Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENK WIJNGAARD

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Henk Wijngaard

Periode

13-06-1946 - heden

Genre

amusementsmuziek, country, gitaar, Nederlandstalig, zang

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Hendrik, Henk Weingard

Henk Wijngaard

In Stadskanaal geboren zanger, componist, gitarist en trucker die vanaf de jaren zeventig hits heeft met Nederlandstalige liedjes over het truckersleven. Later laat Wijngaard zich tekstueel ook door andere zaken inspireren en zingt hij buitenlandse nummers met een Nederlandse tekst.
Volledige biografie...

Instrumenten

gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1947   Adri-jan Hoes
1978   Johan Jansen
1980   Major Dundee
Meer resultaten... Minder resultaten

Concerten & Festivals

i.s.m. Podiuminfo / Festivalinfo

16-12-23, Mega Piraten Festijn GelreDome, Arnhem

Biografie Henk Wijngaard

In Stadskanaal geboren zanger, componist, gitarist en trucker die vanaf de jaren zeventig hits heeft met Nederlandstalige liedjes over het truckersleven. Later laat Wijngaard zich tekstueel ook door andere zaken inspireren en zingt hij buitenlandse nummers met een Nederlandse tekst.

1976 - 1978

Als Wijngaard in 1978 in één klap bekend wordt met Met De Vlam In De Pijp, maakt hij al wat jaren muziek met allerlei Top 40-bandjes, waar onder The Road Stars. In die periode bespeelt Wijngaard allerlei instrumenten. Zijn eerste truckersliedjes schrijft hij zelf met zijn achtergrond als vrachtwagenchauffeur als basis. Als Henk Wijngaard tweede wordt tijdens een Groningse talentenjacht, komt hij Johnny Hoes van de platenmaatschappij Telstar tegen. Wijngaard stelt voor een plaat op te nemen bestaande uit louter truckersliedjes. Hoewel Hoes aanvankelijk zijn bedenkingen heeft, gaat hij toch met de zingende chauffeur in zee. De elpee Zingende Wielen wordt een groot succes en kent diverse hitsingles.

Johnny Hoes

1979 - 1983

Henk Wijngaard Met de albums Kilometervreters, Volle Bak en Als Chauffeur Ben Ik Geboren zet het succes van Wijngaard zich voort.

1984 - 1987

Het hectische leven eist halverwege de jaren tachtig echter zijn tol. Blij Dat Ik Rij ('83) is voorlopig de laatste plaat. Wel werkt Wijngaard mee aan een promotiesingle van vrachtwagenrijschoolhouder Theo Peters (Ik Reed Kilometers…). De volkszanger neemt in deze periode afstand van zijn drukke leven. Wijngaard staat niet meer volledig achter zijn eerste platen en gaat er voor enkele jaren tussenuit. Hij pakt zijn oude beroep van trucker weer op.

1988

Henk Wijngaard keert weer terug op de bühne. Zijn comeback wordt gemarkeerd met een grote hit (Een Sneeuwwitte Bruidsjurk), zodat iedereen hem weer kent.

1989 - 1994

Aan het begin van het jaar komt de cd Een Sneeuwwitte Bruidsjurk uit. Tekstueel begeeft Wijngaard zich niet alleen meer op de weg, maar ook op andere gebieden. Het truckersleven komt vanaf deze periode minder expliciet naar voren in zijn teksten, getuige albumtitels als Samen Met Jou en Ik Ben Voor De Liefde. Op het album Country On The Road zingt Wijngaard uitsluitend Engelstalig. De cd bevat enkele nummers die voor zijn repertoire ook van een Nederlandse tekst zijn voorzien (Drivin' My Life Away, Hey Suzie).

1995

Wijngaard richt zich na zijn Engelstalige cd op de Duitse markt met Und Es Heult Der Motor. Op deze plaat staan onder meer oude hits van de zingende trucker met een Duitse tekst (Ich Hab' Den Laster Vollgeladen, In Der Kabine, Kilometerfresser, Nachtfahrer, Singende Rader)

1996

Wijngaard wordt door het blad Misset Horeca uitgeroepen tot de grootste artiest op het gebied van Nederlandstalige feestmuziek. Onder de naam Hendrik brengt hij de dialectpopsingle Doar Zakt Mie De Broek Vanaf uit.

1997 - 1998

De laatste jaren doet Henk Wijngaard het rustiger aan. Zowel met optredens voor televisie als in zalen. Hij staat desalniettemin nog elk weekend op de planken. Daarnaast is hij hard bezig aan het behalen van zijn vliegbrevet. Tussendoor ziet Wijngaard ook nog kans een cd uit te brengen. Met Terug Op De Weg is Henk Wijngaard weer de asfaltrocker zoals we hem kennen.

1999

In 1999 werkt Wijngaard aan nieuwe liedjes. Op stapel staan een 'kerstalbum voor truckers', enkele singles en een album met een combinatie van moderne Amerikaanse country met Nederlandse teksten.

2001

Henk Wijngaard neemt in een studio te Eelde een album met liedjes in de Groningse streektaal op. Hij heeft ze de afgelopen 25 jaar geschreven, ondermeer samen met Jur Eckhardt en Wim Wiegman. De release staat gepland voor september.

Jur Eckhardt

2002

Samen met medewerkers van piratenstation Studio Denakker uit Veenoord neemt Wijngaard het liedje De Zendpiraten Uit Het Noorden op. Begin 2005 valt het doek voor de zender.

2003

De single Altijd Onderweg bevat naast het titelnummer drie tracks waaronder Verslaafd Aan De Weg en Als Een Wals, beide geschreven door Dick van Altena. De single is opgenomen in de geluidsstudio in Klazienaveen van Douwe Buiter (ooit lid van de Drentse formaties Black Lake en Dutch Boys).

2004

Het 25 Jaar Jubileum Concert komt uit op dvd. De registratie bevat onder meer een duet met zangeres Sandra Vanreys. De single Meissie Meissie is de laatste voor het label Telstar.

2005

Henk Wijngaard De dvd Zolang De Motor Draait is opgenomen tijdens het Mack Truck Festival 2004 en bevat als bonustruck het nummer Chromen Cowboys samen met Major Dundee.

Major Dundee

2006

Het dertigjarig artiestenjubileum van Henk Wijngaard wordt gevierd met de De Beste Van, een dvd met twaalf van Wijngaards grootste hits, gefilmd op diverse locaties. Tegelijk brengt zijn label That's Entertainment drie verzamelalbums uit.

2007 - 2008

Binnen twee jaar worden meerdere compilaties op de markt gebracht met veel overlap: Het Allermooiste Van Henk Wijngaard in 2007 (een box met drie cd's bij Telstar/CNR), Het Beste Van Henk Wijngaard Deel 4 in 2008 (met vrijwel dezelfde nummers als de box uit 2007), een compilatie in De Regenboogserie van Telstar en het vier cd's tellende Met De Vlam In De Pijp En Andere Grote Successen Van Henk Wijngaard.

2009

Vrijwel gelijktijdig verschijnen het album en het boek Van De Wereld. De cd bevat onder meer de singels Van de Wereld, Wat Zegt Je Hart Ervan en Veel Liefs Voor Jou. De biografie over Henk Wijngaard is geschreven door Twan Linders en komt uit via Uitgeverij Eigen Boek.

2010

De single Julie-An is een countryrockliedje over een onbereikbare liefde. In hetzelfde jaar verschijnt ook de singel Door Dik En Dun, een vertaling van een Duits nummer.

2011

In het jaar dat Henk Wijngaard 65 jaar wordt, viert hij ook zijn 35-jarige artiestenjubileum. Op 2 april geeft de zanger een jubileumconcert in zaal Rouwhorst te Oldenzaal, begeleid door de band DiepTriest en met gastoptredens van Henri van Velzen, Harten 10 en Marco VandérA. De single De Weg Naar Geluk is een duet met zangeres Silvia Swart, dochter van platenkoning J.B. Swart, dat zowel op cd verschijnt als op vinyl.

Discografie Henk Wijngaard

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henk Wijngaard

Audio/Video Henk Wijngaard

Video Henk Wijngaard

Henk Wijngaard-Ik heb mij...
Henk Wijngaard-Ik heb mijn wagen volgeladen.
Henk Wijngaard - Meissie ...
Henk Wijngaard - Meissie meissie @ Rondje Noord 2007
Door dik en dun - Henk Wi...
Door dik en dun - Henk Wijngaard.
Henk Wijngaard - Het Zwar...
Henk Wijngaard - Het Zwarte Asfalt
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Door dik en dun - Henk Wijngaard.

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer