Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HENNY VRIENTEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Bij Tineke, VOO 1992 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

27-07-1948 - 25-04-2022

Genre

banjo, basgitaar, componist, filmmuziek, gitaar, Nederlandstalig, pop, toetsinstrumenten, zang

Pseudoniemen

Lenny Sharp, Paul Santos, Ruby Carmichael

Henny Vrienten

Na soloplaten en gelegenheidsformaties concentreert voormalig zanger en bassist van Doe Maar zich vanaf midden jaren tachtig op het maken van soundtracks voor speelfilms, musicals en documentaires.
Volledige biografie...

Instrumenten

banjo, basgitaar, componist, gitaar, toetsinstrumenten, zang

Genoemd in de biografie van

1946   John van de Ven
1949   Tom America
1975   John Spencer
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Henny Vrienten

Na soloplaten en gelegenheidsformaties concentreert voormalig zanger en bassist van Doe Maar zich vanaf midden jaren tachtig op het maken van soundtracks voor speelfilms, musicals en documentaires.

In bezetting van

Doe Maar   basgitaar, zang
Les Cruches   basgitaar
Paul Santos   banjo, basgitaar, gitaar, zang
Ruby Carmichael   componist, gitaar, zang
Rumbones   gitaar, zang
Sammie America's Gasphetti   basgitaar
The Magnificent Seven   basgitaar, zang

1974

Onder de naam Ruby Carmichael brengt Henny Vrienten (Hilvarenbeek, 27 juli 1948) zijn eerste solosingle Little Yellow Shop uit.

Ruby Carmichael

1977

Onder de naam Paul Santos neemt Vrienten een titelloze LP op. De dure produktie bevat ondermeer een orkest van strijkers en blazers die in Stockholm worden opgenomen.

Paul Santos

1978

Henny Vrienten gebruikt het pseudoniem 'Lenny Sharp uit België' voor zijn deelname aan de reggaeband Rumbones.

Rumbones

1980

Vrienten vervangt Piet Dekker in de groep Doe Maar.

Doe Maar

1983

Vrienten produceert de single Here They Come van de band Heartbeat.

Heartbeat

1984

Vrienten produceert het minialbum van Grote Prijs-winnaar GaGa. Hij maakt het solo-album Geen Ballade, waarvan het duet Als Je Wint (met Herman Brood) een hit wordt. Met The Magnificent Seven (waarin o.a. Fay Lovsky, Jan Pijnenburg en Joost Belinfante) bewerkt hij historische soundtracks en herkenningstunes. Met dit gezelschap doet hij diverse theatertournees. Vervolgens concentreert hij zich op het schrijven van tv- en filmsoundtracks.

Fay Lovsky GaGa The Magnificent Seven

1985

Het televisieprogramma Nederland C staat op 30 januari geheel in het teken van Wereldberoemd In Almelo, een reportage van Henny Vrienten en Hans Hulscher over de positie van popmuzikanten in Nederland. De eerste film waar Vrienten de soundtrack voor schrijft is de thriller De Prooi van Vivian Pieters.

1986

Vrienten schrijft muziek voor het oorlogsdrama In De Schaduw Van De Overwinning.

1988

Voor de internationaal gelouwerde film Spoorloos schrijft Vrienten de muziek.

1989

Vrienten schrijft de muziek voor de film Jan Rap En Z'n Maat, naar het boek van Yvonne Keuls, met ondermeer Paul de Leeuw in een van de hoofdrollen.

Paul de Leeuw

1990

Samen met ondermeer Boudewijn de Groot is Vrienten als acteur te zien in de minimal movie Let The Music Dance van regisseur Pim de la Parra. Hij speelt de rol van Vinnie Heretent. In deze film duiken ook Ben Cramer, Hans Dulfer, Dick Schulte Nordholt. De muziek in deze film is van Åke Danielson en J.P. den Tex. Vrienten is verantwoordelijk voor de muziek in de door de pers zeer slecht ontvangen film De Gulle Minnaar van Mady Saks (première: 6 juli).

Åke Danielson Ben Cramer Boudewijn de Groot Dick Schulte Nordholt Hans Dulfer JP den Tex

1992

Bij Tineke, VOO 1992 (Bron: fotocollectie Beeld en Geluid) Naast muziek voor speelfilms componeert Vrienten ook voor TV-series zoals De Vereenigde Algemeene.

1993

Vrienten verzorgt de soundtrack bij de speelfilm Part Time God.

1996

Vrienten schrijft muziek voor de speelfilms Sur Place en Mama's Proefkonijn en de TV-serie Unit 13. Hij ontvangt uit handen van Corry Brokken tijdens een gala in Hilversum de Zilveren Harp voor zijn filmwerk.

1997

Vrienten componeert muziek voor de film Kongo.

1998

Het label Virgin roept het sublabel Fanfare in het leven om daarop de filmmuziek van Henny Vrienten uit te brengen. Een van de eerste uitgaven is de muziek die hij voor Jeroen Krabbé's regiedebuut Left Luggage heeft geschreven. Vrienten verzorgt daarnaast ook de muziek bij de jeugdfilms Abeltje en Madelief : Krassen In Het Tafelblad.

1999

In het voorjaar produceert Vrienten de cd Harry Bannink Zingt! en componeert hij de muziek bij de succesvolle jeugdfilm Kruimeltje. Na het overlijden van Bannink neemt Vrienten diens componeerwerk over voor het kinderprogramma Klokhuis. Vrienten zit achter de knoppen tijdens de opnamen van Nu Nog, een cd waarop de Belgische auteur Hugo Claus gedichten voorleest uit zijn bundels Gedichten 1948-1993, Het Huis Van De Liefde en Wreed Geluk.

Harry Bannink

2000

Henny Vrienten schrijft de muziek voor het nummer Vader dat door Rowwen Héze wordt opgenomen en hij verzorgt de soundtrack bij de TV-serie De Geheime Dienst. Vrienten maakt een persoonlijke selectie van honderd gedichten van J. Slauerhoff (1898-1936) die worden verzameld in de bundel Op Aarde Niet En Niet Op Zee (Nijgh & Van Ditmar).

Rowwen Hèze

2001

Vrienten componeert de muziek voor The Discovery Of Heaven (regie: Jeroen Krabbé), de duurste Nederlandse film tot dan toe. Hij bespeelt alle instrumenten zelf voor de soundtrack bij De Verlossing van de Belgische regisseur/auteur Hugo Claus.

2002

Virgin gaat geheel op in EMI. Vrienten raakt daarbij een aantal vaste contacten kwijt en verlengt daarom het platencontract niet. Zijn soundtrack voor Pietje Bell komt via Universal uit. De muziek wordt gespeeld door Het Metropole Orkest onder leiding van Dick Bakker. De cd bevat onder meer gastbijdrage van Daniël Lohues (Skik) en Frédérique Spigt. De soundtrack van Het Stenen Vlot (regie: George Sluizer) wordt door een Spaans label uitgebracht.

Frédérique Spigt Metropole Orkest Skik

2003

Vrienten is betrokken bij de restauratie van de soundtrack bij Zeemansvrouwen Geheten, de eerste Nederlandse (mislukte) geluidsfilm uit 1930. Ook voor het kassucces deel 2 van Pietje Bell (De Jacht Op De Tsarenkroon) maakt Vrienten de filmmuziek. Andere films waar Vrienten voor componeert zijn Vlucht Der Verbeelding (een korte film met Jan Decleir) en Verder Dan De Maan (een geflopte film van de Belg Stijn Coninx).

2004

In het Filmmuseum wordt een kopie teruggevonden van de verloren gewaande stomme film Beyond The Rocks (Sam Wood, 1922), de enige film waarin filmsterren Rudolph Valentino en Gloria Swanson gezamenlijk zijn te zien. De film wordt opnieuw uitgebracht met muziek van Henny Vrienten. Voor de Kinderboekenweek componeert Vrienten de kindermusical Na De Zomer. Het verhaal is van Kim van Kooten en de liedteksten van Niek Barendsen. Vrienten maakt muziek bij audioversies van de historische kinderboekenserie De Gouden Boekjes. De bloemlezing Ik Ween Om Bloemen In De Knop Gebroken bevat honderd door Henny Vrienten verzamelde gedichten van De Tachtigers met werk van o.a. Willem Kloos, Jacques Perk, Frederik van Eeden en Herman Gorter.

2005

Vrienten produceert in juni de cd Gerrit Kouwenaar Leest Dat Is Alles waarop dichter Gerrit Kouwenaar gedichten leest uit de periode 1982-2005.

2006

In april verschijnt bij Nijgh & van Ditmar opnieuw een door Henny Vrienten samengestelde gedichtenbundel. Dichters In De Schaduw bevat 100 gedichten van min of meer vergeten dichters als Frans Bastiaanse, Anton Duinkerken, Jacques Presser, Gerard den Brabander en J.B. Charles. In samenwerking met Junkie XL verzorgt Henny Vrienten de campagnesong van de PvdA voor de landelijke verkiezingen van 22 november. De cd en dvd Nacht, De Soundtrack is een doorlopende soundtrack van nummers die Vrienten heeft opgenomen met gastmuzikanten. Het ritme van de plaat is 'het hypnotiserende ritme van de nacht' (70 slagen per minuut). De plaat bevat gastbijdragen van o.a. Frank Boeijen, Thé Lau, Boudewijn de Groot, Tom Barman (van de Belgische band dEUS), Def P van Osdorp Posse, Pieter Both van Beef!, Jan Rot, Solex, Tom America en cabaretier Herman Finkers. Het hoesontwerp is van Vincent Carmiggelt, de kleinzoon van Simon Carmiggelt. Henk Hofstede van de Nits is verantwoordelijk voor de bijbehorende beelden. Hij is ook te horen in het nummer Nachtzwemmen.

Boudewijn de Groot Frank Boeijen Herman Finkers Jan Rot Junkie XL Nits Osdorp Posse Solex Thé Lau

2007

Henny Vrienten krijgt in maart in de Amsterdamse club Panama een ere-Rembrandt voor zijn werk als componist van de filmmuziek voor tientallen filmproducties. De Rembrandt Award is een Nederlandse publieksprijs voor film. De componist is verantwoordelijk voor de muziek bij de musical Ciske de Rat naar de trilogie van Piet Bakker. De door Joop van den Ende Theaterproducties uitgebrachte en door Paul Eenens geregisseerde musical gaat op 7 oktober 2007 in Carré in première. Publiek en pers zijn zeer enthousiast. Het Parool noemt de partituur van Vrienten 'een verrijking voor het musicalgenre in ons land'.

Danny de Munk

2008

Henny Vrienten is een van de uitvoerenden tijdens In De Ban Van Bannink, een eerbetoon aan componist Harry Bannink dat vanaf 19 januari samen met het Holland Symfonia wordt uitgevoerd in muziekcentra te Haarlem, Amsterdam, Enschede en Alkmaar. Tijdens de uitreiking van de John Kraaijkamp Musical Awards 2008, op 2 juni, is Ciske de Rat de grote winnaar met zeven prijzen, waaronder de award voor beste regie (Paul Eenens), de beste vrouwelijke hoofdrol in een grote musical (Mariska van Kolck), beste script en beste liedteksten. Henny Vrienten wint in de categorie Beste Compositie/Arrangementen. Vrienten, Frank Boeijen en Henk Hofstede slaan voor het eerst de handen ineen voor een gezamenlijke tournee door Nederland en België. Vanaf september brengen ze vijf maanden lang een liedjesprogramma in de theaters, met als afsluiter een concert in het Amsterdamse theater Carré. De drie muzikanten brengen tevens een gezamenlijk album uit: Aardige Jongens.

Frank Boeijen Harry Bannink Nits

2009

Vrienten neemt zitting in de jury van de PC Hooftprijs. Bij uitgeverij De Harmonie verschijnt in februari de bundel Zwaan Kleef Aan, een volgende poëziebloemlezing waarin Vrienten gedichten van over de hele wereld en uit alle tijden met elkaar verbindt. Henny Vrienten maakt samen met Solex de muziek voor Ik Wil Alles!, een kindervoorstelling die is gebaseerd op de animatieserie Wensdroom van de VPRO. De acteurs Bob Fosko, Steyn de Leeuwe en Marielle Woltring spelen met een band in een decor dat bestaat uit animaties. De voorstelling is al vanaf april te zien, maar gaat 11 oktober officieel in première in de Stadsschouwburg Utrecht.

Bob Fosko Solex

2010

Henny Vrienten schrijft de muziek voor Petticoat, een musical over het Groningse plattelandsmeisje Pattie (Chantal Janzen) die er in de jaren vijftig over droomt om wereldberoemd te worden. Script en liedteksten zijn van André Breedland, choreografie van Anthony van Laast en de regie is in handen van Paul Eenens. De wereldpremière vindt op 3 oktober plaats in Koninklijk Theater Carré.

2011

De speelfilm Sonny Boy is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars. De filmmuziek van Henny Vrienten wordt genomineerd voor een Gouden Kalf.

2012

De componist maakt de muziek bij de Vlaamse speelfilm Tot Altijd van regisseur Nic Balthazar (Nederlandse première: 29 maart). De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mario Verstraete, een jonge politicus met Multiple Sclerose die vocht voor de Belgische euthanasiewetgeving waarvan hij als eerste gebruik zou maken. Zondag 22 juli is Vrienten de eerste gast van de 25ste editie Zomergasten bij de VPRO. Hij wordt geïnterviewd door de Vlaamse presentator Jan Leyers en laat fragmenten zien van onder meer Chuck Berry, Chet Baker, een rit door Amsterdam door cineast Ed van der Elsken, de openingsscène van Once Upon A Time In The West en William Blake’s beroemde gedicht Tyger, Tyger. De uitzending wordt afgesloten met de videoclip De Mus van Tom America.

Tom America

2013

Gitaarjongens is een exclusief concert op 4 maart in Koninklijk Theater Carré. Op deze avond brengt Henny Vrienten twaalf gerenommeerde Nederlandse gitaristen bij elkaar voor een eenmalig gezamenlijk optreden. De deelnemers zijn Jan Akkerman, Harry Sacksioni, Arthur Ebeling, J.B Meijers, Anne Soldaat, Daniël Lohues, George Kooymans, Eelco Gelling, Jan Hendriks, Rudy de Queljoe, Anton Goudsmit en Pablo van de Poel.

Anne Soldaat Anton Goudsmit Arthur Ebeling Daniël Lohues Eelco Gelling George Kooymans Harry Sacksioni Jan Akkerman J.B. Meijers

2014

In november komt Henny Vrienten voor het eerst sinds 23 jaar met een soloalbum. Het komt uit bij Top Notch heet En Toch en is geproduceerd door Daniël Lohues. Live wordt hij bijgestaan door de band My Baby.

Daniël Lohues My Baby

2015

Bij Top Notch verschijnt opnieuw een soloalbum van Vrienten. Op 'Alles Is Anders' zingt Vrienten samen met Guus Meeuwis over Brabant, de provincie waar hij geboren is. De single 'Hier is het goed' met rapper Typhoon wordt ingezet om geld in te zamelen voor Stichting Vluchteling.

Guus Meeuwis Typhoon

2016

Er wordt een nieuwe versie van de musical Ciske de Rat gemaakt en de musical Petticoat wordt een televisieserie. Van beide musicals is de muziek van Vrienten. Onder de noemer 'Vreemde kostgangers' maakt hij met Boudewijn de Groot en George Kooymans een tournee langs de Nederlandse theaters. De bijzondere samenwerking van de drie wordt vastgelegd in een documentaire van Suzanne Raes. Een registratie van het concert in Carré wordt samen met de documentaire door de NTR uitgezonden. In december verschijnt er bij uitgeverij Rubinstein een cd (met boek) met daarop 33 liedjes die Vrienten sinds 1999 voor Sesamstraat componeerde.

Boudewijn de Groot George Kooymans

2019

Het album Tussen De Regels verschijnt als sluitstuk van drie soloalbums met autobiografische nummers. Op het album zijn ook Bertolf en Eefje de Visser te horen.

Bertolf Eefje de Visser

2021

De afscheidstournee van Doe Maar wordt afgelast omdat Vrienten ziek is. Er worden door concertorganisator Mojo geen verdere mededelingen gedaan over de aard van de ziekte.

2022

Op 25 april overlijdt Henny Vrienten op 73-jarige leeftijd.

Discografie Henny Vrienten

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Henny Vrienten

Audio/Video Henny Vrienten

Video Henny Vrienten

Ruby Carmichael~Big boy
Ruby Carmichael~Big boy
Ruby Carmichael~Little ye...
Ruby Carmichael~Little yellow shop
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~8 Man with a plan
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~9 If you love me
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~5 Bodega bay
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~4 Come back
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~10 If I knew
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~7 Wishing wells
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~2 Million steps
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten alias Ruby Carmichael alias Paul Santos~6 Wandering in the dark
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~3 Love is a .....
Henny Vrienten~alias Henn...
Henny Vrienten~alias Henny Vrienten, alias Ruby Carmichael, alias Paul Santos~1 Lift me up higher
Paul Santos~Paul Santos~1...
Paul Santos~Paul Santos~10 Occapella
Paul Santos~Paul Santos~9...
Paul Santos~Paul Santos~9 Sweet wine
Paul Santos~Paul Santos~8...
Paul Santos~Paul Santos~8 Man with a plan
Paul Santos~Paul Santos~6...
Paul Santos~Paul Santos~6 Why don't we live together
Paul Santos~Paul Santos~3...
Paul Santos~Paul Santos~3 Love is a strange disease
Paul Santos~Paul Santos~1...
Paul Santos~Paul Santos~1 Lift me up higher
Paul Santos~Paul Santos~2...
Paul Santos~Paul Santos~2 Million steps
Paul Santos~Paul Santos~5...
Paul Santos~Paul Santos~5 Come back
Paul Santos~Paul Santos~4...
Paul Santos~Paul Santos~4 Big boy
Paul Santos~Paul Santos~7...
Paul Santos~Paul Santos~7 Wishing wells
Ali B op Volle Toeren - H...
Ali B op Volle Toeren - Henny Vrienten - 32 jaar later
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Ruby Carmichael~Big boy

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer