januari duikt de band de studio in voor de opnamen voor hun zevende album. De opnamen vinden plaats in Waalwijk onder productionele leiding van Oscar Holleman. De verrichtingen in de studio zijn op internet te volgen. Het nieuwe songmateriaal bevat naast de vaste ingrediënten ook invloeden uit de Keltische folk en metal. In februari wordt de tourbus van band gestolen. De Mercedes bus 410 Diesel valt nogal op met het Heideroosjes-logo op de zijkanten. Het album Fast Forward verschijnt in mei en wordt voorafgegaan door de single Ik Wil Niks.

2002

Heideroosjes De Heideroosjes vieren hun 12,5-jarig bestaan op zaterdag 8 juni met een speciaal concert in Paradiso te Amsterdam. Samen met de Haarlemse hiphopformatie vertrekken De Heideroosjes op 30 augustus naar Zuid-Afrika om daar een aantal optredens te verzorgen. Een van de optredens is tijdens het Oppikoppi festival, het grootste muziekfestival van Zuid-Afrika.

2003

Heideroosjes Zanger Marco speelt een rol in de videoclip bij het nummer Over van de band Vals Licht. De Heideroosjes nemen een Duitstalige versie op van Nothing's Wrong (Was Soll Sein) voor een verzamelaar die de Duitse punkrockband Terrorgruppe uitbrengt naar aanleiding van hun tienjarig bestaan. De band begint in juli aan de opnamen voor een volgend album. De tweede opnamesessie start in september. De band is begin augustus de hoofdact op de tweede dag van het Open Air Festival in het Duitse Ransberg. Aan het eind van dezelfde maand spelen De Heideroosjes op Pukkelpop in België. In november tourt de groep een paar weken door Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Op 5 december ligt Damclub Hooligan, de eerste single van het album SINema, in de winkels, met daarop drie extra songs. In november en december touren de Heideroosjes door Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Vals Licht

2004

Op zondagmorgen 8 februari krijgen twee crewleden van De Heideroosjes een zwaar ongeluk waarbij de gitaarroadie zwaar gewond raakt en instrumenten verloren gaan. De bandleden zitten in een andere bus en blijven ongedeerd. De cd-presentatie van het album SINema die in Brussel plaats zou vinden wordt uitgesteld. In maart spelen De Heideroosjes in Austin Texas tijdens South By South West (SXSW). Op 23 maart, vlak na terugkomst uit Amerika, winnen De Heideroosjes voor het nummer Damclub Hooligan een Edison publieksprijs voor beste single van het jaar. In juli staat de band op het hoofdpodium van het Belgische festival Rock Werchter. De Heideroosjes vieren in november het vijftienjarig bestaan met de release van de dvd A Bag Full Of Stories. De dvd bevat een film over de band, gemaakt door regisseur Walter Siegers en producent Joseph Aldenzee. Daarin niet alleen recente beelden van buitenlandse tournees maar ook archiefmateriaal waaronder opnamen van een van de eerste optredens.

2005

Heideroosjes De Heideroosjes biedt vanaf 30 april het nummer Holland Brandt gratis aan als download op hun website. Het nummer, een knipoog naar London Calling van The Clash, is een statement tegen de onverdraagzaamheid in de Nederlandse samenleving. De groep staat op het hoofdpodium van Pinkpop. De Heideroosjes reist in september naar de Verenigde Staten voor optredens in Manhatten, Brooklyn, New Haven en tijdens het Nemo-festival in Boston.

2006

Heideroosjes Burgemeester Gerd Leers van Maastricht neemt samen met de De Heideroosjes het 'wietlied' Da's Toch Dope Man op als protestsong tegen het landelijke drugsbeleid. Leers hoopt op die manier zijn plannen voor het reguleren van de wietteelt onder een breder publiek bekend te maken. Voor de dvd A Year In The Life Of…. hebben de Heideroosjes zich een jaar lang laten volgen door de camera's van regisseur Marijn Poels. De ruim 2,5 uur durende dvd begint in januari 2005 als de band in een uitverkochte AB in Brussel zijn 15-jarig jubileum viert. Daarna volgen beelden van Pinkpop en een tournee door de Verenigde Staten. Poels filmde verder in de repetitieruimte en backstage en maakte een persiflage op talkshow-host Jensen. In oktober en november duikt de band met producer Cameron Webb (o.a. Social Distortion, Ignite, Motörhead, Sum 41) een studio in Los Angeles in om rond de vijftien nummers op te nemen. Na de opnamen gaan de Heideroosjes onder de naam Nikolaus Raus op tournee door Duitsland met de Duitse bands ZSK, ACK en Go Faster Nuns.

2007

Heideroosjes Op het album Chapter Eight, The Golden State (maart) verzorgt zanger Zoli Tegla van de Amerikaanse band Ignite gastvocalen in het nummer Forgotten Continent. Voorman Lemmy van Motörhead is te horen in de cynische folksong My Funeral. Lekker Belangrijk is de eerste single van het album. Het album komt ook uit in Japan. Eind februari gaat de band voor het eerst naar Japan voor enkele shows in onder meer Tokio en Nagoya. Tijdens hun optreden op Lowlands in augustus presenteert De Heideroosjes een eigen condoomlijn. Onder de naam Battle Of The Sexes geeft de band in december samen The Riplets, Malle Pietje & The Bimbo's en Jeremy's een aantal optredens in Nederland en België. Hiermee vragen de bands aandacht voor het werk van Youth Incentives, een Nederlandse organisatie die zich wereldwijd sterk maakt voor (seksuele) gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.

Malle Pietje and the Bimbos The Riplets

2008

In mei gaan de Heideroosjes op een Europese tournee met de Amerikaanse punkband The Misfits. De band gaat na de zomer de theaters in met de cabaretshow Manie! Manie! Vanaf september spelen de bandleden meer dan zeventig voorstellingen in Nederland en België samen met cabaretiers Remko Vrijdag (De Vliegende Panters), Minou Bosua (De Bloeiende Maagden) en Martin van Waardenberg. De Nederlandse première van Manie! Manie! is op 13 oktober in De Kleine Komedie in Amsterdam en de Belgische première op 6 november in de AB in Brussel.

Vliegende Panters

2009

Heideroosjes viert het twintigjarige jubileum met een speciaal dubbelalbum en een uitgebreide tournee. Het jubileumalbum 20 Years: Ode & Tribute (juni) bevat twee delen met op de eerste schijf muzikale odes van onder meer Bløf, Di-Rect, Peter Pan Speedrock, Rowwen Hèze, Epica, Gorki, The Opposites, Jacqueline Govaert (Krezip) en de Vlaamse komiek Urbanus, en op de tweede schijf covers door de Heideroosjes van hun favoriete nummers, waaronder liedjes van Johnny Cash en Pennywise. De jubileumtournee gaat in de zomer van start met optredens in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Op 30 september wordt in Museum de Kantfabriek te Horst de tentoonstelling 20 Jaar Heideroosjes: A Bag Full Of Stories geopend. De tentoonstelling is een wandeling door de carrière van de band aan de hand van filmbeelden, krantenknipsels, achtergrondinformatie en decor. De jubileumtournee eindigt op 19 december in Venlo.

Bløf Epica Krezip Rowwen Hèze The Opposites

2010

Heideroosjes neemt een jaar pauze om bij te tanken. Het vervolg van de theatertournee Manie! Manie!, die aanvankelijk voor februari staat gepland, wordt een jaar uitgesteld, net als uitgave van de gelijknamige dvd.

2011

Heideroosjes in 2011 Na een jaar rust melden de Heideroosjes zich in februari met hun dvd Manie! Manie! en de reprise van de theatertournee waarmee de band langs plekken komt die nog niet eerder zijn aangedaan. De dvd bevat een registratie van de theatershow die de Heideroosjes dan al ruim 70 keer hebben opgevoerd. Op 14 september maakt Marco Roelofs bekend dat de Heideroosjes gaan stoppen, omdat de intensieve levensstijl die bij het bandleven hoort, niet meer ieder bandlid gelukkig maakt. ‘Dit doet pijn tot in mijn botten,’ schrijft Roelofs. ‘Heideroosjes is geen hobby, het is een levensstijl. En bovendien al jaren onze broodwinning. Wij zijn op 14-jarige leeftijd samen begonnen en zijn inmiddels meer dan de helft van ons leven met elkaar op pad. We zijn langer samen als band dan met onze vriendinnen.’ Het laatste studioalbum Cease-Fire wordt in september en oktober opgenomen met Frans Vermast in de MPR Studio te Waalwijk en verschijnt op 21 november. Een week eerder gaat de afscheidstournee van start.

2012

Dit jaar speelt de band nog een select aantal festivals. In de Alpha-tent tijdens Lowlands in augustus staat Heideroosjes voor het laatst voor een immens publiek en speelt de band onder meer een medley van favoriete nummers uit het eigen repertoire, covers van Nirvana (Territorial Pissings) en Stef Bos (De Liefde En De Leegte) en wordt afgesloten met United Scum. Een registratie van het allerlaatste optreden, op 29 september in Brussel, komt uit op dvd. Marco Roelofs legt het verhaal van Heideroosjes vast in zijn boek Kaal.

Discografie Heideroosjes

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Heideroosjes

Audio/Video Heideroosjes

Video Heideroosjes

BNN & Friends voor War Ch...
BNN & Friends voor War Child ~ Voorgoed
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
BNN & Friends voor War Child ~ Voorgoed

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer