Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HERMAN KREBBERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Opnames met het Amsterdams Kamerorkest, NCRV 1962 (fotocollectie Beeld en Geluid)

Periode

18-06-1923 - 02-05-2018

Genre

hedendaags, klassiek, viool

Herman Krebbers

Herman Krebbers is een Nederlandse violist en vioolpedagoog die als solo-violist internationaal hoog aanzien krijgt. Hij is concertmeester van het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Tot zijn leerlingen behoren Vera Beths, André Rieu, Emmy Verhey, Saskia Viersen, Liza Ferschtman en Frank Peter Zimmerman. Krebbers heeft zich altijd ingezet voor ...
Volledige biografie...

Instrumenten

viool

Genoemd in de biografie van

1953   Anton Kersjes
1956   Henk Badings
1964   Vera Beths
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Herman Krebbers

Herman Krebbers is een Nederlandse violist en vioolpedagoog die als solo-violist internationaal hoog aanzien krijgt. Hij is concertmeester van het Residentie Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest. Tot zijn leerlingen behoren Vera Beths, André Rieu, Emmy Verhey, Saskia Viersen, Liza Ferschtman en Frank Peter Zimmerman. Krebbers heeft zich altijd ingezet voor jonge (amateur-)musici door als jurylid op te treden bij diverse grote en kleine concoursen. Tevens richt hij een eigen amateur-concours op voor viool en cello.

1923 - 1935

Herman Krebbers wordt geboren op 18 juni in Hengelo (Overijssel). In 1933 geeft hij zijn eerste soloconcert in Ede. Hij krijgt les van Oscar Back. Via Back ontmoet hij Theo Olof, met wie hij een 'duo voor het leven' vormt.

Theo Olof

1936

Wonderkind Krebbers soleert op 13-jarige leeftijd met het 'Vioolconcert' van Johannes Brahms, met het Concertgebouworkest onder leiding van Willem Mengelberg.

1950 - 1961

Krebbers wordt samen met Olof concertmeester van het Residentie Orkest in Den Haag onder leiding van Willem van Otterloo. In 1956 wordt Krebbers docent viool aan het Muzieklyceum van Amsterdam.

Residentie Orkest

1962

Opnames met het Amsterdams Kamerorkest, NCRV 1962 (fotocollectie Beeld en Geluid) Herman Krebbers verlaat het Residentie Orkest en wordt concertmeester van het Concertgebouworkest.

Koninklijk Concertgebouworkest

1979 - 1985

Een ongelukkige val in het water kost Krebbens bijna zijn carrière. Hij komt er na langdurige therapie weer bovenop, hoewel hij niet meer zal terugkeren naar de internationale top. Krebbers richt zich op lesgeven en jureren.

1986

Krebbers ontvangt de gouden erepenning van de stad Hengelo, op grond van zijn grote verdiensten als violist en muziekpedagoog.

1998

Herman Krebbers viert zijn vijfenzeventigste verjaardag met diverse muzikale feestelijkheden waaronder een driedubbelcd met speciale Krebbers-opnamen uit de jaren '50, '60 en '70.

2001

Bij zijn afscheid van het Conservatorium van Amsterdam ontvangt Herman Krebbers de Zilveren Medaille van de Gemeente Amsterdam voor zijn bijzondere verdiensten voor de stad.

2003

Samen met André van Putten richt Krebbers het Herman Krebbers Viool- en Cello Concours voor amateurs op.

2005

Krebbers verkoopt de Bergonzi-viool waarop hij meer dan 51 jaar heeft gespeeld aan het Nationaal Muziekinstrumentenfonds, zodat Nederlands talent van de viool gebruik kan maken. Krebbers koopt vervolgens zelf een handgemaakte viool van André van Putten. Elisabeth Perry, concertmeester van het Radio Kamer Filharmonie heeft de Bergonzi als eerste tijdelijk tot haar beschikking. "Hij klinkt fantastisch, zo gezond als een moderne viool. Een oude Italiaanse viool heeft altijd ergens een zwakke plek, spreekt hier of daar niet aan. Maar deze viool klinkt overal even mooi. Heel vreemd voor een oude viool. En hij speelt zo makkelijk. Het voelt als rijden in een Ferrari."

2009

Herman Krebbers zet een punt achter zijn carrière. Hij draagt zijn archief officieel over aan de viool- en cellobouwer André van Putten, met wie hij al zo'n vijftien jaar bevriend is.

2018

Hij overlijdt op 2 mei op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Tilburg.

Discografie Herman Krebbers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Herman Krebbers

Audio/Video Herman Krebbers

Video Herman Krebbers

Drievoudig zilveren jubil...
Drievoudig zilveren jubileum bij Residentie Orkest (1958)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Drievoudig zilveren jubileum bij Residentie Orkest (1958)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer