Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HEINRICH ISAAC

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Heinrich Isaac

Periode

1450 - 1517

Genre

componist, klassiek, renaissance, vocalen

Heinrich Isaac

Heinrich Isaac, afkomstig uit "Flandria" en behorend tot de derde generatie Vlaamse polyfonisten, heeft een internationale carrière gehad. Hij is van grote invloed geweest op zowel de Franco-Vlaamse en Italiaanse als de Midden-Europese muziek. Door zijn toedoen is de vocale polyfonie in het Duitse taalgebied tot grote bloei gekomen. Zijn ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, vocalen

Biografie Heinrich Isaac

Heinrich Isaac, afkomstig uit "Flandria" en behorend tot de derde generatie Vlaamse polyfonisten, heeft een internationale carrière gehad. Hij is van grote invloed geweest op zowel de Franco-Vlaamse en Italiaanse als de Midden-Europese muziek. Door zijn toedoen is de vocale polyfonie in het Duitse taalgebied tot grote bloei gekomen. Zijn veelzijdigheid als componist komt in zijn talrijke expressieve en technisch hoogstaande werken overtuigend naar voren. Opvallend zijn de vele verschillende stijlen in zijn oeuvre, waarin imitatief contrapunt een grote rol speelt. Isaac heeft gecomponeerd: 'Choralis Constantinus' (99 mispropria), 36 missen, 13 zettingen van het Credo, ca. 50 wereldlijke en geestelijke motetten (vrij gecomponeerde, parafrase- en cantus-firmusmotetten), ca. 100 wereldlijke meerstemmige liederen op Nederlandse, Duitse, Franse, Italiaanse en Latijnse teksten (o.m. tenorliederen, chansons en canti carnascialeschi) en ca. 60 instrumentale composities Van het leven van Heinrich Isaac is tot 1484 niets bekend.

1484

Isaac wordt vermeld in het kader van een compositieopdracht voor het hof van Hertog Sigismund te Innsbruck. Het lied 'Innsbruck, Ich muss dich lassen' wordt wel aan Isaac toegeschreven. Isaac reist door naar Florence, waar hij tot 1493 zanger is in de Dom en enkele andere kerken. In deze jaren is er veelvuldig contact met de familie De Medici, voornamelijk met Lorenzo de Medici (Il Magnifico).

1496

Isaac wordt benoemd tot componist van het Habsburgse Hof van Maximiliaan I, een zeer eervolle positie. Hij vestigt zich dan te Wenen. Met de keizerlijke hofkapel doet hij belangrijke steden aan als Augsburg, Wenen, Konstanz en Innsbruck. De keizer laat Isaac vrij om verschillende reizen te ondernemen.

1497 - 1498

Dienstverband aan het hof van Frederik de Wijze van Saksen.

1502

Reis naar Florence en Ferrara, waar een benoeming aan het hof van de Estes niet Isaac, maar Desprez ten deel valt.

1505

Reis naar Konstanz. Het Domkapittel geeft opdracht tot het componeren van de 'Choralis Constantinus'. Isaac vertrekt wederom naar Florence.

1507 - 1508

Isaac verblijft te Konstanz.

1512

Maximiliaan I benoemt Isaac in een diplomatieke functie in Florence, waar hij contact heeft met de weer aan de macht gekomen familie De Medici.

1514

Benoeming tot provoost van het kapittel van de Florentijnse kathedraal.

1515

Isaac vestigt zich definitief in Florence.

1517

Isaac sterft op 26 maart en wordt begraven in de Santa Maria dei Servi.

1550 - 1555

De 'Choralis Constantinus' wordt door zijn leerling Ludwig Senfl voltooid en onder diens supervisie in drie delen postuum uitgegeven. In dit magnum opus verwerkt Isaac het gregoriaans polyfoon en bedient hij zich van allerlei imitatietechnieken.

Discografie Heinrich Isaac

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Heinrich Isaac

Audio/Video Heinrich Isaac

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer