Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HUBERT CUYPERS

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

bron: website Het Geheugen van Nederland

Periode

26-12-1873 - 22-02-1960

Genre

componist, klassiek

Hubert Cuypers

Hubert Cuypers is een componist van veel kerkmuziek, zoals missen, motetten en liederen. Daarnaast schrijft hij grotere werken zoals oratoria en declamatoria bij toneelstukken, onder andere Adam in ballingschap en Lucifer van Vondel. Vanwege deze declamatoria staat hij in nauw contact met de toneelspeler en regisseur Willem Royaards. In Nederland ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist

Genoemd in de biografie van

1886   Theo van der Bijl

Biografie Hubert Cuypers

Hubert Cuypers is een componist van veel kerkmuziek, zoals missen, motetten en liederen. Daarnaast schrijft hij grotere werken zoals oratoria en declamatoria bij toneelstukken, onder andere Adam in ballingschap en Lucifer van Vondel. Vanwege deze declamatoria staat hij in nauw contact met de toneelspeler en regisseur Willem Royaards. In Nederland is Cuypers een vroege pleitbezorger van de Franse muziek en van de herleving van het Gregoriaans, uitgevoerd zoals in de Abdij van Solesmes. Beroemde koren van Cuypers zijn: het jongenskoor De Minnestreelen, De Haghesangers, de C.O.V. Amsterdam en de Schola Cantorum te Amsterdam. Vanwege het succes van zijn Ave Maria en de Missa Trinitatis wordt Cuypers 'de Nederlandse Perosi' genoemd, naar de Italiaanse componist Lorenzo Perosi.

1873 - 1890

Hubert Cuypers wordt op 26 december 1873 geboren te Baexum in Limburg. Hij krijgt zijn eerste muzieklessen van zijn vader Frans Cuypers (1833-1886). In de Duitse stad Aken studeert hij aan de kerkmuziekschool.

1891 - 1896

In Amsterdam wordt Hubert Cuypers aangesteld als dirigent en organist en richt hij De Amsterdamse Kunstkring op, wat later de Schola Cantorum genoemd zal worden. Hij studeert harmonie en compositie bij onder andere Bernard Zweers.

Bernard Zweers

1897

Op 1 juli treedt Hubert Cuypers in het huwelijk met Anna Mathilda Fuchs.

1904

Hubert Cuypers krijgt de functie van dirigent van de gemengde R.K. Zangvereniging Arti et Religioni te Amsterdam en van het Palestrinakoor te Utrecht.

1907

Op 14 september krijgt Cuypers voor de Missa Trinitatis het Nihil obstat (de officiële toestemming voor uitgave) van de Bisschoppelijke Commissie tot goedkeuring van kerkelijke muzikale composities.

1908

Het toneelgezelschap van Willem Royaards, de N.V. Het Tooneel, geeft op 2 september een uitvoering van Vondels Adam in ballingschap. Op advies van Alphons Diepenbrock is de muziek voor de voorstelling gecomponeerd door Hubert Cuypers.

Alphons Diepenbrock

1913

Hubert Cuypers dirigeert het Cuypers' A Capella-koor in het Concertgebouw te Amsterdam. In aanwezigheid van de componist worden de werken Christus is opgestanden en Den uil van Alphons Diepenbrock uitgevoerd.

1924

Cuypers wordt aangesteld als dirigent van de Sint-Agneskerk in Amsterdam, een functie die hij tot 1954 zal vervullen.

1932

Op 23 december vindt de première plaats van het Kerstoratorium van Cuypers, uitgevoerd door de sopranen Jo Vincent en Nora de Wal, de bas-bariton Jacques Philip Caro, de Koninklijke Christelijke Oratorium Vereniging en het Concertgebouworkest onder leiding van Cuypers zelf.

Jo Vincent Koninklijk Concertgebouworkest

1960

Hubert Cuypers overlijdt op 22 februari te Amsterdam en wordt op 26 februari begraven te Buitenveldert.

Discografie Hubert Cuypers

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Hubert Cuypers

Audio/Video Hubert Cuypers

Video Hubert Cuypers

Grootkoor Transeamus
Grootkoor Transeamus
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
Grootkoor Transeamus

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer