Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HEIN 'S-GRAVESANDE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Genre

hedendaags

Biografie Hein 's-Gravesande

Hein 's-Gravesande werd op 18 april 1916 te Voorburg geboren. Hij overleed in 1970 in Maastricht. Zijn eerste muzieklessen ontving hij van zijn oom Louis Boellaard, violist en muziekleraar. Van 1935 tot 1938 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag: piano bij Léon Orthel en Jaap Stotijn, fluit bij ...
Volledige biografie...

Biografie Hein 's-Gravesande

Hein 's-Gravesande werd op 18 april 1916 te Voorburg geboren. Hij overleed in 1970 in Maastricht.
Zijn eerste muzieklessen ontving hij van zijn oom Louis Boellaard, violist en muziekleraar. Van 1935 tot 1938 studeerde hij aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag: piano bij Léon Orthel en Jaap Stotijn, fluit bij Johan Feltkamp, contrabas bij Thomas Kneifer, orgel bij Alex Schellevis en Johan de Zwaan, theorie bij Henri Geraerts en compositie bij Piet van Mever. In 1950 volgde hij een operacursus aan het Mozarteum in Salzburg.
Hein 's-Gravesande was van 1936 tot 1944 dirigent van het kamerorkest Lyra Antiqua uit Den Haag en van 1946 tot 1948 bij de oratoriumverenigingen van Boskoop en Den Haag. Van 1949 tot 1952 was hij dirigent van de Bredase Operette Vereniging en in 1951 richtte hij de Brabants Kameropera op. Tevens was hij werkzaam als muziekleraar. In 1960 werd hij benoemd tot muzikaal leider en dirigent van de Zuid-Nederlandse Opera in Maatricht. Na 1968 was hij tweede dirigent en repetitor van het mannenkoor De Maastrichter Staar.
Van 1946 tot 1952 was 's-Gravesande secretaris van de Nederlandse Brucknervereniging en daarna vertegenwoordigde hij Nederland in het Internationale Bruckner Gesellschaft. Voor zijn vele publikaties ontving hij in 1948 en in 1965 de Brucknermedaille.
Hein 's-Gravesande liet een groot oeuvre na. Tot zijn bekendste composities behoren: 2 missen, een requiem, liederen, werken voor orgel en piano, strijkkwartetten, symfonieën en een scherzo voor groot orkest. Hij ondernam ook een poging om Bruckners negende Symfonie te voltooien. Zijn archief (manuscripten, correspondentie en documentatie) bevindt zich bij het Nederlands Muziek Instituut in Den Haag.

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Hein 's-Gravesande

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer