Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

HUIB EMMER

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

huib emmer

Periode

06-09-1951 - heden

Genre

componist, elektronica, elektronische muziek en computermuziek, gitaar, hedendaags

Online

Officiële website

Huib Emmer

Huib Emmer is een veelzijdige componist, elektronica performer en gitarist. Hij speelt jarenlang elektrisch gitaar in Hoketus, de groep rond Louis Andriessen, en hij maakt deel uit van het ensemble LOOS. Daarnaast is hij componist. Op zijn website schrijft Emmer: "Voor het componeren heb ik altijd veel inspiratie bij film ...
Volledige biografie...

Instrumenten

componist, elektronica, gitaar

Genoemd in de biografie van

1978   Gerard Bouwhuis

Biografie Huib Emmer

Huib Emmer is een veelzijdige componist, elektronica performer en gitarist. Hij speelt jarenlang elektrisch gitaar in Hoketus, de groep rond Louis Andriessen, en hij maakt deel uit van het ensemble LOOS. Daarnaast is hij componist. Op zijn website schrijft Emmer: "Voor het componeren heb ik altijd veel inspiratie bij film gevonden, vooral waar het de elementen betreft die ook op muziek van toepassing zijn: vorm, timing, sfeer." Huib Emmers werk wordt uitgevoerd door onder meer het Nieuw Ensemble, het Xenakis ensemble, ensemble LOOS, orkest De Volharding, het Nederlands Blazersensemble, het Koninklijk Concertgebouworkest en Het Brabants Orkest, en door solisten als pianist Gerard Bouwhuis, saxofonist Peter van Bergen, zanger Charles van Tassel, zangeres Jannie Pranger, fluitiste Ann La Berge en pianist Geoffrey Madge.

In bezetting van

Ensemble LOOS   componist, elektronica, gitaar

1951 - 1975

Op 6 september wordt Huib Emmer geboren in Utrecht. Hij studeert aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag compositie bij Jan Van Vlijmen. Daarnaast ontwikkelt hij zich als elektrisch gitarist.

Jan van Vlijmen

1976 - 1986

Huib Emmer is na zijn studie tien jaar lang gitarist in het door Louis Andriessen opgerichte ensemble Hoketus.

Hoketus

1988

Huib Emmer treedt toe tot het ensemble LOOS, waarin hij slaggitaar speelt.

Ensemble LOOS

1992 - 1998

Huib Emmer is programmeur van de Night of Electricity 1992, een internationaal multimedia-event dat in de Rotterdamse popzaal Nighttown plaatsvindt. Het werk van uiteenlopende kunstenaars is te horen en te zien, zoals Barry Schwartz, Cabaret Voltaire, Ken Hollings, Dick Raaijmakers en Jack Stevenson. Vanaf dit jaar houdt Emmer zich intensief bezig met elektronica. Op zijn website schrijft hij daarover: "Een van de centrale thema's van mijn componeren, nadat ik met electronica ben gaan werken, is het combineren van geschreven noten met electronische klanken. Een zeer rijk en relatief onontgonnen gebied waar nog veel nieuwe ruimtes te ontdekken zijn." Bij het realiseren van zijn experimenten op dit vlak speelt het ensemble LOOS een grote rol. In toenemende mate vormt het samengaan van beeld en geluid in een multimediale live-situatie een bron van inspiratie.

Dick Raaijmakers

1999 - 2003

De eerste versie van het stuk 'Glorious Stranger' (1999) op tekst van Ken Hollings wordt gerealiseerd in Paradiso in Amsterdam, in het kader van het VPRO programma Moondive. Emmer geeft performances samen met beeldend kunstenaar Remco Schuurbiers, onder meer op het NYYD Festival in Estland (1999), in het Stedelijk Museum Amsterdam (1999), in Club Transmediale in Berlijn (2000), in Het Paard in Den Haag (2003) en op het Garagefestival Stralsund (2003). Tijdens het Holland Festival beleeft 'Loopstate' (2003) zijn première, geschreven voor het Radio Kamerorkest, Ensemble LOOS en live-elektronica, met dirigent Peter Eötvös.

2004 - 2006

Met de Rotterdamse filmer Joost van Veen vormt Huib Emmer het duo Faces, dat een combinatie van live-electronica en live-beeld presenteert. Zij treden onder meer op in Poznan, Warschau en Krakow.

2006

Huib Emmer stopt als uitvoerend musicus in het ensemble LOOS. Op het label IKZI van LOOS verschijnt zijn cd 'Modern Compositions', met het gelijknamige vierluik van elektro-instrumentale composities. In een recensie in de Volkskrant noemt Pay-Uun Hiu deze cd een "buitenaardse luisterervaring", en zijn onderzoek naar de dimensies van het elektronisch en akoestisch geluid "zoals gebruikelijk meedogenloos, maar daarin ook van een keiharde schoonheid."

2008 - 2009

Het duo Faces wordt uitgebreid tot een kwintet, met het toetreden van Lukas Simonis (gitaar en compositie), Nina Hitz (cello) en Kaoru Iwamura (fortepiano en synthesizer). Op het Rotterdamse z6 label brengt Faces de dvd van het project 'Tijdlus' uit.

Lukas Simonis Nina Hitz

2010

In januari brengt Slagwerk Den Haag de première van 'Patterns of Light'. Op het label z6 records verschijnt de cd 'Green Desert' met elektronische composities van Huib Emmer.

Slagwerk Den Haag

Discografie Huib Emmer

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's Huib Emmer

Audio/Video Huib Emmer

Er is nog geen audio- of videomateriaal aanwezig.
Zelf audio of video toevoegen

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer