Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HILLBILLY BOOGIEMEN

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

Hillbilly Boogiemen

Periode

1990 - heden

Genre

bluegrass, rockabilly

Online

Officiële website

Pseudoniemen

Bluegrass Boogiemen

Hillbilly Boogiemen

Het Utrechtse kwartet The Hillbilly Boogiemen weet met een mix van country, bluegrass en rockabilly zowel nationaal als internationaal hoge ogen te gooien. Gedurende vijf achtereenvolgende jaren wint de groep de door het Nederlandse country maandblad Country Gazette uitgeloofde Gram Parsons Award als beste binnenlandse akoestische countryband. Met toernees door ...
Volledige biografie...

Bezetting

Aart Schroevers   contrabas, zang
Robert Jan Kanis   gitaar, zang
Bart Van Strien   banjo, gitaar, mondharmonica, zang
Arnold Lasseur   gitaar, mandoline, pedalsteel, zang

Overige muzikanten

Frans Hellemans   contrabas

Genoemd in de biografie van

2001   The Yearlings
2005   Blue Grass Boogiemen

Biografie Hillbilly Boogiemen

Het Utrechtse kwartet The Hillbilly Boogiemen weet met een mix van country, bluegrass en rockabilly zowel nationaal als internationaal hoge ogen te gooien. Gedurende vijf achtereenvolgende jaren wint de groep de door het Nederlandse country maandblad Country Gazette uitgeloofde Gram Parsons Award als beste binnenlandse akoestische countryband. Met toernees door Amerika in 1998, ’99 en 2000 gaat een lang gekoesterde wens van de band in vervulling. De groep staat inmiddels in Nederland op eenzame hoogte als countryband.

1990

De Hillbilly Boogiemen wordt opgericht in Utrecht door Arnold Lasseur (zang, steelgitaar, mandoline), Aart Schroevers (zang, basgitaar), Robert-Jan Kanis (zang, gitaar) en Bart van Strien (zang, banjo, bluesharp, gitaar). De groep heeft een voorliefde voor het spelen van zowel authentieke, ongepolijste country , bluegrass als rockabilly. Grote voorbeelden zijn Jimmie Rodgers, Hank Williams, George Jones en Bill Monroe.

1991

Door de unieke combinatie van stijlen komen de Hillbilly Boogiemen al snel terecht in de samenhangende scenes in binnen- en buitenland. De groep sleept de Silver Fiddle Award in de wacht.

1992

De band neemt haar eerste demo op. In de verschillende country polls valt voor het eerste de naam Hillbilly Boogiemen waar te nemen. De groep speelt op het Floralia-festival.

1993

De Hillbilly Boogiemen gaan voor het eerst op tournee in Engeland en Schotland. Zij treden aan op het wereldberoemde Hemsby Rock 'n' Roll Weekender-festival en op het Edale Bluegrassfestival. In Nederland ontvangen zij de Gerard de Vries Award voor meest belovende countryband. In Duitsland begeleiden zij Rose Maddox die al in de jaren veertig furore heeft gemaakt met haar broers de Maddox Bros, een naam die hedentendage nog grote populariteit geniet bij zowel de country en bluegrass aanhangers als bij het rock en roll publiek. Enkele nummers van dit optreden zullen later op CD verschijnen.

1994

De Hillbilly Boogiemen winnen voor het eerst de Gram Parsons Award van het maandblad Country Gazette als beste akoestische countryband. Diverse radio en tv optredens in binnen- en buitenland zijn het gevolg van hun reputatie als vaandeldragers van de traditionele country in Europa.

1995

Hillbilly Boogiemen De eerste CD Live At The Pumpkins verschijnt. Er is gekozen voor een live album omdat het juiste gevoel in de studio maar niet tot uiting wil komen en de Hillbilly Boogiemen toch bij uitstek een live-act is. Het album wordt overal goed ontvangen en zelfs uit Amerika komen de eerste serieuze aanbiedingen binnen.

1996

Uit nostalgische overwegingen wordt een vinyl-single uitgebracht met een bluegrass kant en een country kant. Voor de tweede keer wint de groep de Gram Parsons Award. Het drie-stijlen concept bluegrass, rock 'n' roll en country begint nu eindelijk een heel eigen publiek op te leveren in Nederland en daarbuiten.

1997

Hillbilly Boogiemen De opnamen voor het eerste studio-album, dat in 1998 zal verschijnen, worden voltooid. De plaat is geproduceerd door André van den Bunt. Er wordt samengewerkt met gitarist Tjarko Keen en fiddle-specialist Joost van Es. De Hillbilly Boogiemen spelen voor het eerst in Ierland op het Guinness Bluegrass Festival. Ook dit jaar wint de band de Gram Parsons Award als beste akoestische countryband van Nederland.

1998

Het album Rockin' & Cloggin' verschijnt op het Marlstone label. Deze plaat zal de echte doorbraak voor de Hillbilly Boogiemen betekenen. Op Rockin' & Cloggin' staan zestien vertolkingen van countryhelden als Hank Williams, George Jones en Bill Monroe. Daarnaast is er ook plaats voor rock 'n' roll in nummers als A Fool Such As I en, het eveneens op single uitgebrachte, White Lightning. Slechts lovende kritieken vallen de Utrechtenaren ten deel en hun naam is voorgoed gevestigd. De Hillbilly Boogiemen klinken inderdaad alsof ze rechtstreeks uit Amerika komen en de Volkskrant sluit haar recensie af met 'Betere country wordt in Nederland niet gemaakt'. Een lang gekoesterde droom gaat in vervulling wanneer er in het beloofde land Amerika getoerd wordt. Steve Dean, voormalig roadmanager van o.a. The Fabulous Thunderbirds en The Paladins, organiseert een tournee van Californië naar Arizona naar Oklahoma voor het festival van de befaamde violist Byron Berline (bekend van The Byrds, The Flying Burrito Brothers en Country Gazette), alwaar zij geprogrammeerd staan met o.a. Emmylou Harris en The Dillards. De laatste stop is Austin, Texas, alwaar de band binnen vier optredens een heuse aanhang opbouwt. Rockin' & Cloggin' verschijnt ook in de Verenigde Staten. Voor de vierde keer wint de groep in eigen land de Gram Parsons Award.

1999

Opnieuw wordt intensief door de Verenigde Staten getoerd: van Texas naar Georgia, North Carolina, Washington DC, New York, Pennsylvania, Michigan, Illinois, Missouri, Oklahoma en weer terug naar Texas.In Washington woont de afdeling cultuur van de Nederlandse ambassade het optreden bij en krijgt de band een prachtige recensie in de Washington Post. In Oklahoma vervult Byron Berline een glansvol optreden als special gast en in Austin doet country-legende Dale Watson een gastoptreden. Tevens doen de Hillbilly Boogiemen Frankrijk en Ierland voor optredens aan. In dat laatste land winnen zij de bokaal voor meest populaire bluegrass band, waarbij ze talrijke Amerikaanse acts achter zich laten. In Nederland winnen ze voor de vijfde achtereenvolgende keer de Gram Parsons Award en worden zij ook als meest populaire hedendaagse rock 'n' roll band verkozen door de lezers van het rock 'n' roll lifestyle blad Boppin' Around. In Nederland spelen zij ook op de wat grotere festivals zoals het Metropolis en het Oeral festival. Eind 1999 toert de groep werderom van Texas naar Oklahoma. De Daily Oklahoman, de grootse krant van Oklahoma, weidt een groot artikel aan de band met als kop: 'Bluegrass date? Go Dutch'.

2000

De Hillbilly Boogiemen doen opnieuw twee toernees door Amerika gaan, maar reizen ook af naar Spanje, Frankrijk, Italië en Ierland. Met het overwaaien van de Americana-rage vanuit Amerika is de groep ook veel in eigen land te zien.

2001

Hillbilly Boogiemen zijn op 10 maart een van de acts op het rootsfestival Blue Highways in Vredenburg. Een dag eerder viert de groep het tienjarig jubileum in het Utrechtse Stairway To Heaven.

2005

Op 26 november viert de band het vijftienjarig jubileum in Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. Hillbilly Boogiemen worden bijgestaan door de Belgische band The Seatsniffers en de Utrechtse alt.countrygroep The Faraways.

2006

Onder de naam Blue Grass Boogiemen maken de Hillbilly Boogiemen bluegrass gespeeld op akoestische instrumenten staand rondom een enkele 'omni-directional' microfoon. Het eerste album van de Blue Grass Boogiemen is Who's Afraid Of The Boogiemen. De cd bevat zestien nummers met naast eigen werk ook covers van o.a. Hank Williams, Bill Monroe en Jimmy Martin. De groep doet een succesvol optredens tijdens Lowlands.

Blue Grass Boogiemen

Discografie Hillbilly Boogiemen

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hillbilly Boogiemen

Audio/Video Hillbilly Boogiemen

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer