Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENK POOL

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Henk Pool

Periode

1960 - heden

Genre

arrangeur, componist, componisten, piano, producers, sessiemuzikanten, toetsinstrumenten

Online

Officiële website
Beeld en Geluidwiki

Henk Pool

Na het conservatorium ontplooit Henk Pool zich als succesvol componist, producer en arrangeur. Vanuit zijn studio in Apeldoorn werkt hij met Nederlandse artiesten. Hij schrijft liedjes voor onder meer Marco Borsato en Ralph van Manen.
Volledige biografie...

Instrumenten

arrangeur, componist, piano, toetsinstrumenten

Biografie Henk Pool

Na het conservatorium ontplooit Henk Pool zich als succesvol componist, producer en arrangeur. Vanuit zijn studio in Apeldoorn werkt hij met Nederlandse artiesten. Hij schrijft liedjes voor onder meer Marco Borsato en Ralph van Manen.

1960

Henk Pool wordt geboren op 26 juni 1960 in Den Ham, Overijssel.

1965

In huize Pool wordt veel muziek gemaakt. Op 5-jarige leeftijd kruipt Henk al achter de piano.Tot op de dag dat hij een conservatorium binnenloopt, heeft hij nooit muziekles gekregen.

1974

Op de middelbare school is hij fanatiek met muziek bezig. Hij speelt in schoolbandjes en is bij schoolfeesten als dj achter de draaitafel te vinden.

1977

Een vriend van hem studeert op het conservatorium. Nieuwsgierig geworden neemt Pool tijdens een open dag eens een kijkje. Hij wordt aangemoedigd om te gaan studeren omdat hij duidelijk muzikale talenten heeft. Tijdens zijn studiejaren speelt hij in verschillende lokale bands.

1987

In 1987 studeert hij af aan het conservatorium in Arnhem in de richting schoolmuziek piano. Ook voltooit hij enkele cursussen arrangeren.

1988 - 1993

Henk Pool loopt Paul Field (ex-gitarist van Cliff Richard) tegen het lijf. Met Field begint hij een studio in Apeldoorn. Met Duitse sessiemuzikanten die ze in de studio leren kennen speelt het duo jarenlang in Europa.

1994 - 1998

Henk Pool richt zich vanaf 1994 steeds meer op het componeren. Tijdens zijn reisjes naar Nashville en Los Angles leert hij veel muzikanten kennen. De Amerikaanse contemporary Christian band Avalon neemt in 1997 het nummer Testify To Love van Henk Pool op. De single komt van het album A Maze Of Grace en breekt een record. Het nummer staat zes weken op de eerste plaats van de CCM charts. Filmmaatschappij CBS gebruikt het lied als leader voor een goedlopende dramaserie. In Nashville produceert hij eind jaren negentig het album Vessel Of Weakness (1998) van de Nederlandse zanger Ralph van Manen.

Ralph van Manen

2003

In 2003 draait in Amerika de speelfilm A Foreign Affair. Op de soundtrack staan twee liedjes van Henk Pool. Als sessiemuzikant en arrangeur werkt hij mee aan het album Come With Me van Sita.

Sita

2004

Buiten zijn Amerikaanse avonturen werkt hij vanuit zijn studio voor diverse Nederlandse artiesten. Zo schrijft hij het nummer Als Alle Lichten Gedoofd zijn voor Marco Borsato. Het lied staat op Borsato's album Zien dat alleen als DVD wordt uitgebracht.

Marco Borsato

2006 - 2010

In 2006 componeert Henk Pool de muziek voor de animatieserie Frog & Friends, gebaseerd op de kinderboeken van Max Velthuijs. In 2008 produceert hij samen met de Britse zanger Chris Eaton het album Letting Go van de Katwijkse reli-popzanger Kees Kraayenoord. Pool componeert op deze cd ook een groot aantal nummers. Hij is verantwoordelijk voor de orkestrale compositie voor de Amerikaanse korte film The Roymann Closure (David Grifhorst, 2008), met onder andere acteur Robert David Hall uit de televisieserie CSI: Crime Scene Investigation. In 2009 en 2010 volgen producties voor de Nederlandse gospelzangeres Sharon Kips (winnares X Factor in 2007), waaronder een duet met Moya Brennan van Clannad, en zanger Hansen Tomas (Apeldoorn, 1 maart 1987).

Discografie Henk Pool

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henk Pool

Audio/Video Henk Pool

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer