Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HET

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Het bij het televisieprogramma Moef Ga Ga

Periode

1965 - 1967

Genre

Nederbiet, Nederlandstalig

Het

Het ruigere beatwerk uit de hoofdstad. Hun hit Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan is een van de hoogtepunten in de geschiedenis van Nederlandstalige popmuziek.
Volledige biografie...

Bezetting

Dennis Witbraad   drums
Adri de Hont   gitaar
Pim van der Linden   basgitaar
Jacques Zwart   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1967   Amsterdam
1971   Cargo
1973   ZZ en de Maskers
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Het

Het ruigere beatwerk uit de hoofdstad. Hun hit Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan is een van de hoogtepunten in de geschiedenis van Nederlandstalige popmuziek.

1965

Het bij het televisieprogramma Moef Ga Ga Het komt voort uit The Mads, een band die in Amsterdam al een reputatie geniet met keiharde muziek. Brein achter de band is Bob Bouber, die na zijn periode als ZZ van de Maskers behoefte heeft aan iets nieuws. Met zijn goede neus voor de tijdgeest en de mogelijkheden van publiciteit weet hij de groep snel in de belangstelling te brengen. Naar voorbeeld van The Small Faces en The Who meten de bandleden zich een mod-imago aan, inclusief kleding in de op-art stijl (shirts met afbeeldingen met verkeersborden). De promotie-stunt van de eerste single Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan bezorgt de band in één klap landelijke bekendheid. Tijdens het spitsuur wordt de bandleden, gelegen in een groot ledikant op wielen, de Dam op gereden. Na tien minuten wordt de happening afgeblazen door de politie, die in dat jaar veel te stellen heeft met provo's, nozems en andere langharige jongelieden. Met een luie beat en in simpele maar doeltreffende bewoording vertolkt Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan het universele ochtend-dilemma: `Met mijn voeten tegen je pyjama aan' of toch `met mijn grote, blote handen naar mijn baas'. De tekst is van Bob Bouber die met Geen Zin voortgaat op de Nederlandstalige weg die hij in 1963 al had ingeslagen met Dracula van ZZ en de Maskers. Overigens heeft Bouber de credits van deze evergreen en van de b-kant, Alleen Op Het Kerkhof, gegund aan zijn toenmalige vrouw T. (Tinka) Bouber.

Bob Bouber ZZ en de Maskers

1966 - 1967

Met Kejje Nagaan heeft de band een bescheiden tweede hit. Twee Engelstalige singles in 1966 en 1967 slaan helemaal niet aan. In 1967 gaat Het over in Pocomania, de begeleidingsband van rhythm & blues-zanger Davy Jones.

American Gypsy Ben Cramer Corry Konings Oscar Harris Pocomania The Scene

1968 - 2003

Whitbread is in 1979 de eerste drummer van The Scene en speelt begin jaren tachtig in de funkgroep American Gypsy. Zanger Jacques Zwart is niet alleen actief als zanger, maar ook als producer, arrangeur en tekstschrijver. Hij speelt in de bands Amsterdam en Think Tank en is vanaf de jaren zeventig actief als producer van artiesten als Ben Cramer, Oscar Harris en Corry Konings. Tijdens zijn productiewerk voor de groep Luv' ontmoet hij zijn levenspartner Marga Scheide. In de laatste jaren van zijn loopbaan beheert hij de virtuele platenmaatschappij Select CD. Zwart overlijdt op 1 april 2003 tijdens een vakantie op Ibiza. Hij wordt 57 jaar.

Amsterdam Ben Cramer Corry Konings Luv' Oscar Harris Think Tank

1999

Het verzamelalbum Het verschijnt. Hierop staan ook enkele songs die niet eerder zijn uitgebracht. Ondertussen is Ik Heb Geen Zin Om Op Te Staan nog altijd een arbeidsvitaminen-klassieker.

2003

Jacques Zwart overlijdt op 1 april op het eiland Ibiza aan een hartaanval.

Discografie Het

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Het

Audio/Video Het

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer