Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HET BRABANTS ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1949 - 2013

Genre

hedendaags, klassiek

Het Brabants Orkest

Het Brabants Orkest is het professionele symfonieorkest voor de provincie Brabant. Het heeft als thuisbasis Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven en staat onder leiding van chef-dirigent Alan Buribayev. Abonnementsconcerten vinden plaats in Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Breda. Sinds zijn eerste concert in 1950 is Het Brabants Orkest uitgegroeid tot ...
Volledige biografie...

Genoemd in de biografie van

1940   Louis Toebosch
1952   Jos van Veldhoven
1953   Jo van den Booren
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Het Brabants Orkest

Het Brabants Orkest is het professionele symfonieorkest voor de provincie Brabant. Het heeft als thuisbasis Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven en staat onder leiding van chef-dirigent Alan Buribayev. Abonnementsconcerten vinden plaats in Eindhoven, Den Bosch, Tilburg en Breda. Sinds zijn eerste concert in 1950 is Het Brabants Orkest uitgegroeid tot een toonaangevend regionaal gezelschap. Het heeft ook buiten Brabant naam gemaakt, onder meer met structurele aandacht voor muziek bij zwijgende films en met portretten van twintigste-eeuwse componisten. Het Brabants Orkest treedt geregeld op in de belangrijkste concertzalen van Nederland en kan dankzij succesvolle buitenlandse tournees bogen op internationale erkenning. Naast het geven van symfonische concerten is het actief op het gebied van opera (vaak in samenwerking met Opera Zuid) en educatie. Tot de gastdirigenten van het Brabants Orkest behoren Michel Tabachnik, Jan Willem de Vriend en Jean-Jacques Kantorow. Het orkest werkt samen met solisten als Martin Frøst, Isabelle van Keulen, Anne Queffélec, Alexander Gavrilyuk en Patricia Kopatchinskaja.

1949 - 1950

In opdracht van de Vrienden van Het Brabants Orkest formeert dirigent Hein Jordans een orkest dat de regio Brabant van klassieke muziek moet voorzien. Op 6 mei 1950 geeft het zijn eerste concert in Den Bosch.

1954

Tijdens het Holland Festival slaat het orkest de handen ineen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en zijn dirigent Eduard Flipse, voor een uitvoering van Gustav Mahlers 'Achtste Symfonie'. In oktober volgt het debuut in het Amsterdamse Concertgebouw.

Eduard Flipse

1979

Hein Jordans gaat met pensioen. Hij krijgt twee opvolgers, André Vandernoot en Lucas Vis, die zich geen chef-dirigent noemen maar 'vaste dirigent'.

Lucas Vis

1982

In juni speelt het orkest voor het eerst live muziek bij een zwijgende film: 'Napoleon' (1927). Cinemakenner Theodore van Houten programmeert later ook films als 'Nieuw Babylon', 'La passion de Jeanne d'Arc' en 'Pantserkruiser Potemkin'.

1983 - 1986

Het eerste 'componistenportret' vindt plaats. De Pool Krzysztof Penderecki komt het orkest dirigeren in eigen werk en dat van zijn landgenoot Karol Szymanowski. Een aantal orkestmusici speelt kamermuziek, daarnaast zijn er inleidingen en gastcolleges. Na Penderecki volgen in latere jaren componisten als Witold Lutoslawski, Peter Schat, Otto Ketting, Peter Maxwell Davies, Olivier Messiaen en Robert Heppener. Gedurende het seizoen 1985/1986 is Roelof van Driesten vaste dirigent.

1991 - 1994

Arpád Joó en Heinz Friesen zijn de vaste dirigenten van het orkest.

1995 - 2000

Het orkest neemt zijn intrek in het nieuwe Muziekcentrum Frits Philips. Met Marc Soustrot heeft het orkest vanaf 1996 weer een chef-dirigent. Onder zijn leiding verdiept het orkest onder meer zijn kennis van het Franse repertoire. Jaap van Zweden is van 1997 tot 2000 vaste dirigent.

Jaap Van Zweden

2004 - 2006

In samenwerking met het Brabants Instituut voor School en Kunst organiseert het orkest jaarlijks een educatief project voor leerlingen van het basisonderwijs. Marc Soustrot neemt afscheid als chef-dirigent.

2008

De jonge Kazach Alan Buribayev wordt aangesteld als chef-dirigent. Hij legt nadruk op het Russische en Duits-Oostenrijkse repertoire. Ook treedt Jan Zekveld aan als artistiek manager. De voormalige programmeur van de ZaterdagMatinee doet zijn reputatie eer aan met een mix van traditionele en hedendaagse muziek.

2010

Het Muziekcentrum Frits Philips wordt omgedoopt tot Muziekgebouw Frits Philips. Alan Buribayev kondigt aan met ingang van seizoen 2012/2013 te stoppen als chef-dirigent.

2011

In november organiseert Het Brabants Orkest samen met het Wereld Natuur Fonds twee concerten in Eindhoven en Amsterdam met muziek van Klas Torstensson. Poolreiziger en WNF-ambassadeur Marc Cornelissen verzorgt een interactieve sessie met het publiek met beelden uit de documentaire 'White Planet'.

Klas Torstensson

2013

In april fuseren Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest tot philharmonie zuidnederland.

philharmonie zuidnederland

Discografie Het Brabants Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Het Brabants Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer