Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HET KLEIN ORKEST

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Het Klein Orkest

Periode

1977 - 1985

Genre

Nederlandstalig, pop

Het Klein Orkest

Nederlandstalige popgroep die voortkomt uit het niet van de grond gekomen theaterprogramma Het Groot Orkest. De Haags/Utrechtse band breekt begin jaren tachtig door op landelijk niveau en houdt het enkele jaren later voor gezien.
Volledige biografie...

Bezetting

Leon Smit   achtergrondzang, toetsinstrumenten
Niek Nieuwenhuijsen   achtergrondzang, drums
Chris Prins   basgitaar
Harrie Jekkers   gitaar, zang

Genoemd in de biografie van

1971   Harrie Jekkers
1982   Cees Schrama

Biografie Het Klein Orkest

Nederlandstalige popgroep die voortkomt uit het niet van de grond gekomen theaterprogramma Het Groot Orkest. De Haags/Utrechtse band breekt begin jaren tachtig door op landelijk niveau en houdt het enkele jaren later voor gezien.

1977 - 1981

Een groep van tien mensen werkt in 1977 aan een cabaretprogramma onder de werktitel Het Groot Orkest. Het programma komt niet van de grond en de vier muzikanten verenigen zich in de band Het Klein Orkest. Het viertal heeft vooral succes in krakerskringen. Utrecht is aan het eind van de jaren zeventig het toneel van een strijd om de podia. Het Tivoli-lied is één van de strijdliederen van actievoerders. Het wordt geschreven in 1979, na een brand in Tivoli.

1982

In dit jaar wordt de eerste single uitgebracht: Laat Mij Maar Alleen. Ook maakt men een Haags uitstapje met O, O, Den Haag. Dit nummer verschijnt onder de naam Harry Klorkestein, de achternaam is een anagram van Klein Orkest. Jekkers is verantwoordelijk voor de zangpartijen op de single en schreef het nummer voor presentator Cees Grimbergen, nadat die door de VARA was afgewezen omdat hij te Haags praatte. Op televisie en bij optredens werpt geluidsman Henny de Jong zich op als Klorkestein.

1983

Met Koos Werkeloos verschijnt een tweede hitsingle van Het Klein Orkest. Het nummer weet de aandacht te trekken door het gewaagde tekstuele onderwerp.

1984

Het nummer Over De Muur wordt uitgebracht. De single is de grootste hit voor Het Klein Orkest en verschijnt vijf jaar later (als de Berlijnse Muur valt) nog eens.

1985

De opnamen voor het volgende album vinden in april en juni plaats in de Basement Studio in Bunschoten/Spakenburg. Het is het laatste album van de band. Het Klein Orkest valt uit elkaar. De band doet op 8 september zijn laatste optreden. Het album Roltrap Naar De Maan staat in het najaar zeven weken in de Albumlijst en behaalt daar de 47ste plek. De gelijknamige single haalt de hitparade niet. Jekkers richt zich daarna weer op het theater en maakt ook soloplaten. Nieuwenhuijsen formeert een nieuwe band, Harde Smart (later ingekort tot Smart). Ook is hij actief in de redactie van het Radio 3-programma Leidsekade Live! van de KRO.

Smart

Discografie Het Klein Orkest

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Het Klein Orkest

Audio/Video Het Klein Orkest

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer