Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HERMINE DEURLOO

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hermine Deurloo

Periode

08-03-1966 - heden

Genre

altsaxofoon, jazz, mondharmonica

Online

Facebook
Officiële website

Hermine Deurloo

Hermine Deurloo is gespecialiseerd in de chromatische mondharmonica. Na haar studie aan het conservatorium maakt ze deel uit van het Willem Breuker Kollektief en treedt ze onder meer op met het Metropole Orkest en het Schönberg Ensemble. Deurloo tourt met jazzmuzikanten als Han Bennink, Jesse van Ruller, Candy Dulfer en ...
Volledige biografie...

Instrumenten

altsaxofoon, mondharmonica

Genoemd in de biografie van

2009   Bo van de Graaf
2012   Jesse van Ruller

Biografie Hermine Deurloo

Hermine Deurloo is gespecialiseerd in de chromatische mondharmonica. Na haar studie aan het conservatorium maakt ze deel uit van het Willem Breuker Kollektief en treedt ze onder meer op met het Metropole Orkest en het Schönberg Ensemble. Deurloo tourt met jazzmuzikanten als Han Bennink, Jesse van Ruller, Candy Dulfer en Denise Jannah. Haar harmonicaspel is te horen in soundtracks van films (Pluk Van De Petteflet, Erik Of Het Klein Insectenboek, Johan), televisieprogramma's (Vreemde Kostgangers, leaders voor RTL4 en Talpa) en reclamespotjes (o.a. Unox).

In bezetting van

Andy Bruce & The Rigidly Righteous   mondharmonica, sopraansaxofoon
Willem Breuker Kollektief   altsaxofoon, mondharmonica, sopraansaxofoon

1966 - 1997

Hermine Deurloo (Amsterdam, 8 maart 1966) is dochter van theologieprofessor Karel Adriaan Deurloo. Als tiener raakt ze geïnteresseerd in jazz. Na blokfluit en cello kiest ze voor de altsaxofoon en speelt ze in diverse ska- en reggaebands. Ze studeert saxofoon aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Vanaf 1994 wordt de chromatische mondharmonica haar hoofdinstrument. De chromatische mondharmonica biedt vanwege drie octaven veel meer mogelijkheden dan de normale mondharmonica. Deurloo neemt in 1997 met gitarist/zanger Ricardo Insunza het bossanova-album Sozinhos op.

1998 - 2004

In 1998 verschijnt Hermine Deurloo's eerste album onder eigen naam. Op I Say Jazz bestaat haar kwartet uit drummer John Engels, toetsenist Jean Louis van Dam en bassist Ben Janssen. De twaalf tracks worden op de cd aangekondigd door radio-dj Meta de Vries (1941-2011). Deurloo treedt toe tot het Willem Breuker Kollektief waarin ze zowel saxofoon als mondharmonica speelt. Ze is met het ensemble te horen op de albums Hunger! met Loes Luca (2000), Thirst! met Denise Jannah (2000), Misery (2002), Jona (2005) en Faust (2005). Daarnaast levert ze gastbijdragen op platen van andere muzikanten, zoals I Love You (2004) van de Nederlandse soulzanger Benny Sings.

Benny Sings Denise Jannah John Engels Willem Breuker Kollektief

2005 - 2007

Hermine Deurloo treedt in 2005 op tijdens het World Harmonica Festival in het Duitse Trossingen. Haar cd Crazy Clock (2006) is in februari 2005 opgenomen en gemixt in het huis van de Amerikaanse muzikant Tony Scherr (Bill Frisell, Norah Jones) in New York City. Organist Chris Brown speelt mee op Hammond. Op Crazy Clock staan acht rustige en melodieuze covers, met composities van onder anderen Ali Farka Touré en Bill Frisell. Op Soundbite (2007) wordt Deurloo begeleid door een bigband met topmuzikanten uit de Nederlandse jazzscene, zoals Ferdinand Povel, Martijn Vink en Michiel Borstlap. Op de plaat wisselt Deurloo jazzstandards af met funkklassiekers en speelt ze het thema van Toots Thielemans uit de film Turks Fruit.

Ferdinand Povel Martijn Vink Michiel Borstlap

2008 - 2013

In 2011 geeft Hermine Deurloo in Trossingen een workshop jazz voor chromatische mondharmonica tijdens de Harmonica Masters Workshops. Haar soloalbum Glass Fish (2012) bevat bijdragen van percussionist Joshua Samson, bassist Tony Overwater en gitarist Jesse van Ruller. Het kwartet speelt composities van Duke Ellington (Fleurette Africaine) en Misha Mengelberg. 'Met Glass Fish stelt Hermine Deurloo de melancholieke klankkleur veilig waar in Europa tot dusver uitsluitend (…) Toots Thielemans patent op had,' schrijft Rudie Kagie in Vrij Nederland. 'Dit album toont aan dat we met een volwaardig jazzinstrument te maken hebben.' In juni 2012 speelt Hermine Deurloo de muziek in voor de filmkomedie Strangely In Love (2014) van regisseur Amin Matalqa. De filmmuziek is gecomponeerd door BAFTA-winnaar Austin Wintory. Vanaf 2013 doet Deurlo regelmatig duo-optredens met Rembrandt Frerichs (piano, geprepareerde piano, Indiaas harmonium) waarbij ze eigen composities afwisselen met improvisaties en filmmuziek.

Jesse van Ruller Misha Mengelberg Tony Overwater

2014 - 2015

Deurloo staat in 2014 op het programma van het North Sea Jazz Festival waar ze optreedt met Jesse van Ruller, Tony Overwater en Joshua Samson. Ze is in de eerste helft van 2015 onderdeel van het gevarieerde programma Dansen Op Een Glazen Plafond. Deze variétéshow bestaat uit louter vrouwelijke schrijvers, dichters en muzikanten van divers pluimage. Met Rembrandt Frerichs en de Noorse percussionist Tor Haugerud treedt ze in mei op in Trondheim, Noorwegen. Het album Welling (2015) is een samenwerking met strijkkwartet Zapp4. De titel verwijst naar café Welling nabij het Concertgebouw in Amsterdam waar het idee voor de plaat ontstaat. Naast eigen composities van Deurloo en leden van Zapp4 bevat de cd ook werk van de Amerikaanse fusionbassist Jaco Pastorius, de Malinese zanger en gitarist Ali Farka Touré en pianist Rembrandt Frerichs. De presentatie vindt op 27 juni 2015 plaats in het Bimhuis. In juli staat de mondharmonicaspeelster twee keer in het Concertgebouw Amsterdam, onder meer tijdens een programma van Trijntje Oosterhuis. Hermine Deurloo maakt in september deel uit van een grote bezetting tijdens de vissersopera Harde Handen in het Zuiderstandtheater, Scheveningen. Het stuk is gebaseerd op Herman Heijermans' klassieker Op Hoop Van Zegen. Actrice Loes Luca speelt de beroemde rol van Kniertje. De muziek is onder meer van Willem Breuker.

Trijntje Oosterhuis Willem Breuker Zapp 4

2016

Naast optredens met onder andere Rembrandt Frerichs tourt Hermine Deurloo mee met Bach & Bleekwater, een theaterconcert rondom de Chaconne (BWV 1004) van Johann Sebastian Bach, met altvioliste Esther Apituley en actrice Leny Breederveld. Deurloo is in mei gastsolist tijdens optredens in Den Haag, Doorn en Den Helder van de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Ze speelt op meerdere festivals waaronder Amersfoort Jazz samen met pianist/cabaretier Mike Boddé en bassist Marcel Booij. In de zomer speelt ze op het rondreizende theaterfestival De Parade als een van de muzikanten in de voorstelling Frank Sinatra's Watertown van Club Helmbreker. In september reist ze naar Zuid-Afrika voor een optreden op het Joy Of Jazz Festival in Johannesburg.

2018

Hermine Deurloo wint de prestigieuze Bernie Bray Harmonica Player of the Year Award. Eerdere winnaars van deze prijs zijn Toots Thielemans en Stevie Wonder.

Discografie Hermine Deurloo

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hermine Deurloo

Audio/Video Hermine Deurloo

Video Hermine Deurloo

Hermine Deurloo Quartet -...
Hermine Deurloo Quartet - "Benny's Dream"
Hermine Deurloo en Han Be...
Hermine Deurloo en Han Bennink
Hermine Deurloo Glass Fish
Hermine Deurloo Glass Fish
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Hermine Deurloo en Han Bennink

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer