Pop / Rock Dance Hiphop Jazz Wereld Klassiek Hedendaags Podia Festivals Genreboom

I$I$

Overzicht | Biografie | Discografie | Foto's | Audio/Video

I$i$

Periode

1991 - 2001

Genre

alternative

Pseudoniemen

Isis

I$i$

Spacerock band uit Leiden rond ex-Spasmodique gitarist Hans Brussee. Opereert in hetzelfde idioom als de Noorse band Motorpsycho.
Volledige biografie...

Bezetting

Mike van Oyen   drums, gitaar
Miranda Van der Voort   basgitaar
Jean Paul Hoek   gitaar, zang
Hans Brussee   accordeon, elektronica, gitaar, sitar, trompet, zang

Overige muzikanten

Johan Veenbaas   basgitaar
Hennie Brussee   basgitaar
Peter Bindels   basgitaar, zang
Ard van Duyvenbode   drums

Genoemd in de biografie van

2000   7Zuma7
2001   Blues Brother Castro
2002   Deire
Meer resultaten... Minder resultaten

Biografie I$i$

Spacerock band uit Leiden rond ex-Spasmodique gitarist Hans Brussee. Opereert in hetzelfde idioom als de Noorse band Motorpsycho.

1991

I$i$ Isis wordt in Leiden opgericht door zanger/gitarist Hans Brussee, zijn broer Hennie Brussee (basgitaar), gitarist Jean Paul Hoek en drummer Ard van Duyvenbode. Hans Brussee heeft zijn sporen tot dan toe verdiend in de bands European Syndrome (waar ook Liesbeth Esselink, later bekend van Solex, deel van uitmaakt), dat van '84 tot '86 bestaat, Immortal (van '87 tot '90) en Spasmodique('90 tot '91). Isis tourt in het voorprogramma van hetzelfde Spasmodique, dat bezig is met een afscheidstournee.

Immortal Solex Spasmodique

1992

I$i$ Ard van Duyvenbode verlaat de groep en wordt vervangen door drummer Mike van Oyen. In eigen beheer wordt de 7" vinyl single The Last Desire uitgebracht.

1993

Hennie Brussee verlaat Isis en wordt vervangen door Johan Veenbaas. Een aantal demo's wordt opgenomen, wat de aandacht trekt van Ignition Records.

1994 - 1995

Opnieuw rommelt het in de Isis-gelederen. Bassist Johan Veenbaas verlaat de groep na een jaar en wordt opgevolgd door Peter Bindels. Nieuwe demo's worden opgenomen en de groep speelt onder andere in het voorprogramma van het Amerikaanse Barkmarket. Om zich te onderscheiden van de vrouwelijke DJ Isis, die op dat moment onder dezelfde naam actief is en behoorlijk aan de weg timmert, besluit de groep dollartekens aan de naam toe te voegen, zodat de groepsnaam voortaan als I$I$ gespeld dient te worden.

1996

De eerste cd A Deadman's Cache komt uit via Ignition Records, een aan Semaphore gelieerd label. Het album krijgt zeer lovende recensies in onder andere Kerrang (Engeland) en FRET en Oor noemt hen 'het best bewaarde rockgeheim van Nederland'. Op A Deadman's Cache combineert I$I$ alternatieve gitaarrock met metal, wat resulteert in een gevarieerd album.

1997

I$I$ treedt regelmatig op en werkt daarnaast in alle stilte aan een nieuw album.

1998

Hello Grandmamma, de tweede cd, komt uit op het Elegy-label nadat Ignition/Semaphore failliet is gegaan. Opnieuw mag de groep zich verheugen in lovende recensies van de pers en dientengevolge speelt I$I$ op het Metropolis-festival. Tevens voegt boekingsbureau Paperclip Agency de groep aan haar bestand toe, waardoor I$I$ als voorprogramma kan touren met het Noorse Motorpsycho. Anneke van Giersbergen, zangeres van The Gathering, die bij één van deze optredens aanwezig is, is zo onder de indruk van I$I$, dat ze de groep als support-act voor hun Nederlandse tour meeneemt. Zo staat I$I$ in een jaar tijd in alle grote zalen, waarbij Effenaar, Tivoli en Het Paard zelfs twee keer aangedaan worden.

The Gathering

1999

I$i$ De single Could It Be Magic (een cover van Barry Manilow, maar een hit voor Donna Summer in 1976) levert de groep veel airplay op. Zo draait Kink FM het nummer veelvuldig en wordt de groep gevraagd voor een 2-Meter Sessie bij Jan-Douwe Kroeske. Ondertussen begint I$I$ met de opnames voor Edgar's Hair, het nieuwe album dat in juni '99 uit moet komen. Maar als het resultaat niet bevredigend is, besluit de groep de plaat in zijn geheel opnieuw op te nemen. Pieter Kloos, die ze nog kennen van de tour met Motorpsycho, fungeert als producer. Een moeizaam proces van het opnemen van een plaat die al een keer is opgenomen, begint. Het is tevens een duur proces voor de band, omdat er nog steeds geen maatschappij is die de groep een budget wil geven. Platenmaatschappij Elegy is ondertussen failliet gegaan en het veel grotere Suburban Records wil de nieuwe plaat wel uitbrengen, maar niet de studiokosten betalen.

2000

Edgar's Hair komt met een flinke vertraging dan eindelijk in januari uit. Het album bevat slechts zes nummers, die omschreven worden als alternatieve spacerock. Opvallend is de enorme dynamiek waarvan I$I$ gebruik maakt: grillige muziek vol tempo- en stemmingswisselingen. Ondanks de goede recensies die de groep wederom ten deel vallen, blijven de optredens en grote festivals uit. Wel doet de groep in februari een radio-optreden voor VPRO's Club Lek. I$I$ beraadt zich over de toekomst nu het nog steeds met een enorme schuldenlast te kampen heeft en er nagenoeg geen optredens in het verschiet liggen.

2001

I$I$ verbreekt de stilte en speelt op South By Southwest in Austin, Texas. Het album Edgar's Hair wordt opnieuw uitgebracht als midprice cd. Bij het nummer You, You, You wordt een videoclip gemaakt. Peter 'Binny' Bindels verlaat de groep en wordt vervangen door Miranda van der Voort (ex-7Zuma7). Later in het jaar wordt een box met acht LP's uitgebracht met de 3 studio albums, remixen, niet eerder uitgebrachte tracks, livenummers en nieuw materiaal. In september besluit I$I$ na tien jaar te stoppen en nemen de bandleden afscheid van het publiek tijdens A2A in Amsterdam. Drummer Mike van Oyen speelt korte tijd in Blues Brother Castro.

7Zuma7 Blues Brother Castro

2002

In de zomer bundelen Hans Brussee en Olivier Schutte (Deire, Grof Geschut) hun krachten in Oak waarvan twee jaar later het album Building Steam verschijnt. De plaat bevat ingetogen popsongs die op geïmproviseerde wijze tot stand zijn gekomen en zijn geïnspireerd door het invloedrijke album Spirit Of Eden van Talk Talk.

Deire Oak

2006

Op 17 oktober overlijdt drummer Mike van Oyen.

Discografie I$i$

In de discografie worden officiële opnamen die zijn uitgebracht van de betreffende persoon, band of ensemble per soort geluidsdrager chronologisch opgesomd. Meerdere uitgaven binnen hetzelfde jaar staan alfabetisch gerangschikt. Bij Gastbijdragen worden alleen bijdragen gelinkt aan platen van acts die een volledige vermelding hebben in de Muziekencyclopedie. Dit overzicht is bedoeld als index en biedt daarom geen volledige opsomming. Als muzikanten ook deel uitmaken van de bezetting van een band die in de encyclopedie staat, zijn de discografische gegevens terug te vinden bij de desbetreffende band.

Foto's I$i$

Audio/Video I$i$

Video I$i$

I$I$ - You, You, You (vid...
I$I$ - You, You, You (videoclip)
I$I$ - Edgar's Hair (full...
I$I$ - Edgar's Hair (full album)
I$I$ - Hello Grandmamma! ...
I$I$ - Hello Grandmamma! (full album)
I$I$ - A Deadmans Cache (...
I$I$ - A Deadmans Cache (full album)
Heeft u ongewenste inhoud gesignaleerd? Maak hier melding van.
I$I$ - A Deadmans Cache (full album)

Alle video's

Zelf audio of video toevoegen

Muziekencyclopedie.nl op Facebook Muziekencyclopedie.nl op Twitter

reageer