Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HIGHWAY CHILE

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Periode

1981 - heden

Genre

hardrock

Online

Officiële website

Highway Chile

Een van de eerste Nederlandse metalbands, die zich door veel optredens behoorlijk in de picture weet te spelen.
Volledige biografie...

Bezetting

Armand vander Stigchel   zang
Eric Finck   basgitaar
Ernst Van Ee   drums
Ben Blaauw   gitaar
Ronald Bakker   gitaar

Overige muzikanten

Erik Karreman   gitaar
Sav Pearce   zang
Jan Koster   drums
Peter Barnouw   gitaar
Martin Mens   gitaar
Meer resultaten... Minder resultaten

Genoemd in de biografie van

1982   Hammerhawk
1984   Helloïse
1996   Threnody
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie Highway Chile

Een van de eerste Nederlandse metalbands, die zich door veel optredens behoorlijk in de picture weet te spelen.

1981

Na diverse bezettingswisselingen krijgt de door gitarist Martin Mens opgerichte groep eindelijk de wind in de zeilen. De bezetting is dan Armand van der Stigchel (zang), Ben Blaauw (gitaar), Martin Mens (gitaar), Ernst Thimister (bas) en Ernst van Ee (drums). Het gaat Highway Chile voor de wind, want de band heeft in de eerste maanden ruim honderd optredens door het hele land. Halverwege de reeks optredens wint gitarist Ben Blaauw (dan zeventien jaar oud) de Gibson Birdland van de Amerikaanse gitarist Ted Nugent. Blaauw ontvangt de gitaar op basis van een gitaristenwedstrijd die Alfred Lagarde organiseert in zijn radioprogramma Beton.

1982

Ernst Thimister en Martin Mens geven de voorkeur aan hun gezinsleven en worden vervangen door respectievelijk Eric Finck (alias Ricky Finch) en Peter ‘Barney’ Barnouw.

1983

Release van het debuutalbum Storybook Heroes, niet al te veel later gevolgd door de mini-elpee Fever. Het zal de laatste release zijn waarop Peter Barnouw te horen is. Hij wordt vervangen door Ronald Bakker (ex-The Wild). De band treedt op met rockgrootheden als Motörhead, Y & T, Whitesnake, Michael Schenker Group en Def Leppard.

1984

Storybook Heroes wordt vanwege het faillissement van platenmaatschappij Inelco opnieuw uitgebracht, in een andere mix. De opnamen van de nieuwe langspeelplaat lopen niet bepaald op rolletjes. Reden voor Ben Blaauw en Ernst van Ee om uit de band te stappen en Helloïse op te zetten. Hun plaatsen worden ingenomen door Erik Karreman (alias Erik John) en Jan Koster. Na de zes songs tellende 12" EP For The Wild And Lonely wordt de Engelsman Sav Pearce als nieuwe zanger aangetrokken, omdat Armand van Stigchel naar de Verenigde Staten vertrekt.

Helloïse

1985

Na meer dan een jaar in de studio te hebben gebivakkeerd, verschijnt eindelijk de tweede elpee, Rockarama. De oude Highway Chile-fans zijn dan echter al naar Helloïse overgelopen en voor het tot optredens komt, valt de band uit elkaar.

2001

Highway Chile gaat weer optreden. Bandleden van het eerste uur, gitarist Martin Mens en drummer Ernst van Ee, hebben de groep nieuw leven ingeblazen. Samen met zanger Robert Soeterboek (o.a. bekend van de Ayreon projecten), gitarist Attila Szabo en bassist Edwin den Haag (Blind Justice) treft de band voorbereidingen voor een tour in 2002.

Blind Justice

2002

Highway Chile gaat in april van start met de reünietour Rock 'n Roll Blitzkrieg.

2005

Highway Chile treedt regelmatig op en werkt aan een nieuw uit te brengen album. In de huidige bezetting is Stan Verbraak (Helloïse) de zanger en Gert Nijboer de nieuwe gitarist.

Helloïse

2008

Het album Keeper Of The Earth wordt in de zomer door metalblad Aardschok positief ontvangen: 'Highway Chile probeert niet krampachtig modern te klinken, maar serveert op de cd een frisse, energieke variant op de hardrock waarmee de band ooit bekend werd'. De plaat bevat onder meer een gastsolo van gitarist Ben Blaauw, een cover van Rainbow en een sample van Alfred Lagarde.

Discografie Highway Chile

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Audio/Video Highway Chile

Video Highway Chile

Highway Chile @ Bitterzoe...
Highway Chile @ Bitterzoet 26-11-2011

Audio Highway Chile

HIGHWAY CHILE - Dreaming of Heaven
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Highway Chile @ Bitterzoet 26-11-2011

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer