Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HERMAN PIETER DE BOER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

09-02-1928 - 01-01-2014

Genre

tekstdichters, tekstschrijver

Pseudoniemen

Johnny Austerlitz

Herman Pieter de Boer

Herman Pieter de Boer is schrijver en dichter, maar heeft ook veel liedteksten op zijn naam staan. Veel liedjes waar hij de tekst voor schrijft, worden hits, waaronder Visite van Lenny Kuhr en Annabel van Hans de Booij. Hij schrijft de teksten van de twee bekendste Kinderen voor Kinderen liedjes: ...
Volledige biografie...

Instrumenten

tekstschrijver

Genoemd in de biografie van

1965   Conny Vandenbos
1970   Lenny Kuhr
1977   André Hazes
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Herman Pieter de Boer

Herman Pieter de Boer is schrijver en dichter, maar heeft ook veel liedteksten op zijn naam staan. Veel liedjes waar hij de tekst voor schrijft, worden hits, waaronder Visite van Lenny Kuhr en Annabel van Hans de Booij. Hij schrijft de teksten van de twee bekendste Kinderen voor Kinderen liedjes: Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd en Op Een Onbewoond Eiland.

1928

Herman Pieter de Boer wordt geboren op 9 februari in 1928 in Rotterdam.

1942

In Bussum volgt hij de HBS. De Boer schrijft liedjes en sketches voor schoolfeesten. Hij houdt veel van muziek, maar bespeelt verder geen instrument.

1948 - 1951

Na de oorlog rondt hij in 1948 zijn school af. Daarna roept de dienstplicht. Hij is officier en vervult die functie vervolgens drie jaar.

1952

De Boer heeft aspiraties om het als tekstschrijver te maken en schrijft voor verschillende tijdschriften. Maar omdat hij daar nog niet van leven kan, gaat hij aan het werk als filiaalhouder van een tegelhandel in Hilversum.

1953

In 1953 gaat hij aan de slag als vertegenwoordiger van decoratieartikelen in Amsterdam.

1954 - 1956

In 1954 solliciteert hij als copywriter bij een reclamebureau in Amsterdam en wordt aangenomen. Bij het reclamebureau werkt ook Dimitri Frenkel Frank die later veel boeken, musicals en theaterstukken schrijft. In 1956 debuteert Herman Pieter de Boer met de roman De Witte Partij.

1955 - 1957

De Boer start met acteur Dimitri Frenkel Frank en tekstschrijver Hans Ferrée het bureau Ferrée, Frenkel Frank en De Boer. Ze houden kantoor boven het journalistencafé Scheltema in Amsterdam. Het bureau levert ideeën en teksten voor reclame, pers, film, radio en televisie.

1958 - 1964

In 1958 richt Herman Pieter de Boer zijn eigen reclamebureau op. Hij heeft Amsterdam verruilt voor Bussum. De Boer is inmiddels verslaafd aan de drank. Zijn huwelijk loopt op de klippen en begin jaren zestig gaat hij alleen terug naar Amsterdam. Om zijn leven weer een beetje op orde te krijgen, zoekt hij hulp bij de Jellinekkliniek. Na twee maanden is hij van zijn verslaving af. Daarna zal hij nooit meer een druppel alcohol drinken.

1966

Herman Pieter de Boer barst van de energie en levensvreugde, maar heeft geen rode cent. Hij loopt Rijk de Gooijer tegen het lijf die hem vraagt sketches te schrijven voor zijn tv-programma. Via De Gooijer komt hij terecht in de wereld van de showbis.

1969

In 1969 zingen Johnny Kraaykamp en Rijk de Gooijer het bekende liedje Oh Waterlooplein. Het origineel is een Engelstalig nummer, dat daarna vertaald wordt in het Frans. Onder de naam Johnny Austerlitz schrijft Herman Pieter de Boer de Nederlandse vertaling.

1970

De Boer schrijft de tekst van het liedje Oki do. Joke Bruys zingt het nummer tijdens het Nationale Songfestival, maar blijft steken op de vierde plek. Pianist en componist Tonny Eijk schrijft de muziek.

Joke Bruijs Tonny Eyk

1972 - 1977

In 1972 verschijnt zijn eerst geslaagde literaire novelle Dorpsgeheimen. Tientallen boeken van Herman Pieter de Boer zullen nog volgen. In de jaren zeventig schrijft hij liedteksten voor uiteenlopende artiesten. In 1972 schrijft hij voor Loeki Knol (Loeki Look's Around) en voor het eerste gelijknamige album van André van Duin. Midden jaren zeventig verschijnen er drie platen van Conny Vandenbos. De Boer schrijft teksten voor elke plaat. In 1977 komt het debuut van André Hazes uit: Zo Wil Ik Leven. De Boer schrijft vier liedteksten voor de Amsterdamse volkszanger.

André Hazes André van Duin Conny Vandenbos

1978

Hij krijgt van producer Eric Boom een bandje en bladmuziek van het lied Ma Dernière Volonté. Of hij daar iets moois van wil maken voor Ramses Shaffy. Er is haast bij want ze zijn al aan het opnemen. Een paar dagen later belt Shaffy in de holst van de nacht De Boer op en zegt met veel gestommel op de achtergrond dat hij toch een tekst zou willen hebben. De volgende middag sluit De Boer zich op in een kamer, luistert nog eens naar het bandje en schrijft in twintig minuten de tekst van Laat Me. Een van de bekendste liedjes van Ramses Shaffy.

Ramses Shaffy

1980

In 1980 verschijnt de plaat Dromentrein van Lenny Kuhr. Herman Pieter de Boer schrijft verschillende teksten voor het album. Kuhr scoort met de singles Visite en Maar Ja twee hits, beide teksten zijn van De Boer. Met Boudewijn de Groot schrijft hij het nummer Annabel. Het nummer is bedoeld voor zijn plaat Van Een Afstand, maar De Groot laat het liedje links liggen. Hans de Booij scoort er even later een grote hit mee.

Boudewijn de Groot Hans de Booij Lenny Kuhr

1981

In 1981 verschijnt de eerste plaat van Kinderen voor Kinderen. Herman Pieter de Boer schrijft de teksten van de liedjes Op Een Onbewoond Eiland en Ik Heb Zo Waanzinnig Gedroomd. Hij schrijft later nog veel meer liedteksten voor Kinderen voor Kinderen

Kinderen Voor Kinderen

1982 - 1990

Naast zijn dichtbundels en romans blijft Herman Pieter de Boer in deze periode liedteksten schrijven. In 1984 scoort Hans de Booij een hit met de single Thuis Ben. Herman Pieter de Boer tekent voor de tekst. Daarnaast schrijft hij liedteksten voor vijf platen van Kinderen voor Kinderen. Verder schrijft hij onder meer voor Lenny Kuhr en Willeke Alberti.

Willeke Alberti

1991 - 1995

Hij schrijf wederom voor Lenny Kuhr en Kinderen voor Kinderen, maar werkt ook met de Belgische zangeres Dana Winner. In Nederland niet bekend, in België een grote zangeres. Herman Pieter de Boer schrijft verschillende teksten voor haar die op meerdere albums terechtkomen: Regenbogen (1993), Mijn Paradijs (1994), Regen Van Geluk (1995) en Waar Is Het Gevoel (1996). In 1994 scoort Winner een hit met het door De Boer geschreven Westwind.

1996

Boudewijn de Groot zet het nummer Annabel op de plaat Een Nieuwe Herfst.

Boudewijn de Groot

2002

In 2002 wint Herman Pieter de Boer een Gouden Harp.

2004 - 2005

Lenny Kuhr komt in 2004 met het album Op De Grens Van Jou En Mij en een jaar later met Panta Rhei. De Boer schrijft wederom teksten voor de zangeres. Naast Lenny Kuhr schrijft Herman Pieter de Boer weinig meer voor andere artiesten.

Lenny Kuhr

2008

In april wordt Herman Pieter de Boer benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

2014

Herman Pieter de Boer overlijdt in de nieuwjaarsnacht in zijn woonplaats Eindhoven. Hij is 85 jaar geworden.

Discografie Herman Pieter de Boer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Herman Pieter de Boer

Audio/Video Herman Pieter de Boer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer